Ενα βιβλίο συλλυπητηρίων και ένα αντισηπτικό δίπλα στο πορτρέτο του θανόντος. Ενα καρμικό τέλος για τον Πιέρ Νκουρουνζίζα, που έλεγε ότι η χώρα του δεν πλήττεται από την Covid-19 | REUTERS/Evrard Ngendakumana/CreativeProtagon
Θέματα

Ο (κορονο)ιός της εξουσίας

Ο Πιέρ Νκουρουνζίζα, ο άτρωτος πρόεδρος που δήλωνε ότι το Μπουρούντι δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊό, φαίνεται πως νικήθηκε από αυτόν. Πέθανε στις 8 Ιουνίου και μάλλον πήρε στον λαιμό του όλη την ελίτ της εξουσίας και τη μισή του φαμίλια!
Χρήστος Μιχαηλίδης

Πιέρ Νκουρουνζίζα, ο πρόεδρος του Μπουρούντι αποκαλύπτεται τώρα ότι την προηγούμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου απεβίωσε πιθανότατα από επιπλοκές λόγω της Covid-19, σε ηλικία 55 ετών. Επίσημη αιτία θανάτου είναι η ανακοπή καρδιάς. Oλο και πληθαίνουν όμως οι πληροφορίες ότι τον σκότωσε ο ιός. O πρώην επαναστάτης, ισχυρός άνδρας που κυβέρνησε με σιδερένια πυγμή την αφρικανική αυτή χώρα των περίπου 11 εκατ. πολιτών, τα τελευταία 15 χρόνια ως ένατος πρόεδρός της, από την αρχή της πανδημίας επέμενε ότι το Μπουρούντι δεν κινδυνεύει από τον ιό. Τώρα, είναι μάλλον ο πρώτος αρχηγός κράτους που πεθαίνει από αυτόν.

Ηταν πάντα γυμνασμένος και του άρεσαν πολύ τα σπορ. Μόλις τρεις ημέρες πριν από τον θάνατό του, παρακολουθούσε ενθουσιωδώς αγώνα βόλεϊ, που διεξαγόταν κανονικότατα, όπως όλα τα άλλα αθλήματα, χωρίς κανένα προστατευτικό μέτρο, ένιωσε αδιαθεσία και τον πήραν άρον-άρον στον νοσοκομείο, όπου και κατέληξε.

Ομως, ως φορέας της Covid-19, ο πρόεδρος φαίνεται πως κόλλησε σχεδόν όλο τον περίγυρό του. Τον περασμένο μήνα λέγεται πως η γυναίκα του μεταφέρθηκε αεροπορικώς στη Κένυα όπου, μαζί με την αδελφή του εκλιπόντος προέδρου, νοσηλεύεται ακόμα σε εντατική. Μεταδίδεται επίσης η πληροφορία πως και η μητέρα του «τελειώνει», αν δεν έχει κιόλας φύγει. Η επίσημη ενημέρωση στο Μπουρούντι νοσεί εδώ και χρόνια…

Κατά το Σύνταγμα, τον Νκουρουνζίζα, που μετά τις εκλογές, λίγες εβδομάδες πριν πεθάνει, όπου δεν ήταν υποψήφιος και θα παρέδιδε σκυτάλη τον Αύγουστο, αντικαθιστά προσωρινά ο πρόεδρος της Βουλής, που και αυτός όμως λέγεται πως έχει προσβληθεί από τον ιό. Ακόμα και αυτό, δηλαδή η διενέργεια εκλογών, με κανονικές, πολυπληθείς προεκλογικές συγκεντρώσεις, έγινε χωρίς κανένα προληπτικό μέτρο.

Αφού δεν μπορεί λοιπόν ο υπό νοσηλεία για Covid Πρόεδρος της Βουλής, θα επισπευθεί, λέγεται, η ορκωμοσία του διαδόχου του, Εβαρίστε Νταγισιμίγιε, που εξελέγη πρόεδρος ως υποψήφιος για το κυβερνών κόμμα στις πρόσφατες εκλογές. Αυτός, σε μία πολυπληθή προεκλογική συγκέντρωση, είπε προς το πλήθος, «μη φοβάστε, ο Θεός αγαπά το Μπουρούντι, και εάν υπάρχουν μερικοί που είναι θετικοί στον κορονοϊό, αυτό συμβαίνει για να αποδείξει ο Θεός την δύναμή του».

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά της χώρας, το Μπουρούντι, που στην αρχή-αρχή της κρίσης έδιωξε όλο το εκεί κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχει μέχρι τώρα 85 καταγεγραμμένα κρούσματα, και έναν μόνο νεκρό. Που μάλλον δεν είναι ο πρόεδρος!

Οι Financial Times έγραψαν ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιμένουν πως όλα αυτά περί του κορονοϊού «που θερίζει την ελίτ της εξουσίας», είναι φήμες.

Οπως πολλοί αφρικανοί ηγέτες που κατέλαβαν την εξουσία έπειτα από επαναστατικούς αγώνες, έτσι και ο εκλιπών πρόεδρος του Μπουρούντι, δεν εξυπηρέτησαν την δημοκρατία που επαγγέλλονταν. Να τι έγραψε για αυτόν προ ημερών ο Economist, που με εξαιρετικό τρόπο περικλείει σχεδόν τα πάντα:

«Ο Ζαν-Πολ Σαρτρ έγραφε ότι στο ποδόσφαιρο όλα γίνονται περίπλοκα από την παρουσία της αντίπαλης ομάδας. Ο Πιέρ Νκουρουνζίζα, όμως, είχε τρόπους να απλοποιεί τα πράγματα. Ο πρόεδρος του Μπουρούντι, που πέθανε στις 8 Ιουνίου, συνήθισε να ταξιδεύει μαζί με την αγαπημένη του ποδοσφαιρική ομάδα, Αλληλούια Φούτμπολ Κλαμπ (έτσι λέγεται!). Στους αγώνες της, οι αντίπαλοι παίκτες δέχονταν αδιαμαρτύρητα τα αντιαθλητικά κτυπήματα των δικών της ποδοσφαιριστών. Οσοι δεν το έκαναν συλλαμβάνονταν –μια τρομακτική εμπειρία στο αστυνομικό κράτος του κ. Νκουρουνζίζα, του οποίου ο δεσποτικός αντιαθλητισμός ήταν παρών και εκτός ποδοσφαιρικών γηπέδων».