Παρά τη χιονόπτωση, κάτοικοι του Πεκίνου περιμένουν στη σειρά για να υποβληθούν σε μοριακό τεστ | REUTERS/Tingshu Wang
Θέματα

Πανδημία: Παγκόσμια ανησυχία για την ταχεία εξάπλωση της Ομικρον 2

Τα μάτια των ΗΠΑ και της Κίνας είναι στραμμένα στην Ευρώπη, καθώς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης, που τείνει να επικρατήσει, τρομάζει τους ειδικούς. Ωστόσο, υπάρχει και η θετική όψη, καθώς δεν διαπιστώνεται πίεση στα συστήματα Υγείας
Γιάννης Δεβετζόγλου

Η αύξηση των μολύνσεων από κορονοϊό στη Δυτική Ευρώπη έχει θέσει σε επιφυλακή ειδικούς και υγειονομικές αρχές για ένα ακόμη κύμα πανδημίας, παρ’ όλο που τα περισσότερα κράτη έχουν καταργήσει τους περιορισμούς μετά την απότομη μείωση των κρουσμάτων, αλλά και την αποσυμπίεση στα συστήματα Υγείας.

Οι ειδικοί στην Ευρώπη, όπως γράφει η Washington Post, εκτιμούν ότι το στέλεχος που τείνει να επικρατήσει είναι η μεταλλαγμένη μορφή της παραλλαγής Ομικρον, γνωστή ως «BA.2» ή «Ομικρον 2», η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος BA.1, συμβάλλοντας στην αύξηση των κρουσμάτων. Στην πραγματικότητα, στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, βρισκόμαστε εν μέσω ενός μεγάλου κύματος, το οποίο προκαλεί η ίδια μετάλλαξη, με δύο διαφορετικές παραλλαγές.

Στη Γερμανία, την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν 294.931 κρούσματα του κορονοϊού, αριθμός-ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ να χαρακτηρίσει την κατάσταση της χώρας «κρίσιμη». Οπως γράφει ο Guardian, συνολικά τα κρούσματα στη Γερμανία έχουν φτάσει τα 17.990.141. Την ίδια στιγμή, μέσα σε 24 ώρες καταγράφηκαν 278 θάνατοι εξαιτίας επιπλοκών από τη λοίμωξη Covid-19, ενώ συνολικά 126.420 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, η Γερμανία έχει άρει τους περισσότερους περιορισμούς κατά του κορονοϊού.

Η Βρετανία είχε μέσο όρο επτά ημερών 65.894 κρούσματα και 79 θανάτους, σύμφωνα με το Ερευνητικό Κέντρο Κορονοϊού του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ενώ η Ολλανδία, όπου ζουν λιγότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι, είχε την τελευταία εβδομάδα κατά μέσο όρο περισσότερα από 60.000 κρούσματα την ημέρα.

Συνολικά, περίπου δώδεκα κράτη βλέπουν αύξηση στις μολύνσεις από κορονοϊό που προκαλούνται από την παραλλαγή Ομικρον 2.

Μέχρι στιγμής, η υπομετάλλαξη της Ομικρον φαίνεται να εξαπλώνεται πιο αργά στις ΗΠΑ, για λόγους που δεν είναι απολύτως σαφείς, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, ωστόσο, οι Αμερικανοί παραμένουν επιφυλακτικοί για την επόμενη ημέρα…

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 5% την τελευταία εβδομάδα, καθώς καταγράφηκαν μεσοσταθμικά περίπου 1,6 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα. Οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 19%, καθώς καταγράφηκαν περίπου 5.500 θάνατοι ανά ημέρα.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά κομβικό σημείο, καθώς οι θάνατοι ασθενών με Covid-19 μειώθηκαν σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από το 2020. Σημειώνουμε ότι αυτή η μείωση παρατηρείται παρά τη χαλάρωση των μέτρων διασποράς και είναι ενδεικτική της επίδρασης του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο», σχολιάζει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Στην Ευρώπη, καταγράφεται μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού, καθώς παρατηρήθηκε 9% αύξηση στις διαγνώσεις, ωστόσο οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 21%. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν περίπου 5 εκατομμύρια διαγνώσεις και 13.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα.

Συνολικά οι 25 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε 15 χώρες, ενώ, αντιθέτως, σημαντική βελτίωση, δηλαδή πάνω από 30%, παρατηρήθηκε μόνο σε 10 χώρες.

Στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, με βάση την επεξεργασία δεδομένων από τον ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια αυξήθηκε κατά 37%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική μείωση κατά 8%. Η πίεση στο σύστημα Υγείας εξακολουθεί να βελτιώνεται, ενώ περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων οφείλεται στην Ομικρον 2. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα κατά 6,5% και ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει κατά 6%.

«Συνοπτικά, λοιπόν, βλέπουμε μια μέτρια αύξηση της διασποράς της επιδημίας στην Ελλάδα, χωρίς αυτό να μεταφράζεται σε ανάλογη πίεση στο σύστημα Υγείας προς το παρόν. Αντιθέτως εξακολουθεί να παρατηρείται αποσυμπίεση, αν και με πιο αργούς ρυθμούς. Τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρούμε ότι η αύξηση στη διασπορά έχει επιβραδυνθεί, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς ταιριάζει περισσότερο με το μοντέλο της ταλάντωσης αντί της εκθετικής αύξησης. Περιμένουμε, λοιπόν, να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο για να επιβεβαιωθεί το πρότυπο της επιδημικής καμπύλης», λέει ο κ. Μαγιορκίνης.

Πάνω από 50 εκατ. Κινέζοι σε lockdown

Και ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων είναι κάτι που δεν τρομάζει σε αυτή τη φάση την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο εφιάλτης της πανδημίας ξυπνά και πάλι στην Κίνα, καθώς περίπου 50 εκατομμύρια πολίτες έχουν τεθεί σε καθεστώς lokcdwon.

Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη αναζωπύρωση της πανδημίας από το πρώτο κύμα του 2020, και αυξάνει την επιβολή του μέτρου της καραντίνας, χωρίς να είναι σε θέση να περιορίσει, όπως όλα δείχνουν, την παραλλαγή Ομικρον.

Από την 1η Μαρτίου, η Κίνα έχει αναφέρει περισσότερα από 10.000 κρούσματα που καλύπτουν τις περισσότερες επαρχίες, δήλωσε ο Λέι Ζενλόνγκ, αντιπρόεδρος του Εθνικού Γραφείου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της χώρας, προσθέτοντας ότι «σε ορισμένες περιοχές, τα κρούσματα εξακολουθούν να εκδηλώνονται με ολοένα και μεγαλύτερους ρυθμούς».

Στο Πεκίνο, στο οποίο δεν έχουν ανακοινωθεί παρά μόνο έξι νέα κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, ενισχύονται οι έλεγχοι των πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Διευκρινίζεται ότι η Κίνα ακολουθούσε μέχρι σήμερα στρατηγική για μηδέν κρούσματα στη χώρα, όμως αυτό είναι αδύνατο, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος, στην περίπτωση της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Ομικρον.

Η Κίνα έχει καταγράψει επισήμως μόνο 120.000 κρούσματα της Covid (εξαιρουμένων των ασυμπτωματικών περιστατικών) από την έναρξη της πανδημίας και έχει ανακοινώσει μόνο 4.636 θανάτους. Ο τελευταίος θάνατος που έχει αποδοθεί στον ιό καταγράφηκε επισήμως στις αρχές του 2021.