Η δημόσια αντιπαράθεση για το αν το Ισλάμ αποτελεί ή όχι μια εγγενώς βίαιη θρησκεία -η οποία κρατά πολλά χρόνια- έδωσε την αφορμή σε έναν προγραμματιστή για να πραγματοποιήσει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα, βάσει ενός σχετικού λογισμικού.
Πρόκειται για το «Odin Text» το οποίο δημιουργήθηκε προκειμένου να αναλύσει την Παλαιά και τη Καινή Διαθήκη, σε αντιδιαστολή με μια (αγγλική) έκδοση του Κορανίου από το 1957, στη μετάφραση του ινδού λόγιου Μαουλάνα Μουχάμαντ Αλί. Το λογισμικό κατηγοριοποίησε λέξεις -αυτό ήταν το κριτήριο- οι οποίες απαντώνται στα τρία ιερά κείμενα, βάσει οκτώ συναισθημάτων: Χαρά, Αναμονή, Θυμός, Αηδία, Θλίψη, Eκπληξη, Φόβος/Aγχος, Εμπιστοσύνη. Στη συνέχεια, αναλύθηκε το περιεχόμενο και των τριών ιερών βιβλίων. Η διαδικασία κράτησε, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Ιndependent, «μόλις δύο λεπτά». Δημιουργός του λογισμικού είναι ένας αμερικανός μηχανικός λογισμικού, ο οποίος μπήκε στη διαδικασία με αφορμή την ολοένα αυξανόμενη ισλαμοφοβία και την περιρρέουσα πεποίθηση πως το Ισλάμ αποτελεί μια «βίαιη θρησκεία».
Ο Τομ Αντερσον ανέλυσε τα δυο ιερά βιβλία του Χριστιανισμού και του Ισλάμ, προκειμένου να βρει πόσο συχνά γινόταν αναφορά σε βίαια γεγονότα.
Στα οκτώ συναισθήματα, η Βίβλος συγκέντρωσε υψηλότερο σκορ στον «Θυμό» και χαμηλότερο σκορ στη «Χαρά» – σε σχέση πάντα με το Κοράνι (λεπτομέρεια: Η Παλαιά Διαθήκη αποδείχτηκε αρκετά πιο βίαιη από την Καινή Διαθήκη).
«Εκ των τριών Γραφών, το περιεχόμενο της Παλαιάς Διαθήκης φαίνεται να είναι το πιο βίαιο. Οι δολοφονίες και η καταστροφή αναφέρονται λίγο περισσότερο στην Καινή Διαθήκη (2,8%) σε σχέση με το Κοράνι (2,1%). Η Παλαιά Διαθήκη όμως προηγείται εμφανώς -σχεδόν με διπλάσια ποσοστά σε σχέση με το Κοράνι- όσον αφορά στις αναφορές σε καταστροφές και δολοφονίες με ποσοστό 5,3%», σημειώνει ο Αντερσον.
Μόλις εξέδωσε τα αποτελέσματα της έρευνάς του, ο Αντερσον έσπευσε να τοποθετηθεί σχετικά με τη μελέτη του, ειδικά έπειτα από διαπιστώσεις όπως ότι στη Βίβλο ο θυμός απαντάται με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι στο Κοράνι, που θα εξόργιζαν πολλές χιλιάδες συμπατριωτών του.
«Αρχικά, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουμε καμία διάθεση να αποδείξουμε ή να διαψεύσουμε ότι το Ισλάμ είναι πιο βίαιο σε σχέση με άλλες θρησκείες. Επίσης, καταλαβαίνουμε ότι η Παλαιά και η Καινή Διαθήκη και το Κοράνι δεν είναι οι μοναδικές Γραφές στο Ισλάμ, τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό, ούτε αποτελούν το άθροισμα των διδασκαλιών και των πρωτοκόλλων αυτών των θρησκειών. Θα πρέπει ακόμα να τονίσουμε ότι η ανάλυση είναι επιφανειακή και τα αποτελέσματα δεν είναι σε καμιά περίπτωση καθοριστικά και τελικά», ήταν η σχετική ανακοίνωση του μηχανικού λογισμικού.
«Το εγχείρημα είχε πηγή έμπνευσης τον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει γύρω από το αν η τρομοκρατία που συνδέεται με τον ισλαμικό φονταμενταλισμό αντανακλά κάτι βίαιο στο Ισλάμ σε σύγκριση με άλλες μεγάλες θρησκείες», επεσήμανε ο Αντερσον καταλήγοντας με νόημα πως «αναγνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα και ελπίζουμε ότι κανένας δεν προσβλήθηκε από αυτό το εγχείρημα».
To πείραμα του Κορανίου
Ενα ενδιαφέρον πείραμα, επίσης, έγινε στην Ολλανδία -το 2015- από την εκπομπή Dit is Normaal, μια σατυρική και προβοκατόρικη εκπομπή με μεγάλη επιτυχία.
Οι δύο νεαροί παρουσιαστές, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και την αναζωπύρωση της ισλαμοφοβίας, με τα δημοσιεύματα και τους μύθους για τη «θρησκεία της βίας», τη θρησκεία που ταπεινώνει τις γυναίκες, που είναι οπισθοδρομική και δεν έχει θέση στον Δυτικό κόσμο, αποφάσισαν να το κάνουν θέμα.
Πήραν μια Βίβλο και υπογράμμισαν κομμάτια της τα οποία ακούγονται φριχτά, όπως για το ότι η θέση της γυναίκας είναι να υπακούει τον άνδρα, ότι η γυναίκα απαγορεύεται να διδάσκει, η αγάπη μεταξύ δύο ανδρών είναι σατανική και οι άνδρες πρέπει να πεθάνουν, ότι αν πιάσεις έναν να κλέβει πρέπει να του κόψεις το χέρι κ.λπ.
Οι δημοσιογράφοι σκέπασαν το εξώφυλλο της Βίβλου – έβαλαν του Κορανίου. Βγήκαν στον δρόμο και ρώτησαν ολλανδούς πολίτες, όλων των ηλικιών, τη γνώμη τους για αυτά τα αποσπάσματα. Ολοι, ανεξαιρέτως, τα βρήκαν φριχτά, σκοταδιστικά, και ότι δεν έχουν θέση στη σύγχρονη ζωή. Οταν τους είπαν δε ότι είναι από το Κοράνι και τους ρώτησαν τη διαφορά μεταξύ Κορανίου και Βίβλου, όλοι είπαν ότι η Βίβλος δεν έχει καμία σχέση με τη βία, ότι δεν μιλά υποτιμητικά για τις γυναίκες, ότι έχει μεγαλύτερη κατανόηση και είναι πιο ανοιχτή.
Ο Θεός να τους συγχωρήσει, αλλά δεν είναι έτσι. Βλέπετε, τα στεγανά που έχει δημιουργήσει η κοινωνία, όπως και η Εκκλησία, σε βαθμό προπαγάνδας, έχει σχηματοποιήσει στα μυαλά των περισσότερων μια άλλη εικόνα, η οποία δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Αλίμονο, όμως, εάν κάποιος περάσει στο άλλο άκρο και με αφορμή τα όσα γράφηκαν παραπάνω μπει στη διαδικασία να αγιοποιήσει το Κοράνι και τα όσα πρεσβεύει: θα πέσει φωτιά, εξ ουρανού, να τον κάψει.