Τα αξιολάτρευτα γαϊδουράκια της Σαντορίνης, αποτελούν εδώ και πολλές δεκαετίες μία από τις φολκλόρ ατραξιόν του πανέμορφου νησιού. Πίσω όμως από τις φωτογενείς καρτ-ποστάλ, υπάρχουν ιστορίες –οι οποίες πλέον έχουν μετατραπεί σε καταγγελίες–, απαράδεκτης κακοποίησης. Ενα έγκλημα διαρκείας εις το όνομα μιας εικόνας μιας παλιάς Ελλάδας που ούτως ή άλλως δεν υπάρχει πια. Εκτός και αν πιστεύουμε ότι η Σαντορίνη των δύο εκατ. τουριστών χρειάζεται -ή μπορεί να εξυπηρετηθεί- μερικές δεκάδες δύσμοιρα γαϊδουράκια…
Το hashtag #boycottsantorini με δεκάδες αναρτήσεις στο Twitter που περιελάμβαναν ντροπιαστικές φωτογραφίες με γαϊδουράκια που κάθε άλλο παρά διακοπές δεν κάνουν στο νησί, αλλά και το διαδικτυακό κάλεσμα σε τουρίστες να μην επισκέπτονται τη Σαντορίνη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσής τους, έφτασαν τελικά ως την πόρτα του αρμόδιου Δημαρχείου, που αποφάσισε να λάβει μέτρα.
Υστερα λοιπόν από τις τόσες καταγγελίες και περιστατικά κακομεταχείρισης, ο Δήμος Θήρας σε συνεργασία με μαχητικές φιλοζωικές οργανώσεις, αποφάσισαν να προστατεύσουν τα γαϊδουράκια. Πρόκειται να γίνει πλήρης καταγραφή και τσιπάρισμα των ζώων.
Τα μέτρα για την προστασία των γαϊδουριών που βρίσκονται και «εργάζονται» σκληρά στη Σαντορίνη ανεβοκατεβαίνοντας δεκάδες σκαλιά μέσα στη ζέστη κουβαλώντας πολύ βαρύ φορτίο, αποφάσισε η δημοτική αρχή, μην μπορώντας άλλο να κλείσει τα αυτιά στις εγχώριες αλλά και διεθνείς διαμαρτυρίες.
Σε συναντήσεις του δημάρχου Θήρας Νίκου Ζώρζου με εκπροσώπους, τόσο του σωματείου ημιονηγών, όσο και φιλοζωικών οργανώσεων, αποφασίστηκαν ως άμεσα μέτρα η επέκταση και βελτίωση ειδικών σκιάστρων για να προστατεύονται τα ζώα από τη ζέστη καθώς και η βελτίωση της παροχής νερού στα σημεία παραμονής τους.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων έγινε αναφορά σε περιστατικά και συμπεριφορές που θίγουν τα δικαιώματα των συγκεκριμένων ζώων και κάθε άλλο παρά ιδανικές συνθήκες διαβίωσης τους προσφέρουν.
Πόσα γαϊδουράκια υπάρχουν;
Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα, με τη συνεργασία όλων των μερών, αποφασίστηκε η δημοτική αρχή να προχωρήσει σε επικαιροποίηση όσων προβλέπονται για τα ιπποειδή.
Θα γίνει πλήρης καταγραφή και τσιπάρισμα των ζώων, εφόσον, όπως συζητήθηκε, θα υπάρξει χρηματοδότηση για τη δράση αυτή.
Περιορισμένη εργασία και φορτίο ανάλογο με το βάρος τους
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ημιονηγών συμφώνησαν για περιορισμένη χρονικά εργασία των ζώων καθώς και βάρος φορτίου ανάλογο με το βάρος του ζώου ώστε να μην καταπονούνται σωματικά. Υπάρχουν άπειρα φωτογραφικά ντοκουμέντα αλλά και βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και καταγράφουν τα άτυχα ζώα να κουβαλούν μέσα στη ζέστη από βαριά σακιά και παραγεμισμένες αποσκευές, μέχρι εύσωμους τουρίστες, κάτι που επισημαίνει με ρεπορτάζ της και η βρετανική Daily Mail.
Βασικό αίτημα του σωματείου ημιονηγών ήταν επίσης η επιπλέον ιατρική υποστήριξη για τα ιπποειδή με την παροχή εξειδικευμένου μηχάνηματος υπερήχου για τα ζώα αυτά. Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων εξέφρασαν την πρόθεση να βρεθεί χρηματοδότηση για την παροχή του μηχανήματος αυτού.
Ταυτόχρονα, το σωματείο δεσμεύτηκε να συνετίζει όσα από τα μέλη του παραβαίνουν τους κανόνες, με τους παραβάτες να αποβάλλονται, όπως προβλέπεται από τους κανονιςμούς του Δήμου Θήρας.
Η ιστορία κακομεταχείρισης των συγκεκριμένων ζώων, είναι παλιά όσο και η εμπορευματοποίησή τους για τουριστικούς λόγους. Σε μια εποχή όμως που πλέον τέτοια κρούσματα γίνονται viral με τη βοήθεια των social media, οι υπεύθυνοι είναι πλέον αναγκασμένοι να σώσουν τα ταλαιπωρημένα ζώα.
Πρόσφατα σημειώθηκαν επεισόδια στο νησί, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ακτιβιστών για τα δικαιώματα των συγκεκριμένων ζώων. Εχει καταγραφεί σε βίντεο ένας άνδρας που πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις τους διαδηλωτές της ομάδας «Direct Action Everywhere», πετώντας κάποια από τα πλακάτ τους.
Δεν μένει παρά να δούμε, όπως αναρωτιέται και η ιταλική Corriere della Sera μέσα από εκτενές ρεπορτάζ αν τα μέτρα που θα παρθούν από τον Δήμο θα είναι ικανά και αρκετά έτσι ώστε τα ταλαιπωρημένα ζώα να μην φαίνονται ευτυχισμένα μόνο στις καρτ-ποστάλ, αλλά και στην πραγματικότητα. Εχει και η γαϊδουρινή υπομονή τα όριά της…