4#. Οι πρωταγωνιστές του δικτύου
Βασικό ρόλο στο δίκτυο Πούτιν φέρεται να έχει παίξει ένας γνωστός στα ρωσικά μουσικά δρώμενα βιολοντσελίστας, ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, του οποίου η φιλία με τον ρώσο πρόεδρο ήταν πιθανώς το εισιτήριο για να ενταχθεί στο κλειστό κλαμπ των μετόχων της Bank Rossiya. Οι δεσμοί του Ρολντούγκιν με τον Πούτιν πάνε δεκαετίες πίσω. Οι στενές σχέσεις των δύο αντρών τεκμηριώνονται σε φωτογραφία που τραβήχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ο Ρολντούγκιν βάπτισε την κόρη του Πούτιν. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του στην KGB ο ρώσος πρόεδρος ήταν στην ίδια τάξη με τον αδερφό του Σεργκέι, τον Γιεβγένι Ρολντούγκιν. Το 2010 αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος βιολοντσελίστας κατείχε ποσοστό άνω του 3% της Bank Rossiya. Παρά τις τραπεζικές μετοχές που εμφανίζονταν στην κατοχή του, ο Σεργκέι Ρολντούγκιν είχε δηλώσει στους New York Times ότι δεν είναι εκατομμυριούχους.
Ως ιδιοκτήτης της Sandalwood εμφανιζόταν ο Όλεγκ Γκόρντιν, ένας επιχειρηματίας που είχε εργαστεί σε «υπηρεσίες επιβολής του νόμου», σύμφωνα με έγγραφα για το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού στην RCB που βρέθηκαν στα Panama Papers. O Γκόρντιν εμφανιζόταν και ως πληρεξούσιος σε τραπεζικούς λογαριασμούς εταιρείας του Σεργκέι Ρολντούγκιν.
Όταν η Sandalwood άνοιξε λογαριασμό στην RCB Κύπρου o μόνος συνεργάτης που ονόμασε ήταν η Horwich. Όμως, η σημασία της κυπριακής εταιρείας στο δίκτυο Πούτιν εκτείνεται πέρα από τα δάνεια και φτάνει έως και τις μετοχές της Bank Rossiya που είχε αγοράσει από την Sandalwood, τις οποίες αργότερα πούλησε σε εταιρεία που ανήκε στην οικογένεια Σεμόλοφ. Σημειώνεται ότι ο Κίριλ Σεμόλοφ παντρεύτηκε το 2013 την κόρη του ρώσου προέδρου, Κατερίνα Πούτινα.
Ο πατέρας του Κίριλ, Νικολάι Σεμόλοφ ήταν ήδη ιδιοκτήτης του 3,2% της Bank Rossiya όταν μέσω της εταιρείας του Aktsept απέκτησε το 5,53%. Η διαφορά του 2,33% των μετοχών μεταβιβάστηκε από την κυπριακή Horwich σε θυγατρική της Aktsept.
Εκτός από τις μετοχές της Bank Rossiya, η Horwich εμφανιζόταν να κατέχει και άλλα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, όπως το 20,7% της κατασκευαστικής εταιρείας OJSC Transsignalstroy, με έσοδα που το 2012 ξεπερνούσαν τα 4,4 δισεκατομμύρια ρούβλια (σχεδόν 175 εκατομμύρια δολάρια). Επικεφαλής της κατασκευαστικής εμφανιζόταν ο Γιεβγένι Μάλοφ, ένας από τους πρώην μετόχους της Bank Rossiya.
Ειδικοί που έλαβαν γνώση του περιεχομένου των εγγράφων στα Panama Papers σχετικά με την Sandalwood, τα δάνεια και την Horwich, ανέφεραν ότι ένα από τα πιθανά σενάρια είναι το εξής: τα δάνεια χρησιμοποιήθηκαν για να αποπληρωθούν με «παρκαρισμένα» χρήματα από offshore σε φορολογικούς παραδείσους, τα οποία περνώντας από την Horwich δεν φορολογούνται λόγω της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου-Ρωσίας για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης.
Βέβαιο δε θεωρείται ότι οι συγκεκριμένες συναλλαγές με τις αλυσίδες δανείων δημιούργησαν έσοδα για το γαϊτανάκι των offshore που χρησιμοποιήθηκαν για να συλλέξουν τους τόκους. Τα έσοδα όντας «παρκαρισμένα» έξω, επίσης δεν φορολογήθηκαν.
Άλλωστε, για το δάνειο των 103 εκατομμυρίων που αναστάτωσε το τμήμα συμμόρφωσης της Mossack Fonseca, δόθηκε η εξής απάντηση από τον Χοτίμσκι της Bank Rossiya που επόπτευε την συναλλαγή: «Σας ενημερώνουμε ότι τα κεφάλαια από το δάνειο της RCB Κύπρου προς την Sandalwood θα επαναδανειστούν σε εταιρικό όχημα με έδρα την Κύπρο και θα φτάσουν σε μια μεγάλη ρωσική εταιρεία χρηματοδοτικής μίσθωσης για την αγορά βυτιοφόρων φορτηγών. Αυτή η συναλλαγή θα δημιουργήσει έσοδα από προμήθειες για την Sandalwood. Παρακαλείστε να σημειώσετε ότι υπάρχει Συνθήκης Αποφυγής Διπλής Φορολόγησης σε ισχύ μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι δομημένο με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω αυτά να βοηθούν».