Οι περισσότερες μελέτες που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η μοναδική λειτουργία της κλειτορίδας είναι να προσφέρει σεξουαλική απόλαυση στις γυναίκες».
Κάποιοι άλλοι επιστήμονες ανά τους αιώνες έχουν εκφράσει πολύ πιο εξωφρενικές ή επικίνδυνες εικασίες, όπως για παράδειγμα ότι διαδραματίζει ρόλο στην ούρηση, ότι υπάρχει μόνο σε ερμαφρόδιτα άτομα και όχι σε «γνήσιες» γυναίκες, ότι είναι εντελώς άχρηστο στοιχείο της γυναικείας ανατομίας και σε κάποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ακρωτηριαστεί, όπως γράφουν οι Times του Λονδίνου.
Ο Ρόι Λέβιν, ειδικός στη Σεξουαλική Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στη Βρετανία, έκανε μία μεγάλη ανασκόπηση από τα δεδομένα των επιστημονικών ερευνών που έχουν γίνει τα τελευταία 500 χρόνια και κατέληξε σε δύο πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.
Το πρώτο είναι ότι η κλειτορίδα, που βρίσκεται μεταξύ των μεγάλων χειλέων και πίσω από την ουρήθρα, έχει όντως διεγερτικό ρόλο και ρόλος της είναι η απόλαυση.
Το δεύτερο ότι είναι σημαντικό όργανο για την αναπαραγωγική διαδικασία. Πώς; Συμμετέχει στη σύλληψη! Η κλειτορίδα πυροδοτεί τις εσωτερικές ανατομικές αλλαγές που γίνονται στα όργανα της γυναίκας τη στιγμή που εισέρχεται το σπέρμα. Η «δουλειά» της είναι να το διευκολύνει να φτάσει στο ωοκύτταρο και να το γονιμοποιήσει.
Μάλιστα, όπως λέει ο Λέβιν, ο βασικός ανατομικός ρόλος της κλειτορίδας είναι ο αναπαραγωγικός. Η απόλαυση είναι κάτι που προκαλείται, ώστε η σεξουαλική πράξη να μετατρέπεται σε κάτι ευχάριστο για τη γυναίκα και έτσι να οδηγείται με χαρά στην αναπαραγωγική διαδικασία. Δεν είναι δηλαδή «αυτοσκοπός» της κλειτορίδας να οδηγεί σε κορύφωση. Ούτε μετά από αυτό το συμπέρασμα υπάρχει αναζήτηση «κλειτοριδική ή κολπική» όσον αφορά την ηδονή.
Ο ίδιος καταδίκασε τον ακρωτηριασμό της κλειτορίδας που γίνεται σε κάποιες χώρες της Αφρικής και της Ασίας για θρησκευτικούς και κοινωνικούς λόγους, σχολιάζοντας για τις γυναίκες ότι δεν «αφαιρεί» απλώς την ευχαρίστηση, αλλά προκαλεί συγχρόνως προβλήματα ψυχικής υγείας και μειώνει και την πιθανότητά τους να τεκνοποιήσουν.
«Παρά τις πολυάριθμες μελέτες για τον ρόλο της κλειτορίδας στη σεξουαλική διέγερση και την απόλαυση, δεν υπήρξε όλα αυτά τα χρόνια καμία έρευνα για την εμπλοκή της στην αναπαραγωγική διαδικασία», γράφει ο Λέβιν στην επιστημονική επιθεώρηση Clinical Anatomy journal.
Ο ίδιος έκανε ανασκόπηση σε 36 σοβαρές μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 1949 μέχρι και πέρυσι και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες επαναλαμβάνουν ότι η κλειτορίδα είναι το μοναδικό όργανο που δεν έχει κανέναν άλλο πρακτικό ρόλο, αλλά μόνο αυτόν της απόλαυσης. Μόνο η συμμετοχή της στη διαδικασία της ούρησης είχε σχολιαστεί το 1545 από τον γάλλο επιστήμονα Σαρλ Εστιέν, ο οποίος είχε μπερδευτεί και είχε βγάλει λάθος συμπέρασμα.
Το 1559 ο Ράλντο Κολόμπο, ανατόμος από την Ιταλία, την είχε χαρακτηρίσει «έδρα της γυναικείας ευχαρίστησης», ενώ το 1564 ο επίσης ιταλός χειρουργός Ανδρέας Βεσάλιους, συμφώνησε ότι ήταν ένα «άχρηστο όργανο και δεν υπάρχει στις υγιείς γυναίκες».
Ο δρ Λέβιν ανασκόπησε ακόμη 15 μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 1966 μέχρι και το 2017 και αυτό που αποκάλυψε ήταν ότι πολλές έφταναν στο συμπέρασμα ότι η διέγερση της κλειτορίδας ενεργοποιεί κέντρα του εγκεφάλου, τα οποία συνδέονται με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας και ως αποτέλεσμα αυξάνεται η ροή του αίματος στην περιοχή και λιπαίνεται το αιδοίο ώστε να διευκολύνει την είσοδο του πέους.
Επίσης, βοηθά στη μετακίνηση του τραχήλου ώστε να εμποδίσει το σπερματοζωάριο να εισέλθει πολύ γρήγορα στη μήτρα, δίνοντάς του χρόνο να αυξήσει την κινητικότητά του και να ενεργοποιηθεί για το μεγάλο ταξίδι και την διεκδίκηση για την είσοδό του στο ωάριο.
Το συμπέρασμα του δρ Λέβιν μετά από όλη αυτή τη «διατριβή», ήταν να απορρίψει το ρόλο της κλειτορίδας ως οργάνου που δημιουργήθηκε για να προκαλεί ηδονή στις γυναίκες και να την ονομάσει απλώς ένα ακόμη «επικουρικό ανατομικό όργανο για να μπορέσουν να αποκτήσουν απογόνους».
Με πιο απλά λόγια, η απόλαυση που προκαλεί σε κάποιες περιπτώσεις η κλειτορίδα, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι της διαδικασίας σύλληψης, ώστε να γίνεται πιο ευχάριστη και επιθυμητή από τις γυναίκες. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι σε καμία περίπτωση δεν έχει «δημιουργηθεί» αποκλειστικά για την πρόκληση οργασμού και δεν θα πρέπει να την αντιμετωπίζουν έτσι οι γυναίκες, «πιέζοντας» τους άνδρες να την ανακαλύψουν.
Αν βέβαια η επόμενη ανασκόπηση γίνει από γυναίκα, τα αποτελέσματα ίσως και να είναι αρκετά διαφορετικά… Προς το παρόν το επιστημονικό συμπέρασμα είναι αυτό.