Είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους αθλητές, παγκοσμίως. Ιδίως στο Μιλγουόκι -και σε ολόκληρη την πολιτεία του Ουϊσκόνσιν- τον έχουν για Θεό. Ποιος θα τολμούσε να τον πειράξει; Είναι και πάμπλουτος. Την έπαυλη των δύο εκατομμυρίων δολαρίων, που αγόρασε το 2018, την έχει κάνει σωστό φρούριο. Διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να προστατεύσει την οικογένειά του, και τον εαυτό του, με κάθε τρόπο. Κανείς δεν φανταζόταν οτι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο θα ένιωθε φόβο μέσα στο ίδιο του το «βασίλειο». Μέχρι τη στιγμή που ακούστηκαν από τα χείλη του αυτές οι 11 λέξεις: «Είναι τρομακτικό να μεγαλώνεις έναν γιο και να έχεις οικογένεια εδώ».
Το πιστεύετε; Ο Γιάννης που μέχρι τα 18 του έζησε στην Ελλάδα σαν αόρατος άνθρωπος, ημιπαράνομος, χωρίς ταυτότητα, στην πείνα, την περιφρόνηση και το κοινωνικό περιθώριο, αισθανόταν πιο ασφαλής στο υπόγειο των Σεπολίων απ’ όσο τώρα, στο «παλάτι» του Ρίβερ Χιλς. Εξήγησε και το γιατί: «Προφανώς, υπάρχουν δύο διαφορετικές κουλτούρες. Στην Ελλάδα ήρθαμε αντιμέτωποι με τον ρατσισμό μερικές φορές, όμως ποτέ δεν φοβήθηκα για τη ζωή μου. Ποτέ, περπατώντας στο δρόμο, δεν φοβήθηκα ότι κάτι θα μπορούσε να συμβεί».
Τα χιλιάδες «φύγε από ‘δω» και οι προσβολές που είχε ακούσει στα μέρη μας, ως αποτέλεσμα άγνοιας, προκατάληψης και ξενοφοβίας, δεν συγκρίνονται με τις σφαίρες που ρίχνει στους μαύρους, ακόμη και πισώπλατα, ο συστημικός ρατσισμός στις ΗΠΑ. Αυτό ήθελε να πει ο Αντετοκούνμπο. Τον είχαν προειδοποιήσει σχεδόν από την πρώτη στιγμή που εγκαταστάθηκε στην Αμερική, το καλοκαίρι του 2013. «Οταν είχα έρθει εδώ, ο Κάρον Μπάτλερ (βετεράνος συμπαίκτης του) με είχε συμβουλεύσει να βγάζω την κουκούλα του φούτερ όταν περπατώ στο δρόμο, να μην τη φοράω. Τον είχα ρωτήσει “γιατί πρέπει να το κάνω αυτό;”, και μου είχε απαντήσει “απλά βγάλε τη”. Δεν το είχα καταλάβει τότε, αλλά το αντιλαμβάνομαι τώρα».
Γιατί τώρα; Πρώτον, επειδή είδε και άκουσε πολλά, αυτά τα επτά χρόνια που ζει στις ΗΠΑ. Μιλάει με τους συμπαίκτες και με αντιπάλους του, που έχουν το ίδιο χρώμα δέρματος. Του διηγούνται απίθανες ιστορίες. Ο Γιάννης δεν είναι ο μόνος NBAer που φοβάται την τυφλή αστυνομική βία. Κάποιοι, μάλιστα, τα έχουν πει και δημοσίως. Δεν τολμούν να βγάλουν τον σκύλο τους βόλτα, ή να πάνε να πετάξουν τα σκουπίδια, χωρίς να έχουν μαζί τους ταυτότητα και κινητό. Δεύτερον, επειδή εδώ και μερικούς μήνες η οικογένειά του μεγάλωσε με τον ερχομό του γιου του. Το ίδιο και οι ευθύνες του να την κρατήσει ασφαλή. Τρίτον, γιατί το πιο πρόσφατο κρούσμα αναίτιας επίθεσης αστυνομικού εναντίον Αφροαμερικανού σημειώθηκε στην «αυλή» του: στην Κενόσα του Ουϊσκόνσιν.
Αργησε να το μάθει, επειδή δεν μπαίνει, πια, στα social media. Οταν το πληροφορήθηκε, από τους συμπαίκτες του, συμφώνησε αμέσως με την ιδέα τους να αντιδράσουν με «θόρυβο». Ο Greek Freak αποκάλυψε και ένα συγκινητικό παρασκήνιο του «μποϊκοτάζ» των πλέι-οφ του ΝΒΑ: «Ενα πράγμα που με ωθεί ως άνθρωπο, είναι ότι, αν πραγματικά θέλεις να κάνεις κάτι, μπορείς. Καταφέραμε να βρούμε τον αριθμό της οικογένειας του Τζέικομπ Μπλέικ μέσα σε 30 λεπτά. Επειτα συναντηθήκαμε όλοι μαζί, καθίσαμε σχηματίζοντας έναν κύκλο και μιλήσαμε με τον πατέρα του. Εκλαψε. Μας είπε πόσο σημαντικό ήταν αυτό που είχαμε αποφασίσει, για τον ίδιο και την οικογένειά του. Για μένα, αυτό είναι μεγαλύτερο από το μπάσκετ. Θα υπάρξουν παιχνίδια, στα οποία θα μπεις και θα σκοράρεις 30, 35, ή 50 πόντους, όμως μια τέτοια στιγμή, όπως αυτό το τηλεφώνημα, δεν μπορείς να την ξεχάσεις. Αυτό που νιώσαμε, θα το θυμόμαστε για το υπόλοιπο της ζωής μας».
Ο πατέρας του άτυχου 29χρονου (που νοσηλεύεται παράλυτος, ίσως για πάντα), Τζέικομπ Μπλέικ Sr, αποκάλυψε πως και ο Γιάννης έκλαψε -όπως του είπε ο ίδιος- μπροστά σε όλη την ομάδα. Και πρόσθεσε ότι, πλέον, είναι κι αυτός ένας οπαδός των Μπακς.
Ο Αντετοκούνμπο δεν είχε καμία διάθεση να αναφερθεί στο παιχνίδι (Μιλγουόκι Μπακς – Ορλάντο Μάτζικ 118-104), που έδωσε στην ομάδα του την πρόκριση στους ημιτελικούς της Ανατολής. Προτίμησε να μιλήσει για κάτι «μεγαλύτερο από το μπάσκετ», όπως τόνισε. Εχει συνειδητοποιήσει, είπε, τη δύναμη που έχει το μπάσκετ. Και θέλησε να τη χρησιμοποιήσει, για να μάθουν όλοι τι συμβαίνει στον -κατά τα άλλα θαυμαστό- πέραν του Ατλαντικού κόσμο. Οπου ακόμη και ο MVP του ΝΒΑ «τρέμει» το… κουμπούρι του ρατσιστή αστυνομικού.