Επιστήμονες αναλύουν τα γενετικά δεδομένα από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού (φωτογραφία αρχείου) | Shuttestock
Θέματα

Πανδημία: Αρχή του τέλους η χαμηλή θνησιμότητα της Ομικρον;

Η πρώτη μεγάλη μελέτη που έγινε στη Νότια Αφρική και δημοσιεύεται σε υψηλού κύρους επιστημονική επιθεώρηση, υποστηρίζει ότι το νέο κύμα του κορονοϊού ίσως να είναι και το τελευταίο, καθώς καταγράφονται ελάχιστες νοσηλείες και θάνατοι από τη λοίμωξη Covid-19
Protagon Team

Η μετάλλαξη Ομικρον είναι πλέον δεδομένο ότι είναι λιγότερο θανατηφόρα από τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού. Μάλιστα, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, καταγράφεται μόλις το 25% των θανάτων σε σχέση με τα προηγούμενα πανδημικά κύματα. Δηλαδή αναμένουμε 75% λιγότερους θανάτους, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Νότια Αφρική.

Στην πρώτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε με στόχο την αξιολόγηση του κινδύνου θανάτου που έχει η μετάλλαξη Ομικρον, οι ερευνητές παρακολούθησαν ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 σε μεγάλο νοσοκομείο της πόλης Γκαουτένγκ, στη Νότια Αφρική, όπου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά η νέα μετάλλαξη.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το 4,5% των ασθενών που εισήχθησαν στο νοσοκομείο πέθαναν κατά τη διάρκεια του κύματος της Ομικρον στην περιοχή, σε σύγκριση με το 21,3% που είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω της λοίμωξης Covid-19 σε προηγούμενα πανδημικά κύματα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν αυτά τα ευρήματα επαληθευτούν και σε άλλες χώρες του κόσμου, τότε θα πάψει να υπάρχει σύνδεση μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων και κάπως έτσι θα τελειώσει η πανδημία του κορονοϊού.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, οι θάνατοι από τον κορονοϊό θα είναι τόσο λίγοι, που δεν θα συνδέονται με τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, ενώ παράλληλα δεν θα επηρεάζουν τα συστήματα Υγείας, οπότε δεν θα υπάρχουν και περιοριστικά μέτρα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Πρετόρια και το Εθνικό Ιδρυμα Μεταδοτικών Νοσημάτων στη Νότια Αφρική και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση International Journal of Infectious Diseases.

«Υπήρξε μειωμένη βαρύτητα της νόσου κατά το τέταρτο κύμα, κατά το οποίο πρωταγωνιστούσε η μετάλλαξη Ομικρον. Και τώρα, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ποσοστά κρουσμάτων και εισαγωγής στα νοσοκομεία μπορεί να μειωθούν ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες στη Νότια Αφρική», υπογραμμίζουν οι ερευνητές στη μελέτη.

«Εάν αυτό το μοτίβο συνεχίσει να επαναλαμβάνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου, είναι πιθανό να δούμε μία πλήρη αποσύνδεση στα ποσοστά νέων κρουσμάτων με τους θανάτους, κάτι που σημαίνει ότι η Ομικρον μπορεί να είναι ο προάγγελος του τέλους της ενδημικής φάσης της πανδημίας», αναφέρουν οι ίδιοι.

Τετραήμερες νοσηλείες

Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης, οι ειδικοί διαπίστωσαν, επίσης, ότι οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύτηκαν κατά μέσο όρο τέσσερις ημέρες σε νοσοκομείο κατά τη διάρκεια του κύματος της Ομικρον, ενώ με τα προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού ο μέσος χρόνος νοσηλείας ήταν 8,8 ημέρες.

Ο αριθμός των ασθενών που είχε ανάγκη από νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κατά το κύμα της Ομικρον ήταν μόλις 1%, έναντι του 3% που ήταν τους προηγούμενους μήνες.

Μάλιστα, οι ειδικοί συμπληρώνουν στη μελέτη ότι στην κορύφωση του κύματος της μετάλλαξης Ομικρον στο νοσοκομείο όπου έγινε η μελέτη ήταν κατειλημμένα 108 κρεβάτια με ασθενείς Covid, ενώ στην κορύφωση του κύματος της Δέλτα ήταν σχεδόν τα διπλάσια, αφού νοσηλεύονταν 213 ασθενείς.