Κάτοψη του κτιρίου του Παλαιστινιακού Μουσείου | Σχεδιασμός: Heneghan Peng/The Palestinian museum
Θέματα

Τα μουσεία που θα ερωτευθούμε

Η χρονιά που υποδεχθήκαμε υπόσχεται να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον όχι μόνο όσων αγαπούν την τέχνη, αλλά και όσων λατρεύουν την αρχιτεκτονική καθώς πολλά από τα μουσεία που προγραμματίζεται να εγκαινιαστούν σχεδιάστηκαν από σπουδαίους αρχιτέκτονες
Μαρία Αναστασιάδου

Στον χάρτη με τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια της χρονιάς που παρουσιάζει η επιθεώρηση Art Newspaper, η Ελλάδα και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης απουσιάζουν καθώς ουδείς είναι σε θέση να διαβεβαιώσει ότι θα ανοίξει τις πόρτες του μέσα στο 2016. Ας «ταξιδέψουμε» όμως στα μουσεία που θα κάνουν θυρανοίξια ή εντυπωσιακά πάρτι για τα εγκαίνια νέων αιθουσών ανά τον κόσμο.

Tate Modern, Λονδίνο, Βρετανία

Hayes Davidson and Herzog & de Meuron/Tate Modern

Τα πολυαναμενόμενα εγκαίνια της νέας χρονιάς έχουν οριστεί για τις 17 Ιουνίου και θα γίνουν στο Λονδίνο. Πρόκειται για την επέκταση της Tate Modern με δέκα ορόφους και 60% επιπλέον εκθεσιακούς χώρους, που φέρουν την υπογραφή της αρχιτεκτονικής εταιρείας Herzog & de Meuron. Το συγκεκριμένο έργο θεωρείται το σημαντικότερο κτίριο για πολιτιστική χρήση που αποκτά η Βρετανία από το 1998. Το κόστος για την ανέγερσή του έχει εκτοξευθεί στα 400 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται  τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από ιδιώτες χορηγούς. Η επέκταση, έργο που έπρεπε να ήταν έτοιμο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, αναμένεται να αυξήσει την επισκεψιμότητα τής Tate Modern, έτσι ώστε μέσα στο 2016 να σπάσει το φράγμα των έξι εκατομμυρίων εισιτηρίων.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ

Αποψη της νέας κεντρικής σκάλας του Μουσείου (SFMOMA San Francisco Museum of Modern Art/Facebook)

Έναν μήνα νωρίτερα, τον Μάιο, ένα άλλο μουσείο δέκα ορόφων θα υποδεχτεί τους πρώτους του επισκέπτες στους εκθεσιακούς του χώρους που καταλαμβάνουν 21.832 τ.μ.. Πρόκειται για το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Στις αίθουσες που σχεδίασε το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, θα εκτεθούν περισσότερα από 260 έργα μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης από τη συλλογή των Ντόναλντ και Ντόρις Φίσερ, ιδρυτών της εταιρείας ρούχων Gap. Ιδιαίτερη θέση θα κατέχει το έργο του αείμνηστου αμερικανού καλλιτέχνη Έλσγουορθ Κέλι, το οποίο θα φιλοξενείται σε ένα από τα τέσσερα μικρά επιμέρους μουσεία που έχουν ενταχθεί στον χώρο. Το μουσείο περιλαμβάνει και το νέο Κέντρο Pritzker για τη Φωτογραφία, το οποίο θεωρείται ως «ο μεγαλύτερος εκθεσιακός και ερευνητικός χώρος αφιερωμένος στην φωτογραφία σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο αμερικανικό μουσείο». Για την ανακαίνιση απαιτήθηκαν περί τα 610 εκατ. δολάρια, εκ των οποίων περισσότερα από 300 εκατ. δολάρια δαπανήθηκαν για τις οικοδομικές εργασίες.

Met Breuer, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Whitney Museum of American Art /Wikipedia

Στις 18 Μαρτίου η Νέα Υόρκη αποκτά έναν ακόμη χώρο αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη και το Μητροπολιτικό Μουσείο της ένα παράρτημα στη λεωφόρο Μάντισον. Πρόκειται για την έδρα που είχε άλλοτε το μουσείο Whitney, χώρο που το Μητροπολιτικό Μουσείο μίσθωσε για οκτώ χρόνια αναλαμβάνοντας το κόστος λειτουργίας, το οποίο εκτιμάται σε τρία εκατ. δολάρια ετησίως. Στο πλαίσιο των εγκαινίων η επικεφαλής του τμήματος μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, Σίνα Ουάγκσταφ, διοργανώνει τη μεγαλύτερη ως σήμερα έκθεση της ινδής εικαστικού Νασρίν Μοχαμεντί.

Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Μακέτα του νέου κτιρίου που θα ανοίξει μέσα στο 2016/International Center of Photography

Κλειστό εδώ κι ένα χρόνο – από τον Ιανουάριο του 2015 – το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας ετοιμάζεται να ανοίξει τον νέο του εκθεσιακό χώρο στην καρδιά του Μανχάταν, στην περιοχή Bowery, χωρίς ωστόσο να έχει προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία. Το Διεθνές Κέντρο Φωτογραφίας, το οποίο ιδρύθηκε από τον Κόρνελ Κάπα το 1974, φέρεται να αγόρασε τον χώρο των 1.000 τ.μ. προς 23,5 εκατ. δολάρια. Για όσους δεν γνωρίζουν τη δράση του ιδρύματος, το στίγμα του περιγράφεται χαρακτηριστικά από τους  New York Times. Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2014 επεσήμανε ότι το Κέντρο «θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο καινοτόμα και πειραματικά ιδρύματα για τη φωτογραφία στον κόσμο», αλλά και ότι «αγωνίστηκε κατά καιρούς για την προσέλκυση επισκεπτών και την οικονομική του στήριξη».

Εθνικό Μουσείο της αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Freelon Adjaye Bond/Smithgroup/NMAAHC

Το νέο Εθνικό Μουσείο της αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού, το μόνο ίδρυμα του είδους του, πρόκειται να ανοίξει στην Ουάσιγκτον, το φθινόπωρο. «Το μουσείο σχεδιάζει τη συλλογή  του κατά τέτοιον τρόπο ώστε να τονίσει τις σημαντικότερες περιόδους της αφροαμερικανικής Ιστορίας ξεκινώντας με τις απαρχές στην Αφρική και συνεχίζοντας με τη δουλεία, την ανασυγκρότηση, την εποχή των πολιτικών δικαιωμάτων, την Αναγέννηση του Χάρλεμ και φτάνει ως τον 21ο αιώνα», σχολιάζει εκπρόσωπος του μουσείου. Το κτίριο κόστους 540 εκατ. δολαρίων και συνολικού εμβαδού 37.161 τ.μ., σχεδίασε ο αρχιτέκτονας  David Adjaye, ο οποίος και δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα: «Νομίζω ότι αυτό που θα δει ο κόσμος είναι ότι η αφροαμερικανική Ιστορία δεν είναι μια υποσημείωση, αλλά το πρίσμα για να κατανοήσουν την Αμερική, σήμερα».

Κέντρο Παγκόσμιου Πολιτισμού του βασιλιά Αμπντουλαζίζ, Νταχράν, Σαουδική Αραβία

IThra Culture/Facebook

Αυτό το τεράστιο συγκρότημα για τις τέχνες, που σχεδιάστηκε από το νορβηγικό αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta και αναμένεται να ανοίξει μέσα στο 2016, κόστισε περί τα 400 εκατ. δολάρια. Περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αρχεία, έναν χώρο στο ισόγειο αφιερωμένο στις παραστατικές τέχνες και τον «Πύργο της Γνώσης». Θα φιλοξενεί περιοδεύουσες εκθέσεις και θα στεγάσει ένα μουσείο που περιλαμβάνει τέσσερις κύριες αίθουσες. Μια εξ αυτών θα είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη τέχνη από τη Μέση Ανατολή, ενώ σε έναν άλλο χώρο θα παρουσιάζονται εκθέματα που «εξερευνούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της σαουδαραβικής ταυτότητας», υποστηρίζει εκπρόσωπος του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος. Το Los Angeles County Museum of Art  θα δανείσει 130 αντικείμενα από την ισλαμική συλλογή έργων τέχνης του για την πρώτη έκθεση.

Παλαιστινιακό Μουσείο, Μπιρζέιτ, Παλαιστίνη

Σχεδιασμός: Heneghan Peng/The Palestinian museum

Τα εγκαίνια ενός μουσείου στην Μπιρζέιτ, βόρεια της Ιερουσαλήμ, αφιερωμένο στην ιστορία και τον πολιτισμό της Παλαιστίνης κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων αιώνων, που είχε προγραμματιστεί για τον Μάιο, φαίνεται ότι μετατίθενται καθώς ο ιδρυτικός διευθυντής του μουσείου, Τζακ Περζεκιάν παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα. Το μουσείο αποτελεί έργο του Συνδέσμου Ευημερίας, ενός μη-κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Ελβετία και σχεδιάστηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Heneghan Peng με εκτιμώμενο κόστος περίπου 30 εκατ. δολάρια. «Καθώς το μουσείο βρίσκεται στα κατεχόμενα εδάφη, τόσο η εικονική παρουσία του όσο και το παγκόσμιο δίκτυο, κατ ‘ανάγκη, θα να είναι εξίσου σημαντικά όσο η έδρα του», λένε οι επικεφαλής.

Μουσείο Design, Λονδίνο, Βρετανία

Design Museum/Facebook

Από μια πρώην αποθήκη μπανανών στην όχθη του Τάμεση, στο  νοτιανατολικό Λονδίνο, το μουσείο Design ετοιμάζεται να μετακομίσει στα δυτικά της βρετανικής πρωτεύουσας, σε ένα κτίριο που κόστισε 108,6 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2016. Σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα John Pawson, το νέο μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του πρώην Ινστιτούτου της Κοινοπολιτείας. «H κτηματομεσητική εταιρεία Τσέλσφιλντ που διαχειρίζεται την περιοχή δώρισε τόσο την έκταση όσο και το κτίριο και συνέβαλε στο κόστος ανακαίνισής του», λένε εκπρόσωποι του μουσείου. Η είσοδος στις αίθουσες με τη μόνιμη συλλογή θα είναι ελεύθερη.

Μουσείο Μαγιόλ, Παρίσι, Γαλλία

Musée Maillol/Facebook

Το Μουσείο Μαγιόλ του Παρισιού έκλεισε τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, καθώς η εταιρεία που το διαχειριζόταν κήρυξε πτώχευση. Πρόκειται να ανοίξει εκ νέου τον Σεπτέμβριο. Τώρα το μουσείο έχει προσλάβει την εταιρεία Culturespaces, η οποία  διαχειρίζεται άλλα δεκατρία ιστορικά μνημεία και μουσεία στη Γαλλία, για να οργανώσει το νέο εκθεσιακό του πρόγραμμα, το οποίο θα περιλαμβάνει δυο εκθέσεις κάθε χρόνο. «Επιστρέφουμε στα βασικά με εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης», λέει ο Ολιβιέ Λορκέν, πρόεδρος του μουσείου. Ο αύλειος χώρος και οι αίθουσες των μόνιμων συλλογών έχουν ανακαινιστεί.

Μουσείο Τέχνης Bass, Μαϊάμι Μπιτς, ΗΠΑ

Sylvie Fleury/Bass Museum of Modern Art

Αν και ειδικεύεται σε εκθέσεις σύγχρονης τέχνης,  το μουσείο τέχνης Μπας ιδρύθηκε με αφορμή τη δωρεά της συλλογής 500 έργων της Αναγέννησης και του Μπαρόκ από τον Τζον και τη Τζοάνα Μπας στον Δήμο του Μαϊάμι. Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Αράτα Ισοζάκι που σχεδίασε την επέκταση του κτιρίου 2002, κλήθηκε το 2013 να «επανεξετάσει τον σχεδιασμό του μουσείου για να διερευνήσει τη δυνατότητα δημιουργίας περισσότερου χώρου χωρίς την προσθήκη επιπλέον τετραγωνικών μέτρων», δηλώνουν οι υπεύθυνοι. Η νέα εσωτερική επέκταση κόστους 7,5 εκατ. δολαρίων που θα εγκαινιαστεί το φθινόπωρο αυξάνει τον διαθέσιμο χώρο για εκθέσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα κατά 47%. «Τώρα, τα μουσεία καλούνται να είναι κέντρα ψυχαγωγίας, να διαθέτουν καφέ και να είναι πολύ πιο διαδραστικά», λέει η εκτελεστική διευθύντρια του μουσείου, Σίλβια Κάρμαν Κουμπινά.

Και επίσης…