Συνήθως η πρώτη αντίδρασή μας όταν βλέπουμε μια κατσαρίδα είναι να την πατήσουμε. Μερικές φορές μας πιάνει τέτοιος πανικός που θα έλεγε κάποιος ότι μας κυνηγάει κάποιο αιμοσταγές τέρας, αντί για ένα μικροσκοπικό έντομο που προσπαθεί να ξεφύγει από εμάς. Στην χώρα μας συναντάμε 20 από τα 150 είδη που υπάρχουν στην Ευρώπη και τα 3500 που ζουν σε όλον τον κόσμο. Λένε μάλιστα ότι μία κατσαρίδα θα κληρονομήσει τον κόσμο καθώς είναι είδος που αντέχει στις κακουχίες. Για την ακρίβεια είναι ένα έντομο που κατοικεί στον πλανήτη μας εδώ και 300 εκατομμύρια χρόνια.
Δύο ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, βασίστηκαν στην ιδιοφυία της φύσης για να δημιουργήσουν κατσαρίδες ρομπότ. Με σκοπό να βοηθήσουν τον εντοπισμό επιζώντων μέσα σε χαλάσματα κτιρίων. Θυμάτων για παράδειγμα ενός σεισμού, ενός ανεμοστρόβιλου ή ακόμα και μιας καταιγίδας.
Ο Ρόμπερτ Φουλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ και ένας από τους μαθητές του, ο Καυσίκ Τζαγιαράμ είχαν την έμπνευση να δημιουργήσουν ένα ρομπότ που αντιγράφει την ανθεκτικότητα των κατσαρίδων αλλά επίσης μπορεί να αντέξει πολλαπλάσια πίεση από ένα τυπικό ρομπότ. Μάλιστα είναι έτσι σχεδιασμένο, που μπορεί να μειώσει το ύψος του στο μισό για να μπορέσει να περάσει μέσα από χαραμάδες στα χαλάσματα.
Στην έκθεση που δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Ακαδημίας Επιστημών , οι δυο τους περιγράφουν πως μία κατσαρίδα μπορεί να «μαζέψει» το σώμα της για να μπορέσει να χωρέσει σε πολύ μικρούς χώρους και να συνεχίσει να κινείται, όντας σε αυτήν την μορφή. Και αυτό χάρη στον εξωσκελετό που διαθέτουν. Οι ερευνητές παρατήρησαν κανονικές κατσαρίδες, και σε πειράματα που έκαναν, πίεσαν τις κατσαρίδες για να μελετήσουν τις δυνάμεις που εφαρμόζονται σε αυτές.
Στην συνέχεια έφτιαξαν μια συσκευή που την ονόμασαν ρομπότ συμπίεσης με αρθρωτούς μηχανισμούς (CRAM), και με αναδιπλωμένες πλάκες εξωσκελετού. Ο κ. Φουλ και ο κ. Τζαγιαράμ υποστηρίζουν ότι η πλαστικότητα και η δύναμή της συσκευής θα μπορούσαν να την κάνουν ιδανική για την εξερεύνηση κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.
Το κέλυφος του ρομπότ αποτελείται από μια ελαστική σπονδυλική στήλη, που του επιτρέπει να συρθεί όταν βρίσκεται σε συμπιεσμένη μορφή.
Και οι δυο τους φαίνεται ότι ακολουθούν την τάση της εποχής. Πολλοί ερευνητές αλλά και μερικές εταιρείες δείχνουν το ενδιαφέρον τους για ρομπότ φτιαγμένα από μαλακά υλικά. Και αυτό επειδή τα φυσικά πλεονεκτήματα που μπορούν να προσφέρουν τέτοιοι σχεδιασμοί είναι ποικίλα.
Για παράδειγμα εταιρείες όπως η Soft Robotics ήδη πουλάνε μαλακές λαβίδες (αρπαγές) σχεδιασμένες με τέτοιον τρόπο που καταστούν πιο εύκολο για τα ρομπότ να χειρίζονται αντικείμενα, χωρίς να απαιτείται εξαιρετική ακρίβεια. Οι εξωσκελετοί, ίσως, μπορούν να προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο στα ρομπότ για να αλλάζουν μορφή διατηρώντας όμως την δύναμή τους.
Πάντως αν και η έμπνευσή τους προήλθε από τις κατσαρίδες, το τελικό ρομπότ τους θυμίζει περισσότερο αρμαντίλλο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι την επόμενη φορά που θα συναντήσετε μία κατσαρίδα, θα ξέρετε γιατί καταφέρνουν να ξεφύγουν ακόμα και κάτω από την σόλα των παπουτσιών σας.