Με τα μωρά είναι αξιολάτρευτος, με τις γυναίκες σωστός τζέντλεμαν, με τη Μισέλ να απορείς αν στ’ αλήθεια υπάρχει τέτοιος σύζυγος, με τους θαυμαστές του κανονικός, με τους νέους κουλ, με τους «αδύναμους» ίσος και χωρίς να λαϊκίζει, με τον φωτογραφικό φακό… σε απόλυτη συνεννόηση.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έχει σαφέστατα βγει νικητής στο παιχνίδι της επικοινωνίας ως ο εαυτός του, εκεί όμως που θα έλεγε κανείς πως δίνει τα ρέστα του, είναι στα φωτογραφικά στιγμιότυπα… Ο φωτογράφος Πιτ Σόουζα έχει τη μισή ευθύνη.
Γεννημένος το 1954, ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου, Πιτ Σόουζα έχει κάνει ξανά την ίδια δουλειά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ρόναλντ Ρίγκαν (1983-1989). Με τον Ομπάμα γνωρίστηκε το 2005 την πρώτη ημέρα του στη Γερουσία και κάλυψε φωτογραφικά πολλά ταξίδια του στον εξωτερικό –Κένυα, Νότια Αφρική, Ρωσία- και τον Ιούλιο του 2008 εξέδωσε ένα λεύκωμα –που έγινε μπεστ σέλερ- με τίτλο «The Rise of Barack Obama» («Η άνοδος του Μπαράκ Ομπάμα») με φωτογραφικό υλικό από το 2005 έως το 2008.
Ο Σόουζα ωστόσο έχει δουλέψει για το National Geographic και το Life, ενώ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 ήταν από τους πρώτους φωτορεπόρτερ που κάλυψαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Στον ίδιο μάλιστα αποδίδεται και η διάσημη φωτογραφία με τίτλο «Situation Room» που τραβήχτηκε την 1η Μαΐου 2011 στις 4:06 μμ: στην εικόνα εμφανίζεται ο Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τα μέλη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στην αίθουσα απ’ όπου παρακολουθούσαν τις εξελίξεις της μυστικής επιχείρησης των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που οδήγησε στον εντοπισμό και στον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν, αρχηγού της Αλ Κάιντα.
Ο Πιτ Σόουζα ήταν επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο όταν του ζητήθηκε να αναλάβει ως ο επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου και στην δεύτερη θητεία του αμερικανού προέδρου, για να τον κάνει να δείχνει… οικείος, ειλικρινής και όμορφα αστείος.
Ομως οι λήψεις του Σόουζα δεν είναι τυχαίες. Πιθανόν έχει και ο ίδιος στο μυαλό του τι είναι αυτό που θέλει με τον φακό του να δείξει από τον αμερικανό πρόεδρο. Για παράδειγμα τον Φεβρουάριο και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχιζε το ξενοφοβικό του παραλήρημα, ο Ομπάμα –στα πλαίσια των εορτασμών για τον μήνα προς τιμήν της ιστορίας της μαύρης φυλής- προσκάλεσε στον Λευκό Οίκο την Βιρτζίνια ΜακΛόριν την γηραιότερη εν ζωή Αφροαμερικανίδα (106 ετών) γιατί πολύ απλά ήταν για εκείνην «όνειρο ζωής» να τον γνωρίσει όπως η ίδια είπε. Η φωτογραφία χαρακτηριστική. Η μικροκαμωμένη ΜακΛόριν χορεύει στο μπλε δωμάτιο του Λευκού Οίκου με την Μισέλ Ομπάμα και ο πρόεδρος χαμογελά.
Πρόκειται για μια χαριτωμένη φωτογραφία μέσα στις πολλές ή για ένα ιστορικό ντοκουμέντο; Μάλλον το δεύτερο… αφού ο Ομπάμα κατάφερε το αδύνατο κάνοντας τον Λευκό Οίκο ένα «σπίτι» για τους Αφροαμερικανούς για οκτώ ολόκληρα χρόνια. Και αν αυτή η φωτογραφία του Σόουζα με τους Ομπάμα και την ΜακΛόριν δεν είναι αρκετή, τότε υπάρχει και η άλλη με τον 5 ετών Τζέικομπ, τον μικρό έγχρωμο που ρώτησε τον πρόεδρο «Θέλω να ξέρω αν τα μαλλιά μου είναι ακριβώς σαν τα δικά σου». Το στιγμιότυπο με τον Ομπάμα σκυμμένο και το παιδί να του αγγίζει τα μαλλιά είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο…
Οπως το άλλο, η λήψη του οποίου πολύ έξυπνα έγινε από το ύψος του μικρού παιδιού για να αποτυπώσει ακριβώς το βλέμμα με το οποίο κοιτάζει τον αμερικανό πρόεδρο. Μια συγκινητική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Σόουζα όπου ο Ομπάμα χαϊδεύει το πρόσωπο του 3 ετών Κλαρκ Ρέινολντς.
Κάθε φορά που ο Σόουζα φωτογραφίζει τον Μπαράκ Ομπάμα με παιδιά, η φωτογραφία γίνεται αντικείμενο συζήτησης.
Και ποιος πολιτικός δεν έχει φωτογραφηθεί με παιδιά; Όλοι… Ελάχιστοι όμως μπουσουλώντας, αγκαλιά στο πάτωμα ή πιασμένοι στα δίχτυα του Σπάιντερμαν όπως αυτή που προσφάτως κυκλοφόρησε.
Και φυσικά δεν είναι όλες οι φωτογραφίες του Σόουζα ιστορικά ντοκουμέντα. Ο φωτογράφος συχνά επιλέγει να δώσει στιγμές από την πολύ προσωπική ζωή του προέδρου με τρόπο αριστοτεχνικό και ψαγμένο, ωστόσο σαν ανεπιτήδευτο. Οπως αυτή η φωτογραφία του προέδρου των ΗΠΑ με τη σύζυγό του Μισέλ Ομπάμα: της έχει φορέσει το σακάκι του για να μην κρυώνει και οι δυο χαμογελούν ο ένας μέσα στο πρόσωπο του άλλου.
Ή η άλλη όπου χωρίς να κοιτάζονται, τα χέρια τους είναι ενωμένα. Λήψεις δυνατές που αποδεικνύουν ότι ο Πιτ Σόουζα δεν είναι απλώς ο φωτογράφος του Λευκού Οίκου. Είναι μέρος της ζωής του αμερικανού προέδρου και ίσως ο άνθρωπος που έχει να πει τα περισσότερα για τον πρόεδρο των ΗΠΑ και για τις αληθινές ιστορίες πίσω από τα στιγμιότυπα.
Ο Ομπάμα έχει αφεθεί στον φακό του Σόουζα. Νιώθει ασφαλής. Μπορεί και να το απολαμβάνει. Ο Σόουζα με σημασία στη λεπτομέρεια, χωρίς να αφήνει στην τύχη τη γωνία λήψης ακόμα και της πιο ασήμαντης φωτογραφίας, καταγράφει με τον φακό του την ιστορία της θητείας του προέδρου των ΗΠΑ που αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος ηγέτης.
Η πιο διάσημη ωστόσο φωτογραφία του Πιτ Σόουζα είναι αυτή που δείχνει τη συνάντηση του Ρόναλντ και της Νάνσι Ρήγκαν με τον τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον το 1984.