Η απώλεια όσφρησης είναι από τα πιο συχνά συμπτώματα της Covid-19 | Shutterstock
Θέματα

Μετά από ένα χρόνο αποκαθίσταται η όσφρηση σε ασθενείς με Covid

Πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που εκτιμούσαν αρχικά οι ειδικοί διαρκεί το σύμπτωμα. Την ίδια στιγμή, έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νέοι που μολύνονται από κορονοϊό, έχουν για δύο μήνες προβλήματα στη μνήμη και τις γνωσιακές λειτουργίες
Protagon Team

Η απώλεια της όσφρησης που βιώνουν τα περισσότερα άτομα που μολύνονται από κορονοϊό, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και ένα χρόνο, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (Jama).

Σύμφωνα με το Forbes, στη μελέτη συμμετείχαν 97 άτομα που είχαν προσβληθεί με λοίμωξη Covid-19 και εκδήλωσαν οξεία απώλεια όσφρησης για περισσότερες από επτά ημέρες.

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, στο 84,3% των ασθενών η όσφρηση είχε αντικειμενικά αποκατασταθεί μετά από τέσσερις μήνες, ενώ στο 96,1% των ασθενών αποκαταστάθηκε πλήρως μετά από 12 μήνες.

Ωστόσο, η όσφρηση δεν επανήλθε σε όλους μέσα σε ένα χρόνο, καθώς καταγράφηκαν δύο περιστατικά τα οποία παρέμειναν υποοσμικά (δηλαδή εξακολουθούσαν να έχουν μερική απώλεια όσφρησης) για περισσότερο από ένα χρόνο.

«Η πρόγνωση της αποκατάστασης όσφρησης στο τέλος του ενός έτους είναι εξαιρετική. Ωστόσο είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για να παραμείνει κάποιος χωρίς όσφρηση», δήλωσε η Μαριόν Ρενό, επικεφαλής κλινικής στην κλινική ΩΡΛ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου του Στρασβούργου.

«Εξάλλου η απώλεια της όσφρησης πλήττει πιο συχνά νέους και η πρόγνωση αποκατάστασης είναι καλύτερη σε αυτούς», συμπλήρωσε η ίδια.

Πριν από ένα χρόνο, δεν υπήρχαν δεδομένα για εάν και πότε θα αποκατασταθεί η όσφρηση σε άτομα που είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Από την ίδια έρευνα φάνηκε επίσης πως οι συμμετέχοντες είχαν την τάση να υποεκτιμούν την επιστροφή στην κανονική όσφρηση, με ορισμένους από αυτούς να κάνουν λόγο μόνο για “μερική αποκατάσταση ενώ τα ψυχοφυσικά τεστ στα οποία υποβάλλονταν έδειχναν ότι η όσφρησή τους είχε αποκατασταθεί πλήρως.

Δύο μήνες διαρκούν οι διαταραχές μνήμης και συμπεριφοράς

Σε έτερη μελέτη για τα συμπτώματα του κορονοϊού, φάνηκε ότι ακόμη και δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, πάνω από το 50% των ασθενών υποφέρουν από διάφορα προβλήματα στις γνωσιακές λειτουργίες, αλλά και τη συμπεριφορά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Φίλιπι του Επιστημονικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου Vita-Salute San Rafaele του Μιλάνου, ανακοίνωσαν στο έβδομο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, ότι είχαν αρκετούς ασθενείς, οι οποίοι εκδήλωσαν μετά την ανάρρωσή τους προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού στον χώρο, ικανότητας επεξεργασίας νέων πληροφοριών κ.ά.

Επίσης, ο ένας στους πέντε εμφανίζει διαταραχή μετατραυματικού στρες και το 16% συμπτώματα κατάθλιψης. Μάλιστα, τα γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα ήταν χειρότερα σε άτομα κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με τους ιταλούς ειδικούς.