Η Νάταλι Τότσι δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Το σύνολο των σπουδών της (μεταπτυχιακά και διδακτορικό) έχουν σχέση με την Τουρκία και την Κύπρο, ενώ στην πραγματικότητα ασχολείται με την «εξωτερική πολιτική» της Ευρωπαϊκής Ενωσης πολύ πριν ο νυν Υπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ αντιληφθεί τη σημασία του πόστου του. Με εντυπωσιακό τρόπο, η Τότσι, σύμβουλος της Φεντερίκα Μογκερίνι από το 2015 μέχρι το τέλος της θητείας της, λίγους μήνες μετά την ανάδειξη του Μπορέλ στην ίδια θέση (έπειτα από μια σειρά «σπόντες» που οδήγησαν εκεί τον Καταλανό –αντίθετο πάντως στην αυτονομία από την Ισπανία– πολιτικό), ανέκαμψε ταχέως.
Πρακτικά η Τότσι γνωρίζει πολύ περισσότερα από τον προϊστάμενό της Ζοζέπ Μπορέλ, πέρα, όμως από αυτό, αντιλαμβάνεται πολύ καλά τις ευαίσθητες ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Διαφορετικά δύσκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί για ποιο λόγο προτάθηκε από το υπουργείο Οικονομίας της Ιταλίας να αναλάβει θέση μη εκτελεστικού αντιπροέδρου στην εταιρεία εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ΕΝΙ, στην οποία και τελικά διορίστηκε τον περασμένο Μάιο. Η Τότσι δεν είναι διορισμένη μόνο στην ΕΝΙ, αλλά έχει θέσεις σε διοικητικά συμβούλια διάφορων think tanks στις Βρυξέλλες. Αρκετά νωρίτερα, παρά το νεαρό της ηλικίας της, είχε κάνει αρκετή έρευνα σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία και ήταν μέλος της γνωστής και ως Επιτροπής Αχτισάαρι, η οποία ήταν συχνά επικριτική κατά της ΕΕ για την «αργή» εξέλιξη στην ολοκλήρωση της σχέσης της με την Τουρκία.
Πέρα από το ερευνητικό ενδιαφέρον της, η Τότσι, στέλεχος ίσως του πιο αξιοσέβαστου think tank εξωτερικής πολιτικής της Ιταλίας Instituto di Affari Internazionali (IAI), έχει δημοσιεύσει σε σειρά έγκριτων ερευνητικών ιστοσελίδων αλλά και διεθνών ΜΜΕ, την πολύ ξεκάθαρη άποψή της, ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διατηρήσει τη στενή επαφή της με την Τουρκία.
Μόλις πριν λίγες εβδομάδες, μέσω του Politico, είχε προτείνει άμεση χρήση της τελωνειακής ένωσης ως «καρότου» για την Τουρκία, προκαλώντας ακόμα και στην Ελλάδα συζητήσεις σχετικά με το αν αυτό αποτελεί «διαρροή» που δείχνει το δρόμο για την τακτική που θα ακολουθήσουν οι Βρυξέλλες έναντι της Αγκυρας (εδώ).
Η Τότσι θεωρεί, γενικότερα, ότι η Ευρώπη οφείλει να διαπραγματευθεί με την Τουρκία δίχως να την υποτιμά. Αρκετοί την επικρίνουν, υπενθυμίζοντας την περίοδο Μογκερίνι, η οποία συχνά έσπρωχνε τα ιταλικά συμφέροντα στην κορυφή της μεσογειακής ατζέντας, γεγονός εκ των πραγμάτων τουλάχιστον αντίθετο προς την ελληνική αντίληψη στην περιοχή. Όποια και αν ήταν τα κίνητρα της Τότσι μετά την ατυχή, έμμεση πλην σαφή, αποδοχή ότι η Τουρκία «έχει κάποιο δίκιο» στις απαιτήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο (εδώ), στην Επιτροπή Εξωτερικής Δράσης της Κομισιόν ίσως πρέπει να σκεφτούν ξανά αν οι σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να εκφέρουν δημόσια λόγο για καυτά ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια κρατών-μελών της Eνωσης. Kι αν το ξεχάσουν καλόν είναι να τους το θυμίσει το ελληνικό ΥΠΕΞ.