Ο νικητές και οι παρουσιαστές των βραβείων Οσκαρ, φυσικά, τόλμησαν να μιλήσουν ανοιχτά και να εναντιωθούν στις πολιτικές του νέου Προέδρου, ειδικά όσον αφορά στο θέμα της μετανάστευσης και των φυλετικών διακρίσεων. Μάλιστα μετά το περσινό φιάσκο, της Ακαδημίας Κινηματογράφου, όπου οι περισσότεροι υποψήφιοι ήταν λευκοί, φέτος, υπήρξε μέριμνα, ώστε να τηρηθεί μια σωστή ισορροπία. Ας συνοψίσουμε όμως τις εννιά πιο χαρακτηριστικές στιγμές πολιτικού σχολιασμού μέσα στο Kodak Theatre το βράδυ της Κυριακής 26 Φεβρουαρίου…
1 Οι μπλε φιόγκοι στο κόκκινο χαλί
Ολοι διάσημοι καλεσμένοι στη βραδιά της απονομής εμφανίστηκαν στο κόκκινο χαλί φορώντας μπλε φιόγκους στα ρούχα τους, ως σύμβολο υποστήριξης για την Αμερικανική Ένωση των Πολιτικών Ελευθεριών.
2 Ο φόρος τιμής της υποψήφιας Ντυβερνέ στον σχεδιαστή Ασι
Η σκηνοθέτης Αβα Ντυβερνέ, υποψήφια για την ταινία της «13th», φόρεσε μια εντυπωσιακή τουαλέτα του λιβανέζικου οίκου Ashi Studio, που εδράζει στη Βυρηττό. Τόνισε ότι το φόρεμα του λιβανέζου σχεδιαστή Μοχάμεντ Ασί το επέλεξε για τη μεγάλη βραδιά για να περάσει στον κόσμο ένα μήνυμα αλληλεγγύης.
3 Η αναφορά του Κίμελ στον λόγο της Μέριλ Στριπ
Στον εναρκτήριο μονόλογό του, ο παρουσιαστής των Οσκαρ Τζίμι Κίμελ, έκανε αναφορά στον λόγο που εκφώνησε η Μέριλ Στριπ στις Χρυσές Σφαίρες κατά του Ντόναλντ Τραμπ ‒ και στην οργισμένη αντίδραση του προέδρου μέσω Twitter, όπου χαρακτήρισε την 20 φορές υποψήφια για Οσκαρ ηθοποιό «υπερεκτιμημένη». Συγκεκριμένα ο Κίμελ, απαρίθμησε όλες τις μεγάλες ερμηνείες της Μέριλ Στριπ και ειρωνευόμενος τον πρόεδρο των ΗΠΑ τις χαρακτήρισε «υπερεκτιμημένες». Επειτα, ρώτησε την ηθοποιό αν το φόρεμά της είναι Ivanka. Η απάντηση που έλαβε ήταν ένα ηχηρό «όχι».
4 Η πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογράφου δήλωσε πως «Η τέχνη δεν έχει σύνορα»
Στο αντιρατσιστικό hashtag #OscarsSoWhite, που δημιουργήθηκε πέρσι, μετά την περίφημη «λευκή βραδιά απονομής», η αφροαμερικανίδα Τσέριλ Αϊζακς, πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογράφου, έκανε την εξής δήλωση εν όψει της τελετής απονομής: «Απόψε έρχεται η απόδειξη ότι η τέχνη δεν έχει σύνορα. Όλοι οι δημιουργικοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο συνδέονται με έναν αδιάσπαστο δεσμό που είναι μόνιμος και δυνατός».
5 Απών νικητής μίλησε για την απαγόρευση των ταξιδιών που επέβαλλε ο Τραμπ
Ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαρχάντι κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας για την ταινία του «Ο Εμποράκος». Αλλά δεν παρευρέθηκε στην απονομή διότι η χώρα του είναι μία από τις επτά, στους πολίτες των οποίων ο Πρόεδρος Τραμπ απαγόρευσε την είσοδο στις ΗΠΑ. «Όταν χωρίζεται ο κόσμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και τους εχθρούς της μόνο φόβος δημιουργείται» έγραψε στην ευχαριστήρια επιστολή του. «Το να εμπνέεις φόβο είναι ένα από τα κατ΄εξοχήν μέσα για τη δικαιολόγηση εξτρεμιστικών και φανατικών συμπεριφορών από στενόμυαλους ανθρώπους».
6 Ο Μπερνάλ αναφέρθηκε στην απόφαση του Τραμπ για το τείχος
Ο μεξικανός ηθοποιός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ μίλησε για το σχέδιο του Τραμπ να χτίσει τείχος μεταξύ ΗΠΑ-Μεξικού. «Ως Λατινοαμερικάνος, ως μετανάστης, ως άνθρωπος γενικά, είμαι κατά οποιασδήποτε μορφής διαχωρισμού των συνόρων» δήλωσε.
7 Η διαφήμιση των New York Times για τις «ψεύτικες ειδήσεις»
Κατά τη διάρκεια των Οσκαρ, οι New York Times προέβαλαν για πρώτη φορά στα χρονικά τηλεοπτική διαφήμιση με θέμα στα συνεχή παράπονα του Τραμπ για τα «ψεύτικα νέα»: «Η αλήθεια είναι πιο σημαντική από ποτέ τώρα» ανέφερε η διαφήμιση.
8 Το «White Helmets» έφερε στο προσκήνιο τον πόλεμο στη Συρία
Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «The White Helmets» κέρδισε στην κατηγορία του, και οι δημιουργοί του διάβασαν μια δήλωση του επικεφαλής της συριανής ομάδας διάσωσης. «Είναι πολύ εύκολο να ξεχαστούν οι άνθρωποι αυτοί» δήλωσε ο δημιουργός Ορλάντο Βον Αϊσίντελ και ζήτησε από το κοινό να σηκωθεί όρθιο και να μην ξεχνά ότι όλοι πρέπει να φροντίσουμε ώστε ο πόλεμος αυτός να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
9 Ο Κίμελ έστειλε tweet στον Τραμπ
Ο παρουσιαστής της βραδιάς απονομής, Τζίμι Κίμελ, προσπάθησε να τραβήξει την προσοχή του Προέδρου μέσω του Twitter. Ωστόσο, δεν έλαβε καμία απάντηση…