Ο ιαπωνικός υπερυπολογιστής που πρόσφατα διακρίθηκε ως ο ταχύτερος του κόσμου, χρησιμοποιεί τις εξαιρετικές του επιδόσεις για να εντοπίσει πιθανές θεραπείες για τον κορονοϊό.
Αποτελείται από 150.000 μονάδες επεξεργασίας υψηλής απόδοσης και μπορεί να «εξετάζει» χιλιάδες δραστικές ουσίες που αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό κάθε εβδομάδα, όπως γράφει ο Guardian.
Ο Fugaku (ένα τοπικό όνομα για το εμβληματικό ιαπωνικό Ορος Φίτζι), όπως ονομάζεται, είναι δημιούργημα της ιαπωνικής εταιρείας Fujitsu και είναι εγκατεστημένος στο κρατικό Κέντρο Υπολογιστικής Επιστήμης RIKEN στο Κόμπε.
Η Ιαπωνία κατέκτησε έπειτα από εννέα χρόνια την πρώτη θέση στην ισχύ των υπολογιστών, δίνοντας τέλος στην κυριαρχία των ΗΠΑ και της Κίνας και ανατρέποντας την εσφαλμένη η αντίληψη «στους δύο τρίτος δεν χωράει», τουλάχιστον όσον αφορά τους υπερυπολογιστές.
Η παγκόσμια κατάταξη Top 500 με τους ισχυρότερους υπερυπολογιστές του κόσμου αποτελεί το κατ’ εξοχήν σύμβολο εθνικής τεχνολογικής και οικονομικής ανταγωνιστικότητας. Τη λίστα συντάσσουν από το 1993 και κάθε έξι μήνες γερμανοί και αμερικανοί επιστήμονες.
Τα τελευταία χρόνια αμερικανικοί και κινεζικοί υπολογιστές μονοπωλούν την κορυφή. Τώρα, η Ιαπωνία περνά με διαφορά στην πρώτη θέση με τον νέο υπερυπολογιστή της Fugaku, αφήνοντας στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα τους αμερικανικούς Summit και Sierra.
Την τελευταία φορά που η Ιαπωνία ήταν ξανά πρώτη ήταν το 2011 με τον υπερυπολογιστή της Κ Supercomputer.
Ο υπολογιστής διαθέτει τεράστια επεξεργαστική ισχύ 415,5 petaflops, έναντι 148,8 petaflops του Summit της ΙΒΜ που βρίσκεται στο Εθνικό Εργαστήριο Oak Ridge του Τενεσί και 94,9 petaflops του Sierra που ανήκει στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore της Καλιφόρνιας.
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο κινεζικός TaihuLight με 93 petaflops, στην πέμπτη ο επίσης κινεζικός Tianhe-2A με 61,4 petaflops και στην έκτη ένα νέο σύστημα, ο αμερικανικής κατασκευής HPC5, με 35,5 petaflops, ο οποίος ανήκει στην ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και είναι πια ο ισχυρότερος στην Ευρώπη.
Η Κίνα συνεχίζει να κυριαρχεί στον κατάλογο Top 500 με 226 υπερυπολογιστές, έναντι 114 των ΗΠΑ, 30 της Ιαπωνίας, 18 της Γαλλίας και 16 της Γερμανίας.
Οι περισσότεροι υπερυπολογιστές έχουν κατασκευαστεί από τις κινεζικές εταιρείες Lenovo (180), Sugon (68) και Inspur (64).
Και ο Summit στη μάχη
Αναλύσεις στα δομικά στοιχεία του κορονοϊού, όπως είναι οι πρωτεΐνες του, αλλά και αναζητήσεις για τον τρόπο αδρανοποίησής του, κάνει και ο δεύτερος ταχύτερος υπολογιστής του κόσμου, ο Summit, όπως είχε ανακοινωθεί σε μία από τις πρόσφατες τηλε-μεταδιδόμενες ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας στις 6 μ.μ. (εδώ).