Οικονομικά ζητήματα και χαώδη προγράμματα, αυτές είναι οι βασικότερες πηγές στρες, σύμφωνα με τους ψυχολόγους τις ημέρες των γιορτών. Οι ειδικοί αναφέρονται στα Χριστούγεννα και στην Πρωτοχρονιά, που είναι οι γιορτές με τις μεγαλύτερες κοινωνικές απαιτήσεις και παράλληλα θεωρούνται και οικογενειακές γιορτές.
Σκεφτείτε για παράδειγμα: εσείς θέλετε να κάνετε ρεβεγιόν με φίλους. Το λέτε στη μητέρα σας κι εκείνη βάζει τα κλάματα, επειδή έχει να σας δει καιρό και περίμενε πώς και πώς να μαγειρέψει τη γέμιση για να κάνετε Χριστούγεννα μαζί. «Στο κάτω κάτω τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή», σας λέει. Τι κάνετε;
- Αφήνετε τη μητέρα σας να κλαίει και σας τρώνε οι τύψεις (μαζί με το στρες που προκαλούν)
- Θα κάνετε ρεβεγιόν οικογενειακώς και όχι με φίλους, οπότε αρχίζετε να βαριέστε ήδη (και να στρεσάρεστε επίσης)
- Θα γίνετε «τιραμόλα». Φαγητό με τους γονείς και πάρτι με τους φίλους. Πώς θα τα προλάβετε; Από πού πρέπει να κόψετε δρόμο με το αυτοκίνητο για να μην σας φάει η κίνηση; (Στρες!)
- Θα σκάσετε από το φαγητό. Συμβιβάζεστε το βράδυ να φάτε με φίλους και ανήμερα το μεσημέρι, στη μανούλα. Ετσι μέχρι να περάσουν οι γιορτές έχετε μπουχτίσει φαγητό και έχετε πάρει 5 κιλά. (Στρες από τώρα!)
Φυσικά δεν είναι μόνο η μανούλα που θα μας στρεσάρει «για πάντα» στις γιορτές. Είναι επίσης η τρεχάλα για τα δώρα της τελευταίας στιγμής. Είναι τα πάρτι και οι γιορτές με ανθρώπους που δεν είναι επιλογή, αλλά υποχρέωσή μας, να γιορτάσουμε μαζί τους. Είναι οι διάφοροι αδιάκριτοι και ενοχλητικοί συγγενείς (που συναντάμε συνήθως στα οικογενειακά ρεβεγιόν). Είναι και το δικό μας ρεβεγιόν. Θέλουμε να το οργανώσουμε τέλεια – το έχουμε ονειρευτεί παραμυθένιο. Αλλά ούτε λεφτά έχουμε για «υπερπαραγωγές» και διακοσμήσεις, ούτε χρόνο και εμπειρία για επαγγελματική μαγειρική. Στρες ξανά!
Περιττό να πούμε πώς αυτά είναι κυρίως γυναικεία είδη στρες – εξ ου και οι γυναίκες στις γιορτές το ρίχνουν στα γλυκά και παχαίνουν… Τι μας λένε λοιπόν οι ψυχολόγοι για φέτος; Πώς θα χειριστούμε τις πηγές άγχους που απειλούν τις διακοπές μας;
Κανόνας 1ος
Προσδιορίστε τον λόγο πίσω από κάθε πράξη
Γιατί πρέπει να συναντήσετε την παρέα που δεν συμπαθείτε ή βαριέστε την παραμονή των Χριστουγέννων; Γιατί πρέπει να αγοράσετε δώρο στη θεία Ευδοκία, όταν δεν σας φτάνουν τα λεφτά; Γιατί πρέπει να μαγειρέψετε κάτι τόσο δύσκολο, που δεν έχετε επιχειρήσει ξανά, για το ρεβεγιόν με τους φίλους σας στο σπίτι;
Αν προσπαθήσετε να απαντήσετε σε όλα αυτά τα γιατί, θα διαπιστώσετε πώς τα μισά τουλάχιστον γίνονται ή σας στρεσάρουν χωρίς λόγο. Οπότε καταλαβαίνετε πως πρέπει να τα βάλετε στην άκρη και να μην σας απασχολήσουν – αυτές τις γιορτές τουλάχιστον. Του χρόνου βλέπουμε.
Κανόνας 2ος
Αποφύγετε τις μεγάλες προσδοκίες
Οι προσδοκίες συνδέονται με τα όνειρα που κάνουμε. Αρα δύσκολα τις παρακάμπτουμε. Όμως, μπορούμε να είμαστε σε εγρήγορση και έτσι να μην τις αφήσουμε να μας αγχώσουν. Για παράδειγμα αν πιάνετε τον εαυτό σας να σκέφτεται τι καιρό θα κάνει στις 31 Δεκεμβρίου για να δείτε τι θα φορέσετε – κόψτε το αμέσως! Σκεφτείτε κάτι άλλο.
Και εκείνη την ημέρα, ό,τι καιρό και να κάνει, φορέστε ό,τι θέλετε. Να θυμάστε και κάτι άλλο: στις διακοπές, ο Θεός ΔΕΝ κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αρα οι λεπτομέρειες δεν πρέπει να σας απασχολούν. Δηλαδή: αυτός ο στολισμός του εορταστικού τραπεζιού που είδατε στο περιοδικό δεν μπορεί να γίνει 100%. Διαλέξτε ένα δυο στοιχεία, εύκολα, και προσαρμόστε τα στο δικό σας τραπέζι. Και πάλι θα εντυπωσιάσετε!
Κανόνας 3ος
Προετοιμάστε τις απαντήσεις για τους αδιάκριτους
Είτε είναι γνωστοί που δεν συμπαθείτε ή που βαριέστε και που αναγκαστικά θα συναντήσετε εκεί όπου θα πάτε να γιορτάσετε, είτε είναι συγγενείς που κάνουν αδιάκριτες ερωτήσεις και που αισθάνεστε ότι παρεμβαίνουν σε πολύ ιδιωτικά ζητήματα – φέτος αντιμετωπίστε τους χωρίς στρες.
Ετοιμάστε μικρές, σύντομες και κοφτές απαντήσεις. Μην τους κοιτάτε όταν τους μιλάτε. Γυρίστε το κεφάλι σας αλλού όταν ετοιμάζονται να σας απευθύνουν τον λόγο. Μην τους δίνετε σημασία, με δυο λόγια. Ετσι θα τους κόψετε τη φόρα και θα το διασκεδάσετε.
Κανόνας 4ος
Διαλέξτε εσείς πώς θέλετε να γιορτάσετε
Αφήστε τους συνδυασμούς και τους συμβιβασμούς. Σκεφτείτε τον εαυτό σας, τις δυσκολίες που περάσατε όλο τον χρόνο, την επιθυμία να διασκεδάσετε φέτος όπως εσείς θέλετε. Αυτό θα κάνετε. Αν η μανούλα κλαίει, πείτε της ότι είναι πολύ σημαντικό για σας να περάστε τα Χριστούγεννα όπως τα είχατε ονειρευτεί και ότι δεν μπορείτε να γίνετε «κομμάτια» για να τα προλάβετε όλα, ούτε ότι θέλετε σιχαθείτε από το πολύ φαγητό για να είναι όλοι ικανοποιημένοι.
Πείτε της ότι φέτος, λόγω των πολλών δυσκολιών που υποστήκατε όλο τον χρόνο, θα επιλέξετε ρεβεγιόν ελεύθερα. Και εκείνη πρέπει να καταλάβει τι είναι το καλύτερο για σας.
Κανόνας 5ος
Πάρτε μια μέρα άδεια πριν τις γιορτές
Τα ψώνια της τελευταίας στιγμής μας στρεσάρουν. Πάντα συνέβαινε αυτό. Τώρα όμως με την κρίση μας στρεσάρουν διπλά, διότι έχουμε πολύ λιγότερα χρήματα να διαθέσουμε άρα τα ψώνια για δώρα απαιτούν περισσότερο χρόνο για ψάξιμο.
Πρώτον καλό είναι φέτος να βάλουμε προτεραιότητες στα ψώνια. Δεν χρειάζεται να αγοράσουμε δώρο για όλους εκείνους που αγοράζαμε όταν ο μισθός μας ήταν διπλάσιος από τον σημερινό. Ολοι οι νοήμονες παραλήπτες θα καταλάβουν τον λόγο. Επίσης αν έχετε συσσωρεύσει πολλές δουλειές για τις ημέρες των αργιών, πάρτε μια μέρα άδεια πριν από τις γιορτές και πηγαίνετε για… δώρα.
Πώς θα το κάνετε αυτό; Απλά ζητήστε άδεια από τη δουλειά σας. Μην πείτε τον αληθινό λόγο – πείτε κάτι άλλο. Δείτε το σαν σκασιαρχείο… Και μόνο η αίσθηση του σκασιαρχείου (έστω για μισή μέρα) θα σας χαλαρώσει. Και επιπλέον, θα ψωνίσετε χωρίς ταλαιπωρία, επειδή τα μαγαζιά δεν θα έχουν πολύ κόσμο.