Η Σαμπρίνα Γκονζάλες Παστέρσκι: «Οταν είμαι ξύπνια σκέφτομαι τη Φυσική» | PhysicsGirl.com
Θέματα

Ο «νέος Αϊνστάιν» είναι μια Κουβανο-αμερικανίδα

Το 2015 το περιοδικό Forbes την συμπεριέλαβε στη λίστα των «30 under 30», νέων ηλικίας κάτω των τριάντα που είναι σε θέση να καθορίσουν το μέλλον του κόσμου. Η Σαμπρίνα Γκονζάλες Παστέρσκι είναι ιδιοφυΐα στη Φυσική, τελειώνει το Χάρβαρντ και οδηγεί μοτοσικλέτα γιατί «προσφέρει σημαντικές επιστημονικές ενοράσεις»...
Protagon Team

Κατά την αποφοίτησή της από το περίφημο ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) της Βοστώνης, οι καθηγητές της περιορίστηκαν στο να υπογραμμίσουν απλά πως «οι δυνατότητές της ξεπερνούν κάθε φαντασία». Σήμερα η Σαμπρίνα Γκονζάλες Παστέρσκι, ηλικίας μόλις 25 ετών και μέλος της πρώτης γενιάς Κουβανοαμερικανών, ολοκληρώνει τις διδακτορικές σπουδές της στο Χάρβαρντ.

Αλλά οι μελέτες της έχουν ήδη τραβήξει την προσοχή κορυφαίων επιστημόνων, μεταξύ των οποίων συγκαταλεγόταν (έως το θάνατό του τον περασμένο Μάρτιο) και ο Στίβεν Χόκινγκ. Στο πανεπιστήμιό της η Σαμπρίνα είναι γνωστή πλέον ως «η νέα Αϊνστάιν». Εκείνη, όμως, θεωρεί πως «δεν θα υπάρξει άλλος Αϊνστάιν, ο Αϊνστάιν είναι αυτός που είναι». Και για αυτόν τον λόγο – αναφέρει η Corriere della Sera – αρκείται να περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας της αφοσιωμένη στις μαύρες τρύπες, την κβαντική βαρύτητα και τα άλυτα μυστήρια του χωροχρόνου, ζητήματα ιδιαίτερα αγαπητά και στον Αϊνστάιν και στον Χόκινγκ.

Πήρε το πτυχίο της στη Φυσική από το MIT με άριστα και εξασφάλισε έτσι μια υποτροφία ύψους 250.000 δολαρίων από το Hertz Fellowship με τα οποία μπόρεσε να αρχίσει το διδακτορικό της στο Χάρβαρντ, όπου χάρη στην ιδιοφυΐα της και τα επιτεύγματά της στη Φυσική Υψηλών Ταχυτήτων, απολαμβάνει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα – την ελευθερία να εργάζεται και να μελετά δίχως να εξαρτάται από τους καθηγητές της.

Όταν ήταν μικρή, όμως, η Σαμπρίνα ονειρευόταν να γίνει πιλότος. Άρχισε να μαθαίνει να πιλοτάρει το 2003 στην ηλικία των 10 ετών ενώ τρία χρόνια μετά βάλθηκε να κατασκευάζει το δικό της αεροπλάνο. Τελικά πραγματοποίησε την πρώτη της πτήση (με το δικό της αεροσκάφος) το 2009, όντας μόλις 16 ετών, αμέσως μόλις πήρε το δίπλωμά της. «Από μικρή ήθελα να σχεδιάζω αεριωθούμενα, αλλά μελετώντας Φυσική στο MIT, διαπίστωσα πως μου άρεσε περισσότερο η επιστήμη που κρύβεται πίσω από τα φτερά και επιτρέπει την πτήση», είχε δηλώσει η ίδια κατά το παρελθόν.

Πέρα από τη Φυσική, η άλλη αδυναμία της Σαμπρίνα είναι τα μικρά αεροσκάφη

Το 2015 το περιοδικό Forbes την συμπεριέλαβε στη λίστα των «30 under 30», των νέων ηλικίας κάτω των τριάντα ετών σε θέση να καθορίσουν το μέλλον του κόσμου ενώ κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα η Σαμπρίνα προσεκλήθη στον Λευκό Οίκο για τη δράση της στο διεθνές κίνημα «Let Girls Dream» που μάχεται για τα δικαιώματα των γυναικών στον κόσμο της εργασίας. Ο Τζεφ Μπέζος της έχει προσφέρει ήδη εργασία στα εργαστήρια της Blue Origin, της αεροδιαστημικής εταιρείας του ιδρυτή της Amazon και πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο, ενώ ανάλογη πρόταση έχει δεχτεί και από ένα ερευνητικό κέντρο της NASA. Η Σαμπρίνα, ωστόσο, αρνήθηκε ευγενικά, δηλώνοντας πως είναι ακόμα νωρίς και έχοντας στόχο να αφοσιωθεί στις μελέτες της.

Η Σαμπρίνα δεν πίνει και ούτε καπνίζει. Αλλά έχει επιλέξει να απέχει και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η παρουσία της στο Διαδίκτυο περιορίζεται σε ό,τι επιλέγει να αναρτά στο PhysicsGirl.com, τον προσωπικό της ιστότοπο. Και πέρα από τη Φυσική έχει δύο ακόμα αδυναμίες: τα μικρά αεροσκάφη και τις μοτοσικλέτες. «Γιατί τα αεροπλάνα προσφέρουν εξαιρετική θέα ενώ η μοτοσικλέτες τoν ενθουσιασμό της επιτάχυνσης. Όλοι οι φυσικοί θα πρέπει να οδηγούν μοτοσικλέτες γιατί προσφέρουν επιστημονικές ενοράσεις εξίσου σημαντικές με εκείνες των πτήσεων».

Όσον αφορά την επιστήμη της, υποστηρίζει πως είναι «εκλεπτυσμένη και προσφέρει σημαντικά κίνητρα. Όταν κουράζομαι κοιμάμαι, όταν είμαι ξύπνια σκέφτομαι τη Φυσική».