Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως είναι κάτι που μελετάνε ολλανδοί επιστήμονες και ελπίζουν σε δέκα χρόνια να γίνει πραγματικότητα και να σώσει χιλιάδες ζωές βρεφών που γεννιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο πριν την 37η εβδομάδα της κυήσεως.
Η φυσική μήτρα όντως μοιάζει με φούσκα και αυτό ήταν που ενέπνευσε τους ειδικούς να δημιουργήσουν μπαλόνια για την ανάπτυξη πρόωρων εμβρύων. Δηλαδή να τα μετατρέψουν σε τεχνητές μήτρες.
Μιλώντας στο BBC η Λίζα Μάντμεϊκερ, υπεύθυνη για τον σχεδιασμό της τεχνητής μήτρας στο Maxima Medical Centre του Αϊντχόβεν, εξηγεί ότι αυτή τη στιγμή έχουν ήδη δημιουργηθεί πέντε μεγάλα μπαλόνια, μέσα στα οποία τα υπό ανάπτυξη έμβρυα θα μπορούν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά και να αναπτυχθούν πολύ καλύτερα από την πιο σύγχρονη θερμοκοιτίδα.
Η θερμοκοιτίδα έχει μόνο αέρα και δεν είναι εύκολο το μωρό να αναπτυχθεί, καθώς στη φάση εκείνη δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχηματισμός των πνευμόνων του.
Τα μπαλόνια θα έχουν υγρό με την ίδια ακριβώς σύσταση που έχει αυτό της μήτρας και στην ουσία τα έμβρυα θα κολυμπούν μέσα στα δικά τους υγρά.
Πριν ακόμη το έμβρυο βγει από τη μήτρα και τοποθετηθεί στο μπαλόνι, συνδέεται απευθείας ο αφαλός του με τον τεχνητό πλακούντα, μία σακούλα γεμάτη με αίμα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, το μωρό ξαναγεννιέται.
Στους κόκκινους ασκούς έχουν τοποθετηθεί διαφορετικά σωληνάκια, από όπου θα γίνεται η κυκλοφορία των υγρών με τα θρεπτικά συστατικά του αίματος.
«Η φυσική αναπαραγωγή δεν είναι ο μόνος φυσικός τρόπος να φέρουν γονείς παιδί στη ζωή, ούτε η φυσική μήτρα ο μοναδικός τρόπος για να το κρατήσεις», λέει η Λίζα.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο πρόωρος τοκετός είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου για τα παιδιά έως πέντε ετών και οι τεχνητές μήτρες είναι εξαιρετικά απαραίτητες, αφού θα φιλοξενούν έμβρυα που έχουν απορριφθεί βιολογικά από τον οργανισμό της μητέρας τους.
Στις ΗΠΑ
Τη στιγμή που οι επιστήμονες στην Ευρώπη προσπαθούν σε δέκα χρόνια να δημιουργήσει τεχνητές μήτρες, η πιο προηγμένη έρευνα γίνεται στο νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας, όπου έμβρυα αφαιρούνται από τη μήτρα της προβατίνας μετά από 105 ημέρες (κάτι που αντιστοιχεί στην 22η ανθρώπινη εβδομάδα της κύησης), και τοποθετούνται σε βιοασκούς.
Η τεχνολογία αναμένεται να είναι διαθέσιμη σε ανθρώπινα έμβρυα από ένα έως τρία χρόνια, σύμφωνα με τον δρ Αλαν Φλέικ, εμβρυοχειρουργό στο νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας και υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος της τεχνητής μήτρας.