LED φωτισμός: μικρότερη κατανάλωση ενέργειας, αλλά μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τα μάτια μας | shutterstock
Θέματα

Ο LED φωτισμός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα μάτια μας

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα συγκεκριμένα φώτα μπορεί να γίνουν «φωτοτοξικά», οδηγώντας σε απώλεια αμφιβληστροειδών κυττάρων και σε μειωμένη οξύτητα της όρασης.
Protagon Team

Ο LED φωτισμός έχει επικρατήσει παντού, τόσο στις λάμπες όσο και στις οθόνες των τηλεοράσεων και των smartphones μας, με τους ειδικούς επί της τεχνολογίας να αποφαίνονται ότι η χρήση τους έχει τεράστια οφέλη ως προς την κατανάλωση ενέργειας – ενδεικτικά, στις οθόνες των κινητών μας σημαίνει ότι η μπαταρία τους διαρκεί πολύ περισσότερο.

Ωστόσο, δεν είναι όλα θετικά, τουλάχιστον για την υγεία μας.

Η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος της Γαλλίας (ANSES) αποκαλύπτει με νέα έρευνά της ότι η διαρκής έκθεση σε LED φωτισμό μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στα μάτια μας.

Συγκεκριμένα, η μελέτη επισημαίνει ότι τα LED μπορεί να γίνουν «φωτοτοξικά», οδηγώντας σε απώλεια αμφιβληστροειδών κυττάρων και σε μειωμένη οξύτητα της όρασης.

Οπως αναφέρεται, η χρόνια έκθεση στον LED φωτισμό μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του αμφιβληστροειδούς ιστού, συμβάλλοντας στη μείωση της οπτικής οξύτητας και ορισμένων εκφυλιστικών ασθενειών όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας.

Στην 400 σελίδων αναφορά, η ANSES καλεί τους κατασκευαστές να μειώσουν τη φωτεινότητα των LED πηγών, όχι τόσο στις οθόνες των συσκευών μας όσο στις λάμπες, ειδικά δε των αυτοκινήτων μας.

Σπεύδει επίσης να ξεκαθαρίσει επίσης πως οι LED οθόνες σε τηλέφωνα, tablets και laptops δεν αποτελούν κίνδυνο λόγω της χαμηλότερης έντασης σε σχέση με άλλες πηγές.

Υπενθυμίζει ωστόσο ότι ακόμα και αυτές, σε σκοτεινό περιβάλλον μπορεί να διαταράξουν τους βιολογικούς μας ρυθμούς και τους κύκλους ύπνου, ενώ θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα ορισμένων “anti-blue light” φίλτρων που βρίσκουμε στα γυαλιά οράσεως.