Φαίνεται πως ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε τις καλλίγραμμες σέρφερ, οι οποίες, συχνά, καταλήγουν να προσελκύουν την προσοχή περισσότερο για τα σώματά τους παρά για τις ικανότητές τους στο δάμασμα των κυμάτων. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η Σόφι Χέλιερ. Και για αυτό προέβη σε μια καταγγελία, μέσω των σελίδων των Times του Λονδίνου, της «υπερ-σεξουαλικοποιημένης» νοοτροπίας που περιβάλλει το άθλημα. Πέρα από τον ήλιο και τη θάλασσα, στον κόσμο του σέρφινγκ υπάρχει επίσης και ο σεξισμός. Και για τον λόγο αυτό η αγγλίδα πρώην πρωταθλήτρια έχει σταματήσει εδώ και καιρό να φοράει τα κλασικά και άκρως αποκαλυπτικά μπικίνι και σκίζει, πλέον, τα κύματα, φορώντας ολόσωμη κολυμβητική στολή. Όχι μόνον τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι.
Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες αρνητικές συνέπειες. «Σίγουρα απασχολώ πολύ λιγότερο τα Μέσα τώρα που φοράω στολή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου», δήλωσε η Σόφι, «Συνδέονται αυτά τα δύο; Κατά πάσα πιθανότητα, ναι. Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε μια γυναίκα με ολόσωμη στολή σε ένα περιοδικό για σέρφινγκ;», διερωτήθηκε, μιλώντας στην λονδρέζικη εφημερίδα.
Το ζήτημα του διάχυτου σεξισμού στον κόσμο του σέρφινγκ αναδείχτηκε πρόσφατα και με επίσημο τρόπο, όταν ζητήθηκε από τους φωτογράφους που καλύπτουν τους αγώνες των επαγγελματιών αθλητών και αθλητριών να μην εστιάζουν στις γυναίκες σέρφερ που φοράνε μπικίνι. «Μακάρι να μην επρόκειτο για ένα μεγάλο ζήτημα, αλλά αποτελεί ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. Επιθυμώ μια δικαιότερη εκπροσώπηση των γυναικών μελών της κοινότητας των σέρφερ, ακόμα και αν φοράνε στολές με κουκούλες», πρόσθεσε η Σόφι.
«Οι κοπέλες που φοράνε μικροσκοπικά μπικίνι έχουν το πλεονέκτημα και φωτογραφίζονται συνέχεια για περιοδικά ενώ όσες φοράνε ολόσωμες φόρμες ούτε που τις κοιτάνε. Υπάρχει μια πραγματική έλλειψη εκτίμησης για τα κορίτσια που δαμάζουν τα κύματα φορώντας ολόσωμες φόρμες αλλά βλέπω πολλούς άνδρες με ολόσωμες στολές να αποσπούν την ίδια προσοχή με τους άνδρες που φοράνε μαγιό», σημείωσε από την πλευρά της η Νίνα Μπρουκς, μια 27χρονη σέρφερ από την Κορνουάλη.
Κάποιοι, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη. Ο Στιβ Ίνγκλαντ, για παράδειγμα, αρχισυντάκτης του περιοδικού για σέρφινγκ Carve, υποστηρίζει πως «το τι φοράνε οι γυναίκες όταν σερφάρουν είναι και ήταν ανέκαθεν άνευ σημασίας. Ποτέ δεν προσέχω τι φοράνε, αλλά μόνον το πώς σερφάρουν, τις απόψεις τους και τα επιτεύγματά τους». Θεωρεί επίσης πως όσες γυναίκες ασχολούνται με το σέρφινγκ, σκληραγωγούνται καθώς ο ωκεανός τις μεταχειρίζεται ισότιμα σε ένα ανδροκρατούμενο, κατά κύριο λόγο, άθλημα. «Δεν θα βγάζαμε ποτέ μια φωτογραφία εξαιτίας ενός μπικίνι, όπως ποτέ δεν θα λέγαμε ποτέ σε μια γυναίκα τι να ή να μην φορέσει», επισήμανε ο Ίνγκλαντ.
Ένιωσε, μάλιστα, την ανάγκη να επισημάνει πως αντί να επιρρίπτουν τις όποιες ευθύνες στα ΜΜΕ, κάποιες από τις γυναίκες σέρφερ θα πρέπει να αναλογιστούν σε ποιες ενέργειες προβαίνουν οι ίδιες, με στόχο να προβληθούν. «Θα έλεγα πως υφίσταται σίγουρα ένα θέμα με μερικές διακεκριμένες σέρφερ στο Instagram, όπου προσελκύουν χρήστες χάρη σε λήψεις προκλητικών μπικίνι με στόχο τον σκανδαλισμό νεαρών ανδρών. Βρισκόμαστε στο 2018 και είναι δικαίωμά τους να κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά ως πατέρας μιας 12χρονης κόρης που κάνει σέρφινγκ και ως παρατηρητής των γυναικών που μάχονται για ίσες ευκαιρίες στο άθλημα εδώ και πολλά χρόνια, προσωπικά θεωρώ πως ζημιώνονται, τόσο οι ίδιες όσο και το ταλέντο τους. Δεν θέλω η κόρη μου να σκεφτεί πως οι φωτογραφίες αυτών των γυναικών αποτελούν τρόπον τινά έναν αντικατοπτρισμό την πραγματικής ζωής, είτε πρόκειται για την εικόνα του σώματός τους είτε για τις πράξεις ή τη συμπεριφορά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έχοντας ποζάρει, κατά το παρελθόν, ως μοντέλο (φορώντας, φυσικά, μπικίνι) για φίρμες όπως η Toyota, η Hunter Boots και η Finisterre, η Σόφι Χέλιερ αναγνωρίζει ότι ο κόσμος της ιστιοσανίδας είναι αντιφατικός. Αρνείται, οπότε, να καταδικάσει οποιαδήποτε συμπεριφορά. «Δεν θέλω να επικρίνω καμία άλλη γυναίκα, είναι αδελφές μου. Το μόνο που θέλω είναι γίνω μάρτυρας μιας δικαιότερης εκπροσώπησης της πραγματικής κουλτούρας των γυναικών σέρφερ».
Πάντως ένας Βρετανός, ηγετική φυσιογνωμία του αθλήματος, που προτίμησε να μην αποκαλύψει το όνομά του, υποστήριξε πως ο σεξισμός αφορά περισσότερο την Αυστραλία παρά τη Βρετανία. «Ας είμαστε ειλικρινείς», επεσήμανε, «τα νερά εδώ είναι τόσο κρύα που σπάνια βλέπεις κάποια με μπικίνι».