Αν κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να απαλλαγούν μια για πάντα από το κουνούπι πλανώνται |
Θέματα

Ιδού ο Νο 1 εχθρός του ανθρώπου

Ο χειρότερος δολοφόνος μας είναι το πιο μικροσκοπικό έμβιο της καθημερινότητάς μας, το κουνούπι. Κανένα άλλο δεν στερεί τόσες πολλές ανθρώπινες ζωές ρουφώντας κυριολεκτικά το αίμα. Και τα καλοκαίρια το βρίσκουμε πολύ συχνά μπροστά μας
Protagon Team

Μπορεί το βουητό του να είναι ενοχλητικό και να μας προκαλεί να σηκωθούμε από τη θέση μας και να κουνάμε αντανακλαστικά και προς κάθε κατεύθυνση τα χέρια. Οταν όμως προσγειώνεται πάνω στο δέρμα μας, είναι εντελώς αθόρυβο.

Εκεί, ξεκινά τη διαδικασία της φλεβοκέντησης. Στην αρχή εισάγει τις δύο οδοντωτές του λεπίδες στην επιφάνεια της επιδερμίδας, ενώ οι δύο συσπειρωτές του διανοίγουν το πέρασμα για την προβοσκίδα. Με αυτή ρουφάει το αίμα, ενώ μία ακόμη αντλία εγχύει σάλιο με αντιπηκτικό, που διευκολύνει τη σταθερή ροή του αίματος, αφού το εμποδίζει να πήξει. Οχι ότι θα το ενοχλούσε να ρουφήξει πιο πηχτό αίμα, αλλά είναι και αυτό ένας τρόπος άμυνας, αφού μειώνει τις πιθανότητες να το καταλάβουμε και να βρεθεί νεκρό στην παλάμη μας.

Οι προτιμήσεις

Το κουνούπι φέρεται να προτιμά ομάδα αίματος 0 αρνητικό. Τις προτιμήσεις του επηρεάζουν όμως και οι μυρωδιές. Δεν έχουν βέβαια τις ίδιες προτιμήσεις με τους ανθρώπους, καθώς αρέσκονται και στα αρώματα, αλλά και στα άπλυτα πόδια. Οταν μάλιστα τα πόδια έχουν μύκητες, τα θηλυκά κουνούπια αισθάνονται έρωτα και ορμούν για να τα ρουφήξουν.

Ως αποζημίωση για το αίμα που μας πίνουν, αφήνουν και σπουδαία δώρα! Το πιο συχνό είναι μία φαγούρα με πρήξιμο και κοκκινίλα, που διαρκεί από μερικές ώρες μέχρι και μερικές ημέρες. Και αυτό είναι το καλό.

Το τσίμπημά τους προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Οταν είναι μολυσμένα, το σύμπτωμα είναι πολύ πιο έντονο

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου αυτό που αφήνει το κουνούπι μαζί με το σάλιο του, είναι λοιμώξεις που οδηγούν στον θάνατο, όπως ο κίτρινος πυρετός, ο Ζίκα, ο δάγκειος και ο γνώριμος πλέον ιός του Δυτικού Νείλου.

Πρώτο σε νεκρούς και στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το 2010 για πρώτη φορά υπήρξε ενημέρωση για περιστατικά αυτής της νόσου και ήταν η πρώτη χρονιά που θρηνήσαμε 35 θύματα από τσίμπημα κουνουπιού. Τα προληπτικά μέτρα, με πιο βασικό τους ψεκασμούς, βρήκαν εφαρμογή τα επόμενα χρόνια και έτσι τα κρούσματα μειώνονταν. Το 2015 και το επόμενος έτος, δεν υπήρχε ούτε ένα κρούσμα της νόσου.

Ωστόσο, τα επόμενα χρόνια που δεν τηρήθηκε ο προγραμματισμός ψεκασμών από τους υπεύθυνους, δηλαδή τις νομαρχίες, τα θύματα άρχισαν να αυξάνονται. Πέρυσι, από τα 316 περιστατικά που δηλώθηκαν με νόσο του Δυτικού Νείλου, καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ  νεκρών στην Ελλάδα με 50 θύματα.

Στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ)

Οι νεκροί στη χώρα μας από τσίμπημα κουνουπιού είναι αναμφίβολα οι περισσότεροι από οποιαδήποτε επίθεση άλλου ζώου. Είναι όμως και σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τους παγκόσμιους θανάτους που προκαλεί το μικροσκοπικό ιπτάμενο έντομο που βρίσκεται παντού.

Ενας στρατός από 100 τρισεκατομμύρια κουνούπια ή και περισσότερα, περιπολεί σχεδόν κάθε τετραγωνικό μέτρο του πλανήτη και οδηγεί σε επώδυνο θάνατο κάθε χρόνο τουλάχιστον 700.000 ανθρώπους.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καταλήξει αιτιολογία ελονοσίας. Μία νόσος που καταγράφονται κρούσματα και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, όμως κανείς δεν έχει χάσει τη ζωή του.

Η ελονοσία είναι μία παρασιτική λοίμωξη με συγκεκριμένα συμπτώματα και δύο βασικά στάδια. Το ψυχρό, κατά το οποίο ο ασθενής κρυώνει τόσο πολύ που αρχίζει να τρέμει και το θερμό που εκδηλώνεται με αύξηση της θερμοκρασίας που οδηγεί σε υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους, εμέτους, και καταλήγει στο στάδιο των εφιδρώσεων. Ακολουθεί μία περίοδος χωρίς κανένα σύμπτωμα και ο ασθενής νομίζει ότι θεραπεύτηκε. Τελικά όμως τα συμπτώματα επιστρέφουν και εκδηλώνονται ακριβώς με την ίδια σειρά και ακόμη πιο έντονα.

Σήμερα, όπως αναφέρουν οι New York Times, περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κίνδυνο νόσου που μεταδίδεται αποκλειστικά και μόνο από τα κουνούπια. Και όπως και οι πρόγονοί μας μπορούν να επιβεβαιώσουν, η μάχη μας με το κουνούπι ήταν πάντα ζήτημα ζωής και θανάτου.

Μοριακή βιολογία κατά κουνουπιού

Το 2012 μία νέα μέθοδος επεξεργασίας γονιδίων, η Κρίσπερ ( Crispr), εφευρέθηκε ως επιταγή για καλύτερες θεραπείες και διαγνώσεις. Η τεχνική επιτρέπει την επεξεργασία γονιδίων και μέσω αυτής οι επιστήμονες μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα στο DNA και να διορθώνουν, να αφαιρούν ή να απενεργοποιήσουν συγκεκριμένα γονίδια. Δηλαδή να σβήσουν και να ξαναγράψουν το βιβλίο της ζωής.

Η μέθοδος ονομάζεται επίσης «μηχανή αφανισμού», καθώς δίνει τη δυνατότητα μηχανικής παρεμβολής στο γενετικό υλικό, ώστε να εξαφανίσουμε οπουδήποτε είδος.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν με Κρίσπερ στείρα κουνούπια και όταν ελευθερωθούν στη φύση, δεν θα μπορούν να κάνουν απογόνους. Καθώς ο κύκλος ζωής του κουνουπιού είναι πολύ μικρός, το είδος είτε θα εξαφανιστεί είτε θα μεταλλαχθεί, και ουδείς γνωρίζει τι συνέπειες θα έχει.

«Η επιστημονική φαντασία μπορεί σύντομα να γίνει πραγματικότητα. Να εξαφανιστούν τα κουνούπια και να εμφανιστούν τα μαμούθ. Ετσι όμως δεν θα ζούμε στη φύση, αλλά στο πάρκο Disneyland» εξηγεί ο Χένρι Γκρίλι, διευθυντής του κέντρου Νόμου και Βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Είναι οργανωμένα και επιτίθενται σε ανθρώπους και ζώα με ένα και μόνο στόχο, να πιουν αίμα

Ωστόσο, όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, οι επιστήμονες έχουν υποτιμήσει αρκετά το κουνούπι, το οποίο έχει αποδείξει θάρρος στη μακρά και ιστορική του πορεία.

Εξελίχθηκε για να αντέξει το παγκόσμιο ράντισμα με το χημικό DDT. Εχει αναπτύξει ανοσία κατά πολλών εντοποαπωθητικών. Υποχρεώθηκε να αλλάξει τα γονίδιά του για να μπορέσει να επιβιώσει και να αναπαραχθεί. Κυβερνά τη Γη για εκατομμύρια χρόνια και έχει αλλάξει την Ιστορία της ανθρωπότητας, προκαλώντας περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε πόλεμο. Αν νομίζουν κάποιοι ότι πρέπει ή ότι μπορούν να απαλλαγούν μια για πάντα από αυτό, σφάλλουν σφόδρα.