Η Ολίβια Χάσεϊ και ο Λέοναρντ Ουίτινγκ στην ταινία «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Φράνκο Τζεφιρέλι. Οι σαιξπηρικοί ήρωες αποτελούν το σύμβολο του απόλυτου Ερωτα | Paramount Pictures
Θέματα

Ούτε ο Θεός, ούτε ο Μαρξ, ο Ερωτας είναι η νέα θρησκεία της Δύσης

Ο βέλγος φιλόσοφος και συγγραφέας Φρανσουά Ντε Σμε, μέσα από το νέο του βιβλίο «Eros Capital» υποστηρίζει ότι όταν ερωτευόμαστε, στην ουσία εμπλεκόμαστε σε μία πολύ συγκεκριμένη σεξουαλικο-οικονομική συναλλαγή
Protagon Team

«Ο Ερωτας έχει γίνει στις ημέρες μας και στις δικές μας δυτικές κοινωνίες, η αρχή και το τέλος των πάντων, η τελευταία θρησκεία των απογοητευμένων ανθρώπων που είδαν τον Θεό και τον Μαρξ να πεθαίνουν»: με αυτά τα εντυπωσιακά λόγια, υποδέχεται η γαλλική Figaro το νέο βιβλίο που υπογράφει ο βέλγος φιλόσοφος Φρανσουά Ντε Σμε με τίτλο «Eros Capital».

Οπως αναφέρει λοιπόν η γαλλική εφημερίδα, το συγκεκριμένο βιβλίο πρεσβεύει μία θέση προβοκατόρικη, όσο και αρχέγονη, που συμπυκνώνεται στα εξής: στη ρίζα κάθε συναισθηματικής σχέσης, υπάρχει πάντα μία οικονομικο-σεξουαλική ανταλλαγή. Τα πλούτη και η αναγνωρισιμότητα συνδέονται με έναν παράξενο τρόπο με τη νεότητα και την ομορφιά. Το συμφέρον δεν είναι τόσο άσχετο με την ανάγκη μας να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.

Το εξώφυλλο του βιβλίου «Eros Capital» (Climats)

Οπως είναι απολύτως διακριτές οι διαφορές ανάμεσα στα σπερματοζωάρια και στα ωάρια, έτσι διακριτά είναι και τα όρια και οι ρόλοι των δύο φύλων – είναι η προβοκατόρικη άποψη του βέλγου συγγραφέα. «Οι γυναίκες θέλουν να έχουν πρόσβαση στους καλύτερους. Από τους πιο ικανούς κυνηγούς, μέχρι τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές. Και οι άνδρες με τη σειρά τους, επιστρατεύουν όλα τα όπλα τους, από το χιούμορ και την εξυπνάδα μέχρι το χρήμα και τη δόξα, ώστε να κατακτήσουν την ωραιότερη και γοητευτικότερη όλων» υποστηρίζει.

«Ο κατακτητής καλεί τον κατακτητή» εξηγεί, ενώ διαπιστώνει ότι «οι νόμοι της φύσης συνήθως αγνοούνται ή παραλείπονται από τις κοινωνικές επιστήμες, που πλέον κυριαρχούνται από θεωρίες φεμινισμού».

Η Δύση λοιπόν, που ενστερνίζεται τα «οφέλη» του φεμινισμού, όπως είναι η ενσυναίσθηση, η κατανόηση και η συνεργασία, καταλήγει χωρίς να το ξέρει, στην παραδοχή της περίφημης οικονομικο-σεξουαλικής ανταλλαγής. «Το συμφέρον και το συναίσθημα είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» γράφει ο Ντε Σμε. Ακόμη κι αν τα λεγόμενά του φαντάζουν κυνικά, αρκεί να ανατρέξουμε και στη θεωρία του Φρόιντ περί έρωτα, που υποστήριζε πως όλοι οι έρωτες, ακόμη και οι πιο μεγάλοι, ξεκινούν από ένα είδος ανάγκης.