| CreativeProtagon/INTIME NEWS
Θέματα

Μήπως η Εύα Καϊλή δεν είναι απλώς μια ωραία ξανθιά;

Κατάφερε προ ημερών να εκλεγεί με την πρώτη αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου εκπροσωπώντας ένα μικρό ελληνικό κόμμα. Είχε καταφέρει να μπει στην Ευρωβουλή το 2014 με εντυπωσιακό πανελλαδικό ρεκόρ ψήφων. Πώς όλα αυτά; Μήπως επειδή από τότε που μπήκε στην πολιτική παραμέριζε τα στερεότυπα που βρίσκουν στον δρόμο τους οι γυναίκες καριέρας;
Γιώργος Κουβαράς

Στο τελευταίο τεύχος του γαλλικού Point de Vue ένα από τα κεντρικά θέματα είναι η απελευθέρωση της πριγκίπισσας Μπασμά μπιντ Σαούντ αλ Σαούντ, της εξαδέλφης του πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Προοδευτική και εξαιρετικά δημοφιλής, η 115η κόρη του βασιλιά Σαούντ υπήρξε ιδιαίτερα ενοχλητική για το καθεστώς. Τόσο ώστε να τη στείλουν φυλακή! Πέρασε δύσκολα, με σοβαρά προβλήματα υγείας που επιδεινώθηκαν από τις συνθήκες κράτησής της. Πώς κατάφερε σήμερα να βρίσκεται σπίτι της; Χάρη σε μια διεθνή ανθρωπιστική κινητοποίηση. Ποιους ευχαριστεί δημόσια δια μέσω του εκπροσώπου της που μιλάει στο Point de Vue; Την αμερικανική Γερουσία, το Ευρωκοινοβούλιο, τον Εμανουέλ Μακρόν, τον Αντονι Μπλίνκεν, τον Αντόνιο Γκουτέρες και την Εύα Καϊλή!

Διαβάζοντας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα το όνομα της ελληνίδας ευρωβουλευτή, η οποία από την εδώ και κάποιες ημέρες είναι και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ένιωσα μια μικρή έκπληξη. Οχι βέβαια γιατί ασχολήθηκε με την απελευθέρωση μιας ακτιβίστριας πριγκίπισσας στη Σαουδική Αραβία, ούτε γιατί φιγουράρει δίπλα στον (αμερικανό ΥΠΕΞ) Μπλίνκεν και στον (ΓΓ του ΟΗΕ) Γκουτέρες. Αλλά, πολύ απλά, γιατί συνειδητοποίησα πόσο λίγα ξέρουμε τελικά για αυτούς που μας εκπροσωπούν στην Ευρώπη.

Η Εύα Καϊλή είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Μπήκε στην εθνική πολιτική σκηνή πολύ νέα, στα 26 της, το 2004, μετά από δύο χρόνια ως δημοτική σύμβουλος  και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εξελέγη με την πρώτη βουλευτής Θεσσαλονίκης με το ΠΑΣΟΚ. Δεν πήρε όμως ποτέ την έδρα, γιατί ο τότε πρόεδρος του κινήματος, ο Γιώργος Παπανδρέου, αποφάσισε να την κρατήσει για τον εαυτό του. Η νεαρή Εύα δέχτηκε αμέσως πρόταση από τηλεοπτικό σταθμό για να κάνει μια ψυχαγωγική εκπομπή. Είπε «όχι» και προτίμησε το δελτίο ειδήσεων στο Mega. Με πολύ λιγότερα χρήματα, αλλά με στόχο το επόμενο βήμα.

Το δελτίο της έσκιζε σε τηλεθέαση. Η αλήθεια είναι ότι ο φακός την αγαπούσε ιδιαίτερα και τότε και τώρα, που δεν είναι πια τηλεοπτικό, αλλά πολιτικό πρόσωπο. Δημοφιλής στην τηλεόραση, δημοφιλής και στην πολιτική, εξελέγη με άνεση και το 2007 και το 2009 στη Θεσσαλονίκη. Πάντα, βέβαια, την ακολουθούσε το στερεότυπο της γυναίκας που τα καταφέρνει λόγω εμφάνισης. Η… ωραία ξανθιά δημοσιογράφος του Mega! Ποτέ δεν έδειξε να την ενοχλεί, αλλά και ποτέ δεν επιβεβαίωσε το στερεότυπο. Ίσως αυτός ήταν κι ένας βασικός λόγος για να μην ασχολείται με αυτό και να μην ενοχλείται.

Λίγο πριν από το τέλος του 2011, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στις Κάννες και πρότεινε δημοψήφισμα, η Καϊλή σήκωσε παντιέρα. Τελικά το δημοψήφισμα δεν έγινε (μιας και μετά την Καϊλή ακολούθησε η παντιέρα της παπανδρεϊκής κυρίας Παναρίτη, που οδηγούσε σε απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας), σχηματίστηκε κυβέρνηση ευρύτερης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και φτάσαμε στις εκλογές του 2012.

Και πάλι εκλέγεται, αλλά την έδρα στη Θεσσαλονίκη την παίρνει ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην πολιτική επιρροή του οποίου βρίσκεται η Καϊλή από το 2007, όταν τον υποστήριξε έναντι του Γιώργου Παπανδρέου. Φτάνουν οι ευρωεκλογές του 2014, που γίνονται με σταυρό. Κατεβαίνει υποψήφια και βγαίνει πρώτη, με 122.054 ψήφους, με δεύτερο τον τότε γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. «Μέχρι να τελειώσει η θητεία σου, δεν θα έχεις πάρει χαμπάρι τι έγινε» της είπε τότε κάποιος «έμπειρος» πολιτικός που θεωρούσε ότι ξέρει πώς είναι αυτά τα πράγματα. Η Καϊλή έβαλε στόχο – αν μη τι άλλο – να… πάρει χαμπάρι.

Το έργο επαναλαμβάνεται στις ευρωεκλογές του 2019, με πρώτο τον Ανδρουλάκη -που στο μεταξύ έχει διεκδικήσει και την ηγεσία του κόμματος- και δεύτερη την Καϊλή, η οποία τον είχε στηρίξει στην κάθοδο του στις εσωκομματικές εκλογές αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ το 2017. Στις πρόσφατες εκλογές, όμως, στήριξε τον Ανδρέα Λοβέρδο και όχι τον νικητή Ανδρουλάκη.

Από τον Μάιο του 2019 μέχρι σήμερα πέρασαν δυόμιση χρόνια. Στο διάστημα αυτό, πέρα από την πολιτική καριέρα, κυριάρχησε και η οικογένεια. Η Εύα με τον ιταλό αγαπημένο της Φρανσέσκο Τζόρτζι, σύμβουλο διεθνών σχέσεων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέκτησαν ένα κοριτσάκι, την Αριάδνη. Στο μεταξύ έπεφταν βροχή τα βραβεία και οι διακρίσεις για το έργο της στην Ευρωβουλή. Στην Επιτροπή για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας η Καϊλή είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος και βραβεύεται για το νομοθετικό της έργο στην Ψηφιακή Οικονομία και στις Τεχνολογίες του Μέλλοντος. Παίρνει διεθνείς διακρίσεις για τις πρωτοβουλίες της στις πολιτικές καινοτομίας, τις ανατρεπτικές και χρηματοοικονομικές τεχνολογίες, την άρση των ψηφιακών αποκλεισμών, την κυβερνοασφάλεια και άλλους τομείς που παραπέμπουν στη νέα εποχή. Μετέχει στο συμβούλιο ηγετών της Ψηφιακής Οικονομίας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, γίνεται μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκτεταμένης Νοημοσύνης του MIT Lab.

Η αντιπροεδρία στο Ευρωκοινοβούλιο, με την πρώτη εκλογή και στην πρώτη πεντάδα, με 454 ψήφους, πάνω από γερμανούς και αυστριακούς συναδέλφους της μεγάλων εθνικών κομμάτων, δεν ήταν έκπληξη για αυτούς που ήξεραν την πορεία των προηγούμενων χρόνων. Ήταν όμως μια καθαρά προσωπική επιτυχία, καθώς οι θέσεις των αντιπροέδρων δίνονται ανάλογα με τον αριθμό των ευρωβουλευτών που διαθέτει στη συγκεκριμένη ομάδα (εν προκειμένω στους Ευρωσοσιαλιστές) κάθε κόμμα. Το ΚΙΝΑΛ, με δυο ευρωβουλευτές, δεν θα μπορούσε να πάρει αντιπροεδρία, παρά μόνο με προσωπική συμφωνία. Πριν δυο χρόνια, όταν έθεσε το στόχο και κατάφερε να κάνει η ίδια προσωπικά τη συμφωνία, κανείς δεν το πίστευε. «Θα πέσει γέλιο αν το ζητήσεις» της είχε πει ένας… γνωστός της. Τελικά, γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος.