Σύντομα θα είναι διαθέσιμα αποτελεσματικά φάρμακα για τον κορονοϊό (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock
Θέματα

Πόσο κοντά είμαστε στο πρώτο χάπι που θα αντιμετωπίζει την Covid;

Τρία διαφορετικά χάπια, ένα σπρέι και ένα ενέσιμο φάρμακο, τα οποία σχεδιάζεται να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός, αναμένονται σύντομα από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα
Protagon Team

Ακόμη ένα ισχυρό όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους, αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμο.

Οπως γράφουν οι Financial Times (FT), μετά τα εμβόλια, οι επιστήμονες ετοιμάζουν όχι ένα, αλλά τρία αντιικά φάρμακα, τα οποία θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα βαριά συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19, αλλά θα χορηγούνται και προληπτικά, ανάλογα πάντα με τη δράση και την έγκρισή τους.

Ενώ τα εμβόλια χορηγούνται προληπτικά για τη βαριά νόσηση και τον θάνατο, το χάπι θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη σε όσους έχουν νοσήσει ή διαμένουν με άτομα που νοσούν.

Το πρώτο από τα οφέλη είναι ότι θα μπορούν να το λαμβάνουν οι ασθενείς στο σπίτι και δεν θα χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει τους θανάτους, αλλά και τις νοσηλείες στα νοσοκομεία και θα αποσυμφορήσει τα συστήματα Υγείας. Κάτι που συνεπάγεται, επίσης, ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης.

Το δεύτερο όφελος είναι ότι το χάπι θα μπορούν να το λαμβάνουν εμβολιασμένοι και μη.

Πώς δρουν

Στις αντιικές θεραπείες, οι επιστήμονες θα πρέπει να βρουν τρόπο να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του κορονοϊού μέσα στον οργανισμό.

Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές είναι ότι τα αντιικά φάρμακα πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις μεταλλάξεις, γράφουν οι FT.

Ωστόσο, «o κορονοϊός δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φάρμακα, όπως ενδέχεται να μπορεί να κάνει με τα εμβόλια, λόγω των μεταλλάξεων που δημιουργεί», εξηγεί στους FT ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Καρτσώνης, αντιπρόεδρος του Τμήματος Κλινικής Ερευνας Λοιμωδών Νοσημάτων της φαρμακευτικής εταιρείας MSD. Ο κ. Καρσώνης έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης από γονείς μετανάστες.

Ο ελληνικής καταγωγής Νικόλας Καρτσώνης, υπεύθυνος παγκόσμιας έρευνας και ανάπτυξης αντιικών φαρμάκων στην εταιρεία MSD

«Κι αυτό διότι τα αντιικά φάρμακα στοχεύουν στους τρόπους αναπαραγωγής του κορονοϊού και όχι στην πρωτεΐνη-ακίδα που στοχεύουν τα εμβόλια», εξηγεί ο ίδιος.

Ποια φάρμακα δοκιμάζονται

Η MDS βάζει στην τελική φάση κλινικών δοκιμών ένα φάρμακο με δραστική ουσία τη μολνοπιραβίρη (molnupiravir). Το φάρμακο αυτό είναι σε μορφή χαπιού, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται οι ασθενείς να φτάσουν στο στάδιο της νοσηλείας για να το λάβουν.

Σύμφωνα με όσα έχουν φανεί στις μέχρι σήμερα κλινικές δοκιμές, η δραστική ουσία φαίνεται ότι σταματάει με επιτυχία την αντιγραφή του RNA πολλών ιών, συμπεριλαμβανομένου και του νέου κορονοϊού, όπως επίσης και των παλαιότερων, όπως ο SARS-CoV-1 και ο MERS.

Οταν ο κορονοϊός αναπαράγεται, δημιουργεί αντίγραφο του δικού του RNA, αλλά το φάρμακο αυτό εισβάλλει στο RNA, δίνοντας εντολή αυτοκαταστροφής, κάτι που οδηγεί τον κορονοϊό στο θάνατο. Τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες αναμένονται στο τέλος του έτους.

Το φάρμακο θα χορηγείται τις πρώτες πέντε ημέρες που ξεκινούν τα συμπτώματα, δύο φορές την ημέρα. Επίσης, η εταιρεία ξεκινά κλινικές δοκιμές για να δει κατά πόσο είναι ασφαλής και αποτελεσματική η προληπτική χορήγησή του σε άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με κάποιον που νοσεί από λοίμωξη Covid-19.

Την ίδια στιγμή, η Pfizer μελετά δύο αντιικές αγωγές. Μία σε μορφή δισκίου (εδώ) και μία ενέσιμη. Η πρώτη είναι για λήψη στο σπίτι και η δεύτερη για τα περιστατικά με βαριά συμπτώματα και θα χορηγείται στο νοσοκομείο.

Και τα δύο δρουν αναστέλλοντας τη δράση της πρωτεάσης του κορονοϊού, ενός ενζύμου που χρησιμοποιεί για την αναπαραγωγή του. «Η επιτυχία κατά της Covid-19 πιθανότατα θα απαιτήσει εμβόλια και θεραπείες. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μοιραστούμε την είδηση ότι ξεκινήσαμε τη μελέτη φάσης 2 από τις 3 του αντιικού μας υποψηφίου φαρμάκου με λήψη από το στόμα, ειδικά σχεδιασμένου για την καταπολέμηση του SARS-CoV-2- σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες χαμηλού κινδύνου», αναφέρει στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλμπερτ Μπουρλά.

Εν δυνάμει ελπιδοφόρα είναι και η θεραπεία που θα χορηγείται με εισπνεόμενο σπρέι και παράγεται από μία βρετανική εταιρεία, τη Synairgen. «Ενας από τους τρόπους που οι ιοί διαφεύγουν του ανοσοποιητικού είναι η καταστολή του συστήματος παραγωγής της βήτα-ιντερφερόνης, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση της ευρύτερης ανοσολογικής ανταπόκρισης και στην πρόληψης της αναπαραγωγής ενός ιού στον οργανισμό. Το μόνο που κάνουμε είναι να βάζουμε αυτήν την πρωτεΐνη στο σημείο του οργανισμού που τη χρειάζεται, δηλαδή στους πνεύμονες», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Μάρσντεν, διευθύνων σύμβουλος της Synairgen.

Η τέταρτη θεραπεία που διερευνάται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης Covid είναι ακόμη ένα φάρμακο που χορηγείται από το στόμα και παρασκευάζεται από την ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche, σε συνεργασία με την Atea Pharmaceuticals. Σύμφωνα πάντα με τους FT, το φάρμακο έχει διπλή δράση. Η πρώτη είναι ότι αντιμετωπίζει άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, ώστε να μην εκδηλώσουν σοβαρά συμπτώματα της λοίμωξης Covid, και η δεύτερη να προλαμβάνει τα συμπτώματα πριν ακόμη αυτά εκδηλωθούν.

Ωστόσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι ακόμη και αν είναι έτοιμα τα φάρμακα στις αρχές του νέου έτους, δεν θα είναι διαθέσιμα ευρέως, γι’ αυτό το πιο σημαντικό σε αυτή τη φάση, για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των κανόνων προστασίας, όπως η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας.