Οι λευκές, γαλάζιες και κίτρινες βούλες που υπάρχουν στο οδόστρωμα της Βύσσης και της Καΐρη ειδοποιούν τους περαστικούς που έχουν τα μάτια τους σκυμμένα κάτω ότι «εδώ κάτι γίνεται». Ταυτόχρονα όμως έχουν τοποθετηθεί και ταμπέλες που «φωνάζουν» ότι στα δρομάκια που εξειδικεύονται στα πόμολα, πεζοί, σκυλιά με λουρί και καροτσάκια με μωρά επιτρέπονται, παρκάρισμα, αυτοκίνητα και μηχανάκια απαγορεύονται.
Σε όλο το μήκος των δρόμων, εξάλλου, έχουν τοποθετηθεί ξύλινοι πάγκοι και ζαρντινιέρες ενώ έξω από τα μαγαζιά υπάρχουν καρέκλες και τραπεζάκια, ένας dj έχει στήσει τον εξοπλισμό του στη γωνία Βύσσης και Πολυκλείτου, λίγο πιο πάνω το food truck του Γιώργου Γληνού ετοιμάζει τις λιχουδιές του και στη γωνία Βύσσης και Αιόλου (που έτσι κι αλλιώς είναι πεζόδρομος) μοιράζουν σοκολατάκια υγείας. Είναι πρωί Σαββάτου λίγο μετά τις 10 και το event της παράδοσης των δύο μικρών δρόμων στους πεζούς μόλις έχει ξεκινήσει.
Στις εισόδους έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά τα οποία αποκλείουν το πέρασμα σε μηχανόβιους και αυτοκινητιστές. Και όμως. Η πρώτη εικόνα που βλέπω φθάνοντας στην πλατεία Καραμάνου (είναι το τριγωνικό παρκάκι στη γωνία της οδού Αθηνάς, με τη Βύσσης) είναι μια κοπέλα με μοτοσυκλέτα που προσπαθεί να βγει από τη Βύσσης. Διαπληκτίζεται με τους τροχονόμους και ισχυρίζεται ότι είναι άδικη η κλήση που της δίνουν γιατί «από την πάνω πλευρά ο δρόμος είναι ανοικτός». Η δικαιολογία της είναι αστήρικτη.
Η Αγάθωνος είναι επίσης κλειστή, το ίδιο και η Πολυκλείτου, άρα από κάπου μπήκε παράνομα. Το ίδιο θα συμβεί και πάλι λίγο αργότερα. Την ώρα που μιλάμε με την υπεύθυνη του έργου Ελίνα Δάλλα, ένας μοτοσυκλετιστής με τεράστια μηχανή αγνοεί επιδεικτικά όλες τις απαγορεύσεις, καβαλάει το πεζοδρόμιο, περνάει ξυστά πλάι μας και φεύγει με ορμή προς την οδό Αθηνάς.
«Το πιο σημαντικό από όλα για να επιτύχει η πεζοδρόμηση είναι η συνείδηση του πολίτη» μου έχει πει λίγο νωρίτερα η Χαρά Τσιρογιάννη, «αλλά επειδή η συνείδηση μπορεί και να κοιμάται η αστυνόμευση είναι απαραίτητη». Η ιδιοκτήτρια του Indiscent -είναι το μικροσκοπικό αρωματοπωλείο στην οδό Αγίας Ειρήνης-, όχι μόνο συμφωνεί με το έργο αλλά θα ήθελε κάποτε να δει όλο το παλιό εμπορικό κέντρο της Αθήνας και την Πλάκα βεβαίως να τα χαίρονται οι πεζοί, Έλληνες και τουρίστες. Μαζί της συμφωνούν σχεδόν όλοι επιχειρηματίες της περιοχής αν και έχουν ήδη εκφραστεί ανησυχίες για το κατά πόσο θα επιτύχει το έργο, αφού δεν είναι η πρώτη προσπάθεια πεζοδρόμησης του κέντρου.
Το πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων για την πιλοτική αναβάθμιση τμήματος του Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας που ενισχύεται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στοχεύει στην αποκατάσταση της περιοχής και την αναβάθμιση της καθημερινότητας των επισκεπτών, των κατοίκων και των επαγγελματιών.
Το πρότζεκτ περιλαμβάνει ένα ευρύ δίκτυο πεζοδρόμων σε μια επιφάνεια 110 στρεμμάτων με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και την προσθήκη πρασίνου που θα συμβάλλει στην πτώση της θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες. Τα έργα για την κατασκευή των δύο πρώτων πεζόδρομων θα αρχίσουν το φθινόπωρο και θα προχωρήσουν σταδιακά. Παράλληλα θα ανανεωθεί ο αστικός εξοπλισμός με τη χρήση νέων φωτιστικών στοιχείων με λάμπες led, θα τοποθετηθούν νέα παγκάκια, καλαθάκια και ζαρντινιέρες. Η Δημοτική Αστυνομία θα διενεργεί καθημερινά εντατικούς ελέγχους για παράνομη στάθμευση ενώ πιλοτικά θα δοκιμαστεί να γίνεται η καθαριότητα σε συγκεκριμένες ώρες και με νέα σύγχρονα μηχανήματα ώστε να βελτιωθεί η εικόνα της περιοχής.
Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του έργου ο δήμος Αθηναίων συνέστησε ειδική ομάδα η οποία δουλεύει αποκλειστικά για αυτό από τον Απρίλιο 2016. Παράλληλα, στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν οριζόντια όλες οι υπηρεσίες του Δήμου.
Οι παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί, ανταποκρίνονται στα ευρήματα έρευνας η οποία έγινε σε 100 καταστηματάρχες και 1500 επισκέπτες της περιοχής με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. «Γι’ αυτό και πιστεύουμε στη βιωσιμότητα του έργου» μου λέει η project manager, αρχιτέκτονας Ελίνα Δάλλα που συμπληρώνει ακόμη ότι: «Θα ξεβολευτούν όλοι, το έχουμε πει αλλά όλοι είναι έτοιμοι για αυτή την προσπάθεια για να αλλάξει κάτι στο Εμπορικό Τρίγωνο».
Την αποχαιρετώ με ευχές για επιτυχία και κάνω άλλη μια βόλτα στα μικροσκοπικά στενά με τα παλιά καταστήματα, στα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί ωραία καφέ, μπαρ και εστιατόρια ενώ διατηρούνται ακόμη και κάποιες κατοικίες, πράγμα που θα ήταν καλό να αυξηθούν.
Παρατηρώ ότι οι πεζοί δεν τολμούν να πιστέψουν την αλλαγή και περπατούν ακόμη στα στενά πεζοδρόμια, βλέπω ότι έχουν αρχίσει να καθαρίζονται τα tags (οι άθλιες μουτζούρες στις οποίες επιδίδονται τα βράδια θυμωμένοι νεαροί) από τους τοίχους που θα περαστούν στη συνέχεια με ειδικό υγρό ώστε ο καθαρισμός τους να γίνεται πιο εύκολα, βλέπω ΚΑΦΑΟ «στολισμένα» αλλά και έργα νέων καλλιτεχνών τοποθετημένα βιτρίνες καταστημάτων. Είναι παρεμβάσεις από καλλιτέχνες σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες που δείχνουν ότι πράγματι το Τρίγωνο μπορεί να λειτουργήσει και ως εστία δημιουργικότητας. Μακάρι να συνεχιστεί όλο αυτό.