«Θα είναι είτε το μεγαλύτερο επίτευγμα όλων των εποχών είτε η πιο εντυπωσιακή συντριβή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αλλά σε κάθε περίπτωση η διαδρομή θα είναι συναρπαστική». Αυτά δήλωσε στους New York Times, μιλώντας για το εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιό του, ο Τζέφρι Μπερνς, ένας 56χρονος αμερικανός πρώην δικηγόρος και πολυεκατομμυριούχος κάτοχος κρυπτονομισμάτων που επιδιώκει, σήμερα, να ιδρύσει την πρώτη κοινότητα στον κόσμο, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας θα είναι το blockchain, η τεχνολογία που αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη και τη διαχείριση του Bitcoin.
Ο Μπερνς οραματίζεται να οικοδομήσει μια πειραματική κωμόπολη που θα διαθέτει σπίτια, σχολεία, εμπορικά κέντρα, ένα τεχνολογικό πάρκο, στούντιο παραγωγής, πανεπιστήμιο και μια αρένα για τη διεξαγωγή αγώνων esports. Και το πρώτο βήμα που έκανε για την υλοποίηση του στόχου του ήταν να αγοράσει φέτος μια τεράστια έκταση γης στην έρημο της Νεβάδας, όχι μακριά από το Ρίνο, στη μητροπολιτική περιοχή του Λας Βέγκας, δίνοντας 170 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.
Η βάση δεδομένων blockchain άρχισε να χρησιμοποιείται ως ένα απαραβίαστο ψηφιακό αρχείο καταγραφής όλων των συναλλαγών που πραγματοποιούνται με Bitcoin. Αλλά πολλοί από τους υποστηρικτές της εν λόγω τεχνολογίας θεωρούν πως θα μπορούσε πλέον να αξιοποιηθεί πέραν του τομέα των κρυπτονομισμάτων.
«Ακριβώς όπως το Bitcoin κατέστησε εφικτή τη μεταφορά χρημάτων δίχως τη διαμεσολάβηση τραπεζών, οι οπαδοί των ιδεών του Μπερνς πιστεύουν ότι η τεχνολογία blockchain θα επιτρέψει στους απλούς ανθρώπους να ελέγχουν τα προσωπικά τους δεδομένα – που αποτελούν την ψυχή της ψηφιακής οικονομίας- χωρίς να βασίζονται σε μεγάλες εταιρείες ή κυβερνήσεις», εξηγεί ο Ναθάνιελ Πόπερ, τεχνολογικός συντάκτης των NYT και συγγραφέας του βιβλίου «Ψηφιακός Χρυσός: το Bitcoin και η Πραγματική Ιστορία των Εκκεντρικών και των Εκατομμυριούχων που Προσπαθούν να Επανεφεύρουν το Χρήμα».
Επισημαίνει, όμως, επίσης πως η διαχωριστική γραμμή μεταξύ ουτοπικών ψηφιακών οραμάτων και σχεδίων που καταστρώνονται με σκοπό τον γρήγορο πλουτισμό παραμένει ασαφής. Αρκετά πρότζεκτ με βάση τα κρυπτονομίσματα δεν εγκρίθηκαν τελικά από τις ρυθμιστικές αρχές, κάποιοι επιτήδειοι συνελήφθησαν, ενώ ένα σχέδιο μετατροπής του Πουέρτο Ρίκο σε μια «κρυπτο-ουτοπία» όπου τα χρήματα θα είναι ψηφιακά και όλες οι συναλλαγές δημόσιες, επικρίθηκε έντονα ως μια προσπάθεια να επωφεληθούν κάποιοι από το γεγονός ότι η νησιωτική Πολιτεία (και μη ενσωματωμένη περιοχή των ΗΠΑ) αποτελεί φορολογικό παράδεισο.
Το ιδιαίτερα προνομιακό φορολογικό καθεστώς της Νεβάδας, σε συνδυασμό με το μέγεθος των φιλοδοξιών του Τζέφρι Μπερνς, σίγουρα εγείρουν κάποια ερωτήματα όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις του. Σε αντίθεση, όμως, με τους περισσότερους «κρυπτό-συντρόφους» του, ο Μπερνς ξοδεύει προς το παρόν τα δικά του χρήματα, έχοντας δαπανήσει έως σήμερα 300 εκατομμύρια δολάρια για τη γη, τα γραφεία, τον σχεδιασμό αλλά και την πρόσληψη προσωπικού 70 ατόμων.
Υποστηρίζει πως δεν φιλοδοξεί να πλουτίσει περισσότερο και υπόσχεται πως τις αποφάσεις για το έργο θα τις παίρνουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ενώ το 90% του όποιου μερίσματος θα παράγεται, θα καταλήγει σε μια εταιρική δομή που θα ελέγχεται από τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους μελλοντικούς επενδυτές. Χαρακτηρίζοντας την εν λόγω δομή «κατανεμημένη συνεργατική οντότητα», ο Μπερνς σημείωσε πως πυρήνας της λειτουργίας της θα είναι μια βάση δεδομένων τύπου blockchain που θα επιτρέπει την καταγραφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας όλων των πολιτών σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι.
Ο οραματιστής επενδυτής αναγνωρίζει ότι όλα αυτά ξεπερνούν κατά πολύ όλα όσα έχουν επιτευχθεί έως σήμερα μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας blockchain. Αλλά αυτό δεν τον αποθαρρύνει. «Δεν ξέρω γιατί. Απλά μέσα μου κάτι μου λέει πως αυτή είναι η απάντηση, πως εάν μπορέσουμε να πείσουμε αρκετούς ανθρώπους να εμπιστευτούν το blockchain, θα αποκτήσουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε να αλλάζουμε όλα τα συστήματα με τα οποία λειτουργούμε», δήλωσε.
Την πρωτοβουλία για την ίδρυση της πρώτης κρυπτοκοινότητας στον κόσμο στηρίζουν και υψηλόβαθμοι τοπικοί αξιωματούχοι που επιδιώκουν την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της πολιτείας τους, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο κυβερνήτης της Νεβάδας. Και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι οι εκτάσεις που Τζέφρι Μπερνς περιβάλλουν και το Tesla Gigafactory και ένα τεχνολογικό πάρκο στο οποίο έχουν ήδη προβεί σε επενδύσεις εταιρείες όπως η Google, η Apple και η Switch.
Το Storey County, η κομητεία της Νεβάδας όπου βρίσκονται όλα αυτά, μετράει μόλις 4.000 κατοίκους ενώ έως πρόσφατα ήταν γνωστή για την ιστορία της ως τόπος εξόρυξης αργύρου αλλά και για τους σύγχρονους και νόμιμους οίκους ανοχής που λειτουργούν στην περιοχή. Μάλιστα ένας από αυτούς ανήκει σε ένα μέλος του κομητειακού συμβουλίου ονόματι Λανς Γκίλμαν ο οποίος, αφότου αγόρασε τις εκτάσεις γύρω από το πορνείο του, τις μετέτρεψε στο τεχνολογικό πάρκο όπου επένδυσε η Google και οι υπόλοιποι κολοσσοί της υψηλής τεχνολογίας.
Ο Τζέφρι Μπερνς πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, αναλαμβάνοντας υποθέσεις συλλογικών αγωγών, πολλές από τις οποίες στρέφονταν κατά χρηματοπιστωτικών εταιρειών. Έως το 2012, όταν άρχισε να διαβάζει για το Bitcoin. Τελικά τον κέρδισε ένα άλλο κρυπτονόμισμα, το Ethereum, το οποίο επιτρέπει την αποθήκευση περισσότερων και πιο σύνθετων δεδομένων από τα στοιχεία μιας απλής συναλλαγής σε μια βάση blockchain. To 2015 ο Μπερνς αγόρασε το Ether, το ψηφιακό νόμισμα που χρησιμοποιείται εντός του δικτύου Ethereum, και χάρη σε μια εντυπωσιακή αύξηση της τιμής του και κάποιες πωλήσεις στις οποίες προέβη πέρυσι, πριν από την κατάρρευση του, κατάφερε να κερδίσει αρκετά χρήματα ώστε να μπορεί σήμερα να χρηματοδοτήσει το όνειρό του. Υποστηρίζει πως αυτό που καθιστά την κρυπτοκοινότητα που οραματίζεται να χτίσει κάτι περισσότερο από ένα απλό οικιστικό πρότζεκτ είναι η χρήση του Ethereum. Γιατί «σε κάθε κάτοικο και υπάλληλο του θα αντιστοιχεί μια διεύθυνση Ethereum, την οποία θα χρησιμοποιούν για να ψηφίζουν τοπικούς νόμους και μέτρα και να αποθηκεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα».
«Ο Μπερνς πιστεύει ακράδαντα ότι το Ethereum θα προσφέρει στους ανθρώπους έναν τρόπο για να ελέγχουν την ταυτότητά τους και τα ηλεκτρονικά τους δεδομένα δίχως την εμπλοκή των κυβερνήσεων ή εταιρειών», σημειώνει ο αμερικανός δημοσιογράφος, μην παραλείποντας να εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για τη βιωσιμότητα ενός ανάλογου εγχειρήματος στον πραγματικό κόσμο: οι περισσότερες εταιρείες blockchain δεν ασκούν ιδιαίτερη έλξη στην πλειονότητα των πολιτών ενώ τα δίκτυα Ethereum και Bitcoin δυσκολεύονται να διαχειριστούν ακόμη και μέτριους αριθμούς συναλλαγών και λοιπών δεδομένων.