Σε συνέντευξή της στο περιοδικό Vogue, τον περασμένο Οκτώβριο, η Εμιλι Ρατακόφσκι είχε πει ότι μαζί με τον σύζυγό της αποφάσισαν να μην αποκαλύψουν το φύλο του μωρού: «Όταν ο σύζυγός μου και εγώ λέμε στους φίλους μας ότι είμαι έγκυος, η πρώτη τους ερώτηση, μετά τα “συγχαρητήρια”, είναι σχεδόν πάντα: “Ξέρετε τι (φύλο) θέλετε;”. Μας αρέσει να απαντάμε ότι δεν θέλουμε να ξέρουμε το φύλο, μέχρι το παιδί μας να γίνει 18 ετών και να μας το γνωστοποιήσει».
Εν τω μεταξύ το μωρό γεννήθηκε (στις 8 Μαρτίου) και το μοντέλο έσπευσε να μοιραστεί με διαδικτυακούς φίλους και τα 27,2 εκατομμύρια των ακολούθων της φωτογραφίες από τις στιγμές του τοκετού και την πρώτη φορά που πήρε το μωρό στην αγκαλιά της και το θήλασε. Το παιδάκι θα έχει την ελευθερία να αποφασίσει μόνο του το φύλο του, αλλά προς το παρόν όσο κι αν θέλει να πάει κόντρα στα στερεότυπα, η μαμά του δήλωσε ότι το όνομα του είναι Σιλβέστερ Απόλο Μπέαρ, οπότε το κοινό αντιλαμβάνεται ότι πρόκειται για αγοράκι.
Καλωσορίσατε, λοιπόν, στον (ψηφιακό) κόσμο των mumfluencers, που εμφανίστηκαν στα social media με τα όλα τους, με τα καλά τους και με τα κακά τους. Πρόκειται για μια νέα «φυλή» μαμάδων-influencers, που με τις αναρτήσεις τους, παρουσιάζουν ένα νέο, πολύ πιο ωμό look της μητρότητας, γράφει η Φράνκι Γκράντον στους The Times.
Και δεν φοβούνται να μοιραστούν τα πάντα με το κοινό τους. Με λεζάντα «Ανάμεσα στις ωθήσεις / Οι πρώτες στιγμές με τον Σλάι», οι εικόνες της Ρατακόφσκι, δείχνουν το αγκάλιασμα του νεογέννητου αλλά και τη βία του τοκετού. Είναι, ομολογουμένως, απίστευτα όμορφες, γιατί η Ρατακόφσκι είναι απίστευτα όμορφη ακόμα και με τη μάσκα του οξυγόνου. Ωστόσο, προσφέρουν μια ματιά στον τοκετό που σπάνια βλέπουμε.
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά γύρω από τη μητρότητα που σπάνια βλέπουμε, γράφει η Γκράντον. Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε πρησμένους αστραγάλους από την εγκυμοσύνη; Ή ένα κενό στα μαλλιά, που προκαλείται από τριχόπτωση μετά τον τοκετό; «Μήπως μοιράζομαι πολλά πράγματα μαζί σας;», αναρωτιέται η δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας, που έγινε επίσης μαμά πρόσφατα. Πιθανώς. Ωστόσο, στη μετα-ριάλιτι κοινωνία, στην οποία ζούμε, κοινοποιώντας γεμάτοι χαρά σε διάφορες πλατφόρμες social media κάθε είδους προσωπικές πληροφορίες –από στιγμές διακοπών μέχρι το καθημερινό μας φαγητό–, γιατί δεν πρέπει να υπάρχει περισσότερη συζήτηση για την πραγματικότητα της διαδικασίας του τοκετού και των συνεπειών της;
Μία στις τέσσερις γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει καισαρική τομή. Ωστόσο, γυμνό κορμί με ουλή καισαρικής εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα social media και στα μέσα ενημέρωσης μόλις τον Ιούλιο του 2019, όταν η stand-up comedian Έιμι Σούμερ ανέβασε στο Instagram μια σελφι της μερικώς γυμνής κοιλιάς της με μια ουλή καισαρικής τομής. Και αναμφίβολα, βλέποντάς τη, όσες γυναίκες αναγκάζονται να υποστούν την τραυματική εμπειρία της υστερεκτομής ή της καισαρικής, ξέρουν τουλάχιστον τι να περιμένουν: ένα σημάδι κατά μήκος της γραμμής του μπικίνι, που αν το δεις κάνει την κατάσταση λιγότερο αγχωτική.
Όταν η Κρίσι Τάιγκεν μοιράστηκε την ιστορία της αποβολής της με τα 34,3 εκατομμύρια των ακολούθων της στο Instagram, έκανε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο. Τόσο ασυνήθιστο για δημόσια συζήτηση ήταν το θέμα, παρόλο που δυστυχώς δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο τo συμβάν (σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, μία στις οκτώ εγκυμοσύνες στη Βρετανία καταλήγει σε αποβολή, και ένας ανά 250 τοκετούς καταλήγει με νεκρό βρέφος).
Η μητρότητα είναι υπέροχη, αλλά μπορεί επίσης να είναι τρομακτική και μοναχική, γράφει η Φράνκι Γκράντον. Και για τις γυναίκες που τη βιώνουν στο lockdown, μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Χωρίς προ- και μεταγεννητικά μαθήματα, οι ευκαιρίες για υποστήριξη και καθησυχασμό είναι περιορισμένες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ατελείωτων ημερών, λοιπόν, και των κρίσεων πανικού στη μέση της νύχτας, η ανάρτηση μιας άλλης γυναίκας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που σε κάνει να νιώθεις λιγότερο μόνη, μπορεί να είναι σωτήρια.