3 Απριλίου 2019. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς παραχωρεί συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στον ραδιοφωνικό σταθμό «News24/7». Από τα περίπου 20 λεπτά της συνέντευξης, τρία λεπτά αφιερώνονται στο θέμα Πετσίτη και στις σχέσεις του με τον υπουργό. Οι δημοσιογράφοι Βασίλης Σκουρής και Αγγελική Σπανού ξεκινούν θέτοντας το ερώτημα πώς ο Πετσίτης «μπαινόβγαινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τέτοια άνεση και για τόσο καιρό…»
Νίκος Παππάς: Νομίζω ότι έχουν δοθεί οι σχετικές απαντήσεις, πρόκειται περί συναλλαγής ιδιωτών, κανένα σχόλιο δεν έχω να κάνω, και βεβαίως οι έρευνες ας προχωρήσουν και να βγει ό,τι είναι να βγει.
Ο υπουργός στη συνέχεια αναπτύσσει την εκτίμησή του ότι η υπόθεση Πετσίτη αποτελεί αντιπερισπασμό στις διώξεις που γίνονται για τα δάνεια των κομμάτων. Σε επόμενη ερώτηση των δημοσιογράφων για το τι πιστεύει με βάση την προσωπική σχέση που είχαν, ο υπουργός απαντά:
Νίκος Παππάς: Ακούστε να δείτε, ο συγκεκριμένος άνθρωπος εργάστηκε από τις δεύτερες εκλογές του ’15, αρχές 16 φαντάζομαι, στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα σε εταιρείες με τις οποίες η κυβέρνηση είχε μπει και σε τροχιά σύγκρουσης. Αυτή είναι η απλή αλήθεια και πέραν τούτου ουδέν.
Δημοσιογράφος: Παρότι εξακολουθούσε στο ίδιο διάστημα να είναι συνεργάτης σας υπουργέ…
Νίκος Παππάς: Όχι βέβαια.
Δημοσιογράφος: Α, όχι…
Νίκος Παππάς: Όχι βέβαια.
Λίγους μήνες πριν, τον Δεκέμβριο του 2018, σε άλλη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο υπουργός είχε αναφέρει ότι «ο κ. Πετσίτης είναι ο ίδιος αρμόδιος για να απαντήσει για την πορεία του» και ότι «επί δικής μας διακυβέρνησης δεν υπήρξε καμία εύνοια συμφερόντων». Επιπλέον είχε δηλώσει για τον Πετσίτη τα εξής: «Το ότι είναι φίλος μου και συμμαθητής μου, αλίμονο. Ήταν κάποια στιγμή εθελοντικά κοντά μου…»
Την ίδια ώρα που ο Νίκος Παππάς παραχωρούσε αυτές τις συνεντεύξεις, χωρίς να ξεκαθαρίζει εάν ο Μανώλης Πετσίτης ήταν στενός συνεργάτης του ή όχι, η πλέον έγκυρη βάση δεδομένων διεθνώς για τα «Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα» εμφάνιζε μία απάντηση για το θέμα: περιελάμβανε ανάμεσα στις εκατοντάδες χιλιάδες εγγραφές της και το όνομα του Μανώλη Πετσίτη στον τομέα των «Συγγενών ή Στενών Συνεργατών» πολιτικών προσώπων.
Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων ανήκει στον κολοσσό ενημέρωσης και παροχής (κυρίως οικονομικής φύσης) πληροφοριών Dow Jones και χρησιμοποιείται από τις 20 μεγαλύτερες τράπεζες παγκοσμίως στα πλαίσια της διενέργειας ελέγχων των πελατών τους. Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συγγενείς τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες τους.
Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ’ ό,τι στους υπόλοιπους πελάτες μιας τράπεζας για το άνοιγμα λογαριασμών ή μίας νομικής εταιρείας που αναλαμβάνει την σύσταση offshore εταιρειών.
Ο λόγος που πρέπει να γίνονται αυτοί οι αυστηρότεροι έλεγχοι σχετίζεται με τους διεθνείς κανονισμούς για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρήματος. Όπως αναφέρεται σε οδηγίες αρμοδίων αρχών, τα Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα, καθώς και οι οικογένειές τους και τα άτομα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες, απαιτείται να υπόκεινται σε ενισχυμένους ελέγχους λόγω του ότι είναι σε θέση να καταχραστούν το δημόσιο αξίωμα για ιδιωτικό κέρδος και να χρησιμοποιήσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα για να «ξεπλυθεί» το προϊόν αυτής της κατάχρησης εξουσίας.
Αυτό δεν σημαίνει ότι o χαρακτηρισμός κάποιου ως Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο είναι από μόνος του κάτι το ενοχοποιητικό. Όπως ξεκαθαρίζει η ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), ο παγκόσμιος οργανισμός που καθορίζει πρότυπα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι ενισχυμένοι έλεγχοι έχουν προληπτική (και όχι ποινική) φύση «και δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως στιγματισμός των Πολιτικώς Εκτεθειμένων Προσώπων ότι εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες».
Από έγγραφα που δημοσίευσε το Newsbomb.gr, φαίνεται ότι ο Μανώλης Πετσίτης εμφανιζόταν ως φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα συνεργατών του Αρτέμη Αρτεμίου – συγκεκριμένα των Λάμπρου Πιερή και Σωτηράκη Παναγιώτου. Η φορολογική εκπροσώπησή τους, σύμφωνα με τα έγγραφα, ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2014, πριν δηλαδή αναλάβει την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και δυνητικά ενώ ο Μανώλης Πετσίτης ήταν «εθελοντικά κοντά» στον Νίκο Παππά.
Στην βάση δεδομένων του Dow Jones, εκτός από τον Μανώλη Πετσίτη, ο οποίος αναφέρεται ως «Συγγενής ή Στενός Συνεργάτης» πολιτικού, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένο Πρόσωπο εμφανίζεται και ο Λάμπρος Πιερή, λόγω των σχέσεών του με το ΑΚΕΛ.