Μόνο με εθελοντική συμμετοχή και χωρίς καμία εθνική, κρατική ή ιδιωτική χορηγία, το Πανεπιστήμιο των Ορέων υποστηρίζει όλα αυτά τα χρόνια ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. «Μόνον από τα εκλεκτά μέλη-εθελοντές του, με μοναδική σκέψη την αλληλεγγύη και την αγάπη ανάμεσα στους ανθρώπους και τους λαούς, έχουμε επιτύχει ένα σπουδαίο έργο και συνεχίζουμε», λέει ο καθηγητής Ιωάννης Παλλήκαρης.
Οι δράσεις σε αριθμούς
- 490 εξορμήσεις σε ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, σε πάνω από 450 χωριά απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, από τη Λευκάδα μέχρι την Κάρπαθο, χωριά που δεν έχουν πρόσβαση σε πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας, σε σχολεία, φυλακές, δομές φιλοξενίας προσφύγων, ορφανοτροφεία, γηροκομεία και μοναστήρια, διανύοντας πάνω από 50.000 χιλιόμετρα.
- 22.000 ασθενείς έχουν εξεταστεί
- 2.600 παραπομπές ασθενών, για περαιτέρω έλεγχο στα δημόσια νοσοκομεία
- 12.500 επιτόπιες εξετάσεις σε Οφθαλμολογικούς ασθενείς
- 8.500 επιτόπιες εξετάσεις σε ασθενείς άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (Γενικής Ιατρικής, ΩΡΛ, Ψυχιατρικής, Τοξικολογίας, Νευροχειρουργικής, Νευρολογίας, Γυναικολογίας, Ακτινολογίας κ.ά.)
- 290 Καφενεία των Ορέων, με περισσότερους από 15.000 ανθρώπους όπου παρουσία των τοπικών φορέων, συζητήθηκαν θέματα που συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, στη διατήρηση των παραδοσιακών μεθόδων δημιουργίας και στην ανάπτυξη οικονομίας μικρής κλίμακας-μεγάλης αξίας
- 6.000 μαθητές και 950 εκπαιδευτικοί από 210 σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμμετείχαν σε 130 καινοτόμες δράσεις παιδαγωγικής παρέμβασης – αλληλοδιδασκαλίες
- 4 εξαιρετικά επιτυχημένες εκθέσεις – διαδράσεις, με θέμα την ιερή τέχνη της υφαντικής και την αξία του νήματος-νοήματος της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi: στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου το 2012, στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα το 2013, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου το 2016 και σε 50 χωριά του Δήμου Μυλοποτάμου – «Εορτές του Νήματος» το 2017. Στις εκθέσεις αυτές συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Ελλάδα αλλά και ολόκληρο τον κόσμο.
- 15.000 παιδικά βιβλία έχουν μοιραστεί δωρεάν σε κοινωφελή ιδρύματα, μουσεία και σχολεία σε όλους τους νομούς της Κρήτης.
Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς
- 5.000 εγγεγραμμένοι εθελοντές-μέλη, όλων των ηλικιών, βαθμίδων εκπαίδευσης και επαγγελμάτων, εραστές της Κρήτης, μερικοί εξ αυτών,
- 300 εθελοντές, μέλη ΔΕΠ και επιστήμονες-ερευνητές από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, διαφόρων γνωστικών αντικειμένων, με διεθνή εμβέλεια και αναγνωρισιμότητα. Πολύτιμοι αρωγοί είναι: το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης – Αρχιτεκτονική σχολή, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο – Γεωπονική σχολή, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής – Τμήμα Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής, η Ευρωπαϊκή Εταιρία Διαθλαστικής Χειρουργικής, (ESCRS), η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής, όλοι οι Δήμοι, οι Πολιτιστικοί σύλλογοι και τα Σχολεία της Κρήτης, το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Μπενάκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Ευρωπαϊκό Σχολείο Ηρακλείου, το Sabanci Museum και το Ζωγράφειο ιστορικό σχολείο στην Κωσταντινούπολη, το Victoria and Albert Museum στο Λονδίνο, το δίκτυο NEST organization, ο Σύλλογος «ΦΗΓΟΣ» από τον Αλέξανδρο Λευκάδας, το Εθνογραφικό Μουσείο Θράκης, το Εργαστήρι Παναγιά Ελεούσα στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο, το Εθνικό Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων κ.α.
Η αποδοχή
Η πολύπλευρη δράση του Πανεπιστημίου των Ορέων και της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi έχει τύχει εξαιρετικής αποδοχής και συνεργασίας από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας εντός και εκτός Ελλάδας.
Προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές εντός και εκτός Ελλάδας, έχουν επανειλημμένα μετεκπαιδευτεί στην Κρήτη και το Πανεπιστήμιο Των Ορέων: Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Boston College στις ΗΠΑ, το Bournemouth University στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Hochschule Niederrhein University of Applied Sciences στη Γερμανία, το Leiden University στην Ολλανδία και πολλά άλλα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Συγχρόνως, το ΠτΟ έχει κληθεί να συμμετάσχει σε μεγάλα παγκόσμια επιστημονικά συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, όπως το World Congress of Smart materials 2018, AUTEX 2017, Documenta 14 κ.λπ.
Καθημερινά δέχεται αιτήματα συμμετοχής από όλη την Κρήτη και την Ελλάδα: Καρπενήσι, Κάρπαθος, Κάσος, Βόλος, Ήπειρος, Ελασσόνα, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος (Δήμοι Γορτυνίας, Αρχαίας Ολυμπίας, Επιδαύρου Λιμηράς), Καστελόριζο, Λευκάδα, Κύθηρα, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Μεσσολόγγι, Αγρίνιο, Σουφλί, Κόρινθος κ.ά.