Αβγό συνοδευμένο από μια λεπτή κρέμα από αρσενικό Νάξου, πράσο και «τσόφλι» που τρώγεται | Kastri Βistro
Θέματα

Ο θρίαμβος των… αβγών

Bραστά, μελάτα ή σφιχτά, ποσέ, τηγανητά, ομελέτα, μαζί με μπέργκερ, σούπες, πάνω σε ζουμερό κρέας, μαγειρεμένα με ελληνικό, αμερικάνικο, ασιατικό τρόπο. Η τροφή που λατρεύουμε να τρώμε και που πλέον έχει «απενοχοποιηθεί» εντελώς από τους γιατρούς
Κική Τριανταφύλλη

Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς αβγά; Και πώς θα ήμασταν εμείς χωρίς τη δυναμωτική τους δράση; Δεν μπορώ να φανταστώ. Μπορώ, όμως να πω με βεβαιότητα ότι τα αβγά είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα της φύσης σε μαγείρισσες και μαγείρους, ένα υλικό μαγικό που εμπλουτίζει και απογειώνει τις περισσότερες μαγειρικές παρασκευές.

«Σέβομαι και θαυμάζω το αβγό, για την εντυπωσιακή του ικανότητα να αποδίδει εξαιρετικά σε όλες τις μορφές μαγειρέματος. Κατά την άποψή μου, είναι ένα υποτιμημένο τρόφιμο που συχνά επισκιάζεται από πολλά ακριβότερα συστατικά πολυτελείας. Έτσι λοιπόν αποφάσισα […] να γράψω ένα βιβλίο για αυτό το πιο εύθραυστο και ανυπεράσπιστο τρόφιμο απ’ όλα», αναφέρει ο διάσημος Michel Roux στον πρόλογο του βιβλίου του «Τα Αβγά», ένα μαγειρικό εγχειρίδιο που θα έπρεπε να υπάρχει στη βιβλιοθήκη όλων των επαγγελματιών και ερασιτεχνών της κουζίνας, καθώς έχει υποδείξεις για κάθε απλή ή πιο περίπλοκη χρήση τους.

Ο κορυφαίος γάλλος σεφ αναλύει την υψηλή διατροφική αξία των αβγών, ομολογεί την αγάπη του στο οβάλ σχήμα τους –«όταν κρατάω ένα αβγό νιώθω ότι αντιπροσωπεύει την εικόνα του σύμπαντος, αφυπνίζει και εντείνει το σεβασμό μου για τη ζωή»– αναφέρεται τρυφερά στην κότα Τζούλι των παιδικών του χρόνων που κακάριζε για να ανακοινώσει στην οικογένεια Roux ότι μόλις γέννησε ένα αβγό.

Εχετε ακούσει ποτέ κάποια Τζούλι να κακαρίζει; Είναι πράγματι θριαμβευτικό το κακάρισμα της κότας για κάθε ένα από τα αυγουλάκια που γεννάει. Η φύση μάλιστα φρόντισε, τόσο για την προστασία όσο και για τη συντήρησή τους, να τα κρύψει μέσα σε ένα τέλειο «δοχείο». Κάτω από το πολύτιμο τσόφλι τους, μάλιστα, αυτές οι υπέροχες δημιουργίες διαθέτουν όχι ένα αλλά δύο εκπληκτικά συστατικά: τον κρόκο και το ασπράδι, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε μαζί είτε μεμονωμένα αφού διαχωριστούν, ανάλογα με το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Βιολογικές πατάτες από τον Αρχάγγελο Αριδαίας με χοντρό θαλασσινό αλάτι Κυθήρων, φρέσκο θυμάρι και αβγά στο Estrella

Χτυπημένα ολόκληρα με τον αβγογδάρτη δίνουν πυκνές κρεμώδεις σάλτσες, δένουν τις σούπες, μπαίνουν σε κιμάδες, σε σουφλέ και σε ζύμες, κάνουν τα κέικ ανάλαφρα, ενώ τα χτυπημένα ασπράδια δίνουν συννεφάκια από αέρινες μαρέγκες. Μαγειρεύονται βραστά, μελάτα ή σφιχτά, ποσέ, τηγανητά, γίνονται ομελέτα, οι βόρειοι λαοί τα κάνουν ακόμη και ποτό (eggnog) .

Για αρκετά χρόνια είχαν διασυρθεί, καθώς ειδικοί της υγείας υποστήριζαν ότι συμβάλλουν στην αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα, ευτυχώς όμως μετά από σχετικές μελέτες, η φήμη τους έχει πλέον αποκατασταθεί. Ηδη από  το 2007 το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) έχει ανακοινώσει  ότι δεν ισχύει η έως τότε σύστασή του για περιορισμό της κατανάλωσης σε τρία αβγά την εβδομάδα, αφού αποδείχτηκε αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι τα πολλά αβγά αυξάνουν την χοληστερόλη. Συγκεκριμένα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ ανέλυσαν αρκετές μελέτες διατροφής και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να τρώνε όσα αβγά θέλουν, δίχως συνέπειες. Τα αβγά είναι τρόφιμα υψηλής θρεπτικής αξίας, είναι τονωτικά, είναι νόστιμα, είναι απαραίτητα, είναι φτηνά.

Ραγού με αυγό, μανιτάρια και λουκάνικο στο Bella Vespa

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε σε όλο τον κόσμο μια τρέλα γαστρονομική που έχει συνεπάρει όλους τους μαγείρους που σέβονται την τέχνη τους. Πριν από μερικά χρόνια αβγά δεν έμπαιναν σε καταλόγους εστιατορίων τώρα πια όμως δεν υπάρχει χώρος εστίασης που σέβεται την πελατεία του χωρίς τουλάχιστον ένα πιάτο με αβγό. Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να υστερεί. Ψάχνοντας λοιπόν εντυπωσιάστηκα από τον πλούτο των υπέροχων πιάτων με αβγά που προτείνονται, μαγειρεμένα με κάθε τρόπο και σε κάθε δυνατό συνδυασμό. Τα Σαββατοκύριακα μάλιστα οι κατάλογοι σε εστιατόρια και μπαρ με φαγητό απογειώνονται  αφού τα τελευταία χρόνια (και) η Ελλάδα έχει μπει στον αστερισμό του brunch (υβρίδιο των λέξεων breakfast και lunch), και brunch χωρίς τουλάχιστον ένα δυναμωτικό αβγό ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Φριτάτα στο Common Secret

 

Common Secret  (Λεωφ. Κηφισίας 324 Κηφισιά, τηλ: 210-6233810). Εκτός από τις ομελέτες που σερβίρονται καθημερινά στο ωραίο εστιατόριο της Μαριλένας Κορυζή, ο κατάλογος του brunch που σερβίρεται κάθε Σάββατο μέχρι τις 2μμ και την Κυριακή όλη την ημέρα, περιλαμβάνει μερικά πολύ ιδιαίτερα πιάτα όπως τα Greek Benedict με σπιτικό κουλούρι Θεσσαλονίκης, ψιλοκομμένο λουκάνικο κεφτέ, αβγό ποσέ, ψιλοκομμένο μπέικον, λάδι πάπρικας και hollandaise γιαουρτιού. Επίσης φριτάτες, στραπατσάδες,πανκέικς σοκολάτας, croque madame με ψωμί ζέας, χαρουπόψωμο με καπνιστό σολομό, αβγό ποσέ και hollandaise παντζαριού, ενώ πολύ ιδιαίτερη είναι και η ελληνική καρμπονάρα με σκιουφιχτά -κρητικά χειροποίητα ζυμαρικά-, λουκάνικο, λευκά μανιτάρια, bacon juice, αβγό ποσέ και λάδι τρούφας.

Bella Vespa (Κύπρου 11, Γλυφάδα, 210-8982880). Στο καινούργιο ιταλικό bar-restaurant που άνοιξε πριν από δυο μήνες στη Γλυφάδα, ο ταλαντούχος νεαρός σεφ Βαγγέλης Λεούσης παρουσιάζει τρία ενδιαφέροντα πιάτα με αβγά στο καθημερινό μενού: καρμπονάρα λινγκουΐνι με καπνιστή παντσέτα, αλμυρή κρεμ ανγκλαιζ και αβγό ποσέ, ραγού μανιταριών με λουκάνικο και αβγό ποσέ και μια πίτσα με παντσέτα και αβγό ποσέ.

Amaryllis (Δ. Κυριακού 15, Κηφισιά , τηλ. 210-6233769). Στο πιο cosy all day café restaurant της Κηφισιάς, τις Κυριακές σερβίρουν αβγά ποσέ σε μπριος με πράσο και τρούφα και scrambled eggs με σολομό και ροζ πιπέρι. Αν όμως κάποιος πελάτης λαχταρήσει κάτι τέτοιο μια μέρα καθημερινή, είναι σίγουρο πώς η Εριφύλλη Γαλή δεν πρόκειται να τον αφήσει παραπονεμένο.

Ark (Γρ. Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, τηλ: 210-894882). Στο all day bar restaurant, δίπλα στο κύμα με την ανοικτή κουζίνα – υπερπαραγωγή, ο Γιάννης Μπαξεβάνης, ο σεφ που λατρεύει τα άγρια χόρτα και τα έχει κάνει γνωστά σε όλο τον κόσμο, ετοιμάζει σαλάτα με αλιβάρβαρα (αγγιναρίτσες), βινεγκρέτ και αβγό ποσέ -ένα πιάτο στα πρότυπα της σαλάτας lyonaise-, πουρέ πατάτας με στάκα, λουκάνικο και αβγό μελάτο (για σκέψου το να σπάει και να τα περιλούζει) αλλά και μια υπέροχη βελουτέ τσουκνιδόσουπα με ένα ωμό κρόκο που καθώς σπάει και ανακατεύεται μέσα στο καυτό υγρό ψήνεται ελαφρά, όσο πρέπει δηλαδή για να παστεριωθεί.

Αυγά με χόρτα στο Artisanal

Artisanal Lounge & Gardens (Ζηρίνη 2, Κηφισιά, τηλ.: 210 8086111). Το αβγό έχει καθημερινά την τιμητική του στο ωραίο μπαρ – εστιατόριο του Φώτη Σεργουλόπουλου στην είσοδο της Κηφισιάς. O σεφ Δημήτρης Δημητριάδης ετοιμάζει φρεσκοψημένο πεϊνιρλί με σπανάκι και σέσκουλα, γραβιέρα και αβγό πασπαλισμένο με σουμάκ, αβγά benedict με καπνιστό ζαμπόν και αφρό σάλτσας hollandaise, ομελέτα με σπαράγγια αλλά και ομελέτα με σκέτα ασπράδια, σπανάκι, κινόα, λάδι αρωματισμένο με σχοινόπρασο και ανεβατό τυρί από τη Βερδικούσσα Λάρισας για όσους θέλουν να τρέφονται υγιεινά. Ακόμη και στον βραδινό κατάλογο υπάρχει αβγό (πάντα ελευθέρας βοσκής) σε κρούστα που ψήνεται στους 63 βαθμούς και γέμιση με φρέσκια τρούφα, σολομό και αβοκάντο.

Base Grill (Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ.: 210-5757455). Το πιθανότερο είναι ότι έχετε δοκιμάσει το εμβληματικό πιάτο του μαγαζιού που έρχεται πάντα στο τραπέζι (πριν από τα κρέατα). Θα σας το υπενθυμίσω, όμως, σε περίπτωση που έχετε καιρό να το απολαύσετε: ψιλοκομμένες πατάτες τηγανητές σαν φωλιά, πάνω στις οποίες είναι ακουμπισμένα 4 αβγά μάτια. Μόλις το πιάτο προσγειωθεί μπροστά σου ο σερβιτόρος σπάει τελετουργικά τους κρόκους. Εσύ τους αφήνεις να ποτίσουν αισθησιακά τις τραγανές πατάτες και μετά ορμάς.

By the Glass (Σουρή 2, Αθήνα, τηλ: 21—3232560). Του αβγού γίνεται και στο φίνο wine bar του Συντάγματος όπου κάθε Κυριακή 3μμ-6 μμ σερβίρονται καγιανάς και scrambled eggs, αυβγά μάτια με μπέικον, κροκ μεσιέ αλλά και μπένεντικτ, σε φραντζολάκι με μπέικον και σος ολαντέζ.

The Clumsies (Πραξιτέλους 30, Αθήνα, τηλ.: 210 3232682). Τα κυριακάτικα μεσημέρια μας έχουν γίνει πιο νόστιμα από το φθινόπωρο που άρχισε το Sunday Brunch Festival ένας «μαραθώνιος» αβγών και όχι μόνο στο φημισμένο μπαρ της Πραξιτέλους. Κάθε Κυριακή, το μπαρ, που χάρη στα εκλεκτά κοκτέιλ του εξακοντίστηκε (από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας του) στην 22η θέση της λίστας με τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, παραχωρεί την κουζίνα του σε έναν γνωστό και ταλαντούχο σεφ. Οι πέντε της Cookoovaya, ο Παναγιώτης Γιακαλής (The Margi), ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης (CTC), ο Γκίκας Ξενάκης (Aleria), ο Jean-Charles Métayer (Première), ο Βασίλης Παπαθεοδώρου (Matsuhisa Athens), ο Βασίλης Γεωγλερής (Warehouse), ο Σταμάτης Μαρμαρινός (Poseidonion Grand Hotel), ο Δημήτρης Κατριβέσης (Kiku), ο Μιχάλης Νουρλόγλου (Abovo), ο Ανδρέας Λαγός (nomad), o Στέφανος Κολιμάδης (Elounda beach), ο Τάσος Μαντής (Hytra), ο Χρόνης Δαμαλάς (Tomoe) και ο εξαιρετικός σύμβουλος – chef patissier-chocolatier Δημήτρης Χρονόπουλος παρουσίασαν ήδη τη δική τους εκδοχή και έπεται η συνέχεια.

Καγιανάς με γιαχνερά χόρτα από την Κρήτη στο CTC

CTC (Ουμπλιανής 14 και Διοχάρους 27, Ιλίσια, τηλ. 210 7228812). Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης εκτός από (πολύ) δημιουργικός σεφ έχει επίσης απίστευτο μαγειρικό χιούμορ που απεικονίζεται στον τρόπο που παρουσιάζει τα πιάτα του. Διαβάζεις, λοιπόν, στον κατάλογο ότι σερβίρει γιαχνερά χόρτα από την Κρήτη με καγιανά (αβγά με ντομάτα όπως τα κάνουν στην Πελοπόννησο), τσιπς από χοιρινό και μαγιονέζα από στάκα, τα παραγγέλνεις και εμφανίζεται μπροστά σου ένα μικρό τρισδιάστατο έργο τέχνης.

 The Dalliance House (Κυριαζή 19, Κηφισιά, τηλ.: 210 6230775). Το brunch είναι καθημερινή υπόθεση για το εστιατόριο που στεγάζεται στο υπέροχο νεοκλασικό της Κηφισιάς. Εδώ , λοιπόν, το πρωϊνό κρατάει από τις 10πμ έως τις 7μμ, οπότε μπορεί κανείς να απολαύσει ομελέτα με μανιτάρια, πιπεριά, τυρί γκούντα και χαμόν ή scrambled  eggs πάνω σε ψημένο χωριάτικο ψωμί και λαχταριστά κροκ μαντάμ ή κροκ μεσιέ.

The Egg (Μεσογείων 236, Χολαργός, 210-6520326). Αν θέλει να λογίζεται πρωτεύουσα ευρωπαϊκή η Αθήνα, δεν θα μπορούσε να μην έχει τουλάχιστον ένα ναό του αβγού. Και πράγματι τον απέκτησε πριν από λίγους μήνες όταν έσκασε από το αβγό του το Egg, ένα καλόγουστο μαγαζάκι κοντά στη στάση του μετρό στο Χολαργό.  Στο μενού του περιλαμβάνεται μια τεράστια ποικιλία πιάτων αποκλειστικά με αβγά από ομελέτες (όπως η Ρατατούι, με μελιτζάνα, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο, και ντοματίνια), στραπατσάδες, αυγά μάτια (και σε εκδοχή Croque Madame, δηλαδή τοστ με φρυγανισμένα ψωμάκια, ζαμπόν, έμενταλ, γραβιέρα, μπεσαμέλ και αβγό μάτι, scrambled eggs, menemen, κτλ),  ακόμη και τηγανητά αβγά μάτια ορτυκιού.

Τηγανητό αβγό πάνω σε παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου στο Harvest Coffee & Wine

Harvest Coffee & Wine (Αιόλου 64 & Ευριπίδου, Αθήνα, τηλ.: 213 0252284). Περισσότερες από 20 επιλογές με αβγά περιλαμβάνει ο κατάλογος σ’ αυτό το ωραίο μαγαζί της Αιόλου με τις ισπανικές επιρροές όπου κάθε ημέρα είναι Κυριακή. Τι θα λέγατε, λοιπόν, για ένα Huevo Vasco, τηγανιτό αβγό με χωριάτικο λουκάνικο και καραμελωμένα κρεμμύδια σερβιρισμένο πάνω σε φρεσκοψημένο brioche και φρέσκες τηγανιτές πατάτες, για Ηuevo de corral, το κυριακάτικο σπιτικό αβγό της Μαδρίτης σερβιρισμένο πάνω σε φρεσκοψημένο brioche, με σοτέ πράσο, μανιτάρια, jamon και κρέμα βουτύρου με άρωμα λευκής τρούφας ή για Huevos rotos con chistora, τυπικό παραδοσιακό ισπανικό πιάτο με τηγανιτό αβγό, λουκάνικο chistora και φρέσκες τηγανιτές πατάτες. Αν όμως προτιμάτε μπορείτε να διαλέξετε κοτόπουλο Milanese, με τυρί edam, jamon και ένα τηγανιτό αβγό πάνω σε παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου, α ναι και με άρωμα λευκής τρούφας…

Garage (Ηρώων Πολυτεχνείου 3, Ηλιούπολη). Ο Δημήτρης Κατριβέσης, κορυφαίος σεφ του ιαπωνοπερουβιανού fusion έχει ετοιμάσει για το ολοκαίνουργιο νεανικό στέκι της Ηλιούπολης ένα μοναδικό μπέργκερ που το ονειρεύομαι και γλείφω τα δάχτυλά μου. Το ψωμάκι είναι πάλλευκο κινέζικο bao bun, το μπιφτέκι γίνεται με ισπανικό λουκάνικο chorizo ψιλοκομμένο σαν κιμά και κορεάτικη σάλτσα λαχανικών kimchi (kimchi bolognaise το ονομάζει), τα κρεμμυδάκια γλυκά και το αβγό τηγανητό…

Τα βιολογικά αβγά του It στο μαντεμένιο σκεύος

It Restaurant (Σκουφά 29, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3635773).  Στο κολωνακιώτικο στέκι με ένα από τα καλύτερα αθηναϊκά brunches (που το συνοδεύεις με κοκτέιλ ή σαμπάνια) η επιλογή είναι τεράστια καθώς βιολογικά αβγά μαγειρεύονται σε κάθε δυνατή επαραλλαγή. Από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του η κρεπολέτα (ομελέτα που τυλίγεται όπως η κρέπα) με γέμιση μανιταριών και μπρι,  το τοστ με τηγανητό αβγό και αβγά μάτια στο φούρνο με λουκάνικο, κεφτέ και τσιπς πατάτας, φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί με αυγό ποσέ και ταμπουλέ με κινόα αλλά επίσης γλυκά πανκέικς με πραλίνα παγωτό και French toast. Εννοείται ότι και τις καθημερινές ο σεφ Ηλία Σταυρόπουλος μαγειρεύει ομελέτες, scrumbled eggs και κροκ μαντάμ σε brioche.

Τα Καραμανλίδικα του Φάνη (Ευριπίδου 41 και Σωκράτους). Αν δεν φας καραμανλίδικο σουτζούκι με αβγό, στο μεζετζίδικο/ντελικατέσεν της Ευριπίδου, αβγό δεν ξέρεις τι θα πει. Με την ευκαιρία θα σας δώσω και την πάναπλη συνταγή της Στέλλας Σπανού που είναι υπεύθυνη μαζί με τον Φάνη Θεοδωρόπουλο (Αραπιάν) για τις λιχουδιές του μαγαζιού. Αν το θέλουμε πιο ελαφρύ, μαγειρεύουμε σουτζούκι και αβγά, κατά προτίμηση χωριστά. Κόβουμε το σουτζούκι σε πολύ λεπτές ροδέλες και τις ζεσταίνουμε σε ένα σαγανάκι μέχρι να «ιδρώσουν» καλά και από τις δύο πλευρές. Σε άλλο τηγανάκι ετοιμάζουμε αυγά μάτια και τα σερβίρουμε αμέσως μαζί με το σουτζούκι. Αν πάλι η όρεξή σας τα τραβάει ανακατεμένα, είναι απλό. Αφού ροδίσει το σουτζούκι στο τηγάνι, ρίχνουμε τα αβγά, σκεπάζουμε με το καπάκι για να πήξει ο κρόκος και σερβίρουμε αμέσως με φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί. Ωραίο;

Αβγό συνοδευμένο από μια λεπτή κρέμα από αρσενικό Νάξου, πράσο και «τσόφλι» που τρώγεται στο Kastri Βistro

Kastri Βistro (Ελ.Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, Νέα Ερυθραία, τηλ: 210 35 07 100). Εδώ στα βόρεια, στο υπέροχο μπιστρό του πολυτελούς Domotel Kastri που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στο κοινό, ο Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος κάνει μάγια με δύο εξαιρετικά αβγοπιάτα. Το πρώτο είναι αβγό από κότες ελευθέρας βοσκής μαγειρεμένο στους 62 C για 60 λεπτά σε πουρέ πατάτας με καπνιστό χέλι που το συνοδεύει επίσης μια λεπτή κρέμα από αρσενικό Νάξου, τραγανό πράσο και ένα βρώσιμο «τσόφλι» παρασκευασμένο με γάλα και ασπράδι. Το δεύτερο είναι μια σαλάτα Νισουάζ που γίνεται με βιολογικά λαχανικά, τόνο Αλοννήσου και βραστά αβγά ορτυκιού. Τι λες τώρα!

Αβγά μάτια πάνω σε χέλια στον Κόλλια

Κόλλιας (Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού, Παλιό Φάληρο, τηλ: 210-9408620). Ψάρι με αβγό; Και όμως ναι. Στη Συγγρού χαμηλά, απέναντι από το Ωνάσειο όπου έχει μεταφερθεί τα τελευταία χρόνια η παραδοσιακή ψαροταβέρνα με τους άπειρους ψαρομεζέδες, ο Τάσος Κόλλιας ετοιμάζει ένα εμβληματικό πιάτο με μικρά χέλια (μοιάζουν με τηγανητή πατάτα, ψιλοκομμένη σαν σπιρτόξυλο, αλλά δεν είναι) που τα σερβίρει με αβγά μάτια.

Croque Madame στο Mama Roux

Mama Roux (Αιόλου 48, Αθήνα, τηλ.: 213 0048382 και στη Γλυφάδα, Λαζαράκη 26). Το μαγαζί που με τις πολυεθνικές του γεύσεις μας ταξιδεύει από το ένα μέρος του πλανήτη μέχρι το άλλο δεν θα μπορούσε να υστερεί στο πεδίο του brunch. Κάθε Κυριακή λοιπόν γίνεται χαμός, και δικαιώς, με απίθανa πολλές αβγο-επιλογές και φρέσκους χυμούς ή brunch cocktails. Εδώ θα βρείτε αβγά όπως τα θέλετε, ποσέ, βραστά, τηγανητά, ομελέτα ή scrambled, με πατάτες φούρνου, Istanbul eggs -ποσέ- σε προζυμένιο ψωμί με βούτυρο αρωματισμένο με φασκόμηλο και μπούκοβο, γιαούρτι και τυρί κρέμα με άνιθο, breakfast burrito με scrambled eggs, καπνιστό λουκάνικο, salsa fresca, τσένταρ, αβοκάντο και chutney τυλιγμένα σε τορτίγια με γιαούρτι και nachos από δίπλα, επίσης scrambled με μαύρη τρούφα σε μπαγκέτα, croque madame, δηλαδή γκρατιναρισμένο τοστ με τυρί γκούντα, ζαμπόν, τομάτα, αβγά ποσέ και φρέσκια σαλάτα και croque mama mia  με μοτσαρέλα, προσιούτο, ντομάτα, ρόκα, αβγά ποσέ, πέστο βασιλικού, λιαστή ντομάτα και σαλάτα brunch Mama Roux,  Benedic με English Muffins, αβγά ποσέ, ζαμπόν και σάλτσα Dijon Hollandaise και Eggs Benedict Royal με καπνιστό σολομό, και Eggs Florentine  με σπανάκι.                   

Μανιάτικες μακαρούνες σκεπασμένες με ένα χωριάτικο τηγανητό αβγό στη ΜΑΝΗΜΑΝΗ

ΜΑΝΗΜΑΝΗ (Φαλήρου 10, Κουκάκι Tηλ: 2109218180). Σε αυτό εδώ το εστιατόριο που βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης και εκπαιδεύει τους ουρανίσκους μας στις γεύσεις της Μάνης , σερβίρουν τσουχτές, δηλαδή μανιάτικες μακαρούνες, με σύγκλινο, μανιτάρια και καβουρδισμένη μυζήθρα, που τις σκεπάζουν με ένα χωριάτικο τηγανητό αβγό

Nice n Easy (Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, τηλ.: 210 8082014, Κολωνάκι, Ομήρου 60 και Σκουφά). Στο γνωστό– bioorganic εστιατόριο το brunch είναι μια καθημερινή συνήθεια απλά η ποικιλία των πιάτων αυξάνεται τα Σαββατοκύριακα. Εδώ θα απολαύσεις το βιολογικό αβγό σου σε παραλλαγή ομελέτας, ποσέ και μπένεντικτ μέχρι και μεξικάνικη εκτός συναγωνισμού. Τα huevos rancheros τους (αβγά του γελαδάρη, δηλαδή) είναι ψημένα σε πικάντικη σάλτσα και σερβίρονται πάνω σε τορτίγια μαζί με αβοκάντο και κόκκινα φασόλια,  ενώ οι διάφορες άλλες εκδοχές τους σερβίρονται μαζί με φρυγανισμένο ψωμί χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.

Ομελέτα σερβιρισμένη με ρέβα τριμμένη και αβγά σολομού στο Matsuhisa

Matsuhisa Athens, Astir Palace (Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, τηλ: 210-8960510). Στο αθηναϊκό εστιατόριο που διατηρεί ο διάσημος σεφ Νόμπου Ματσουχίσα υπάρχει ένα ντελικάτο πιάτο που σερβίρεται όπως και τα nigiri.  Λέγεται dashimaki tamago και στην Ιαπωνία σερβίρεται για πρωινό. Στην περίπτωση ενός suhi / sashimi dinner παίρνει τη θέση του τελευταίου πιάτου, είναι δηλαδή κάτι σαν επιδόρπιο.  Πρόκειται για μια πλούσια ομελέτα, γλυκιά και πικάντικη (με lightsoy, dashi και nikiri για όσους έχουν εντρυφήσει στην ιαπωνική κουζίνα) που σερβίρεται μαζί με ρέβα τριμμένη και αυγά σολομού.

New York Sandwiches (Νίκης 23, Σύνταγμα, 210 3216000). Μόνο τα Σαββατοκύριακα, 12:00-6:00 μ.μ. (αλλά προσέξτε τα τραπέζια είναι λίγα και χρειάζεται κράτηση), το brunch του σαντουϊτσάδικου που άνοιξε πρόσφατα και στο Σύνταγμα και μας διακτινίζει κατευθείαν στο Big Apple, περιλαμβάνει πιάτα όπως το 5th Avenue Eggs Benedict (αβγά ποσέ με English muffin, αβοκάντο, προσούτο και σος Hollandaise), αλμυρά pancakes με τηγανητό αβγό, μπέικον και maple syrup, φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες περιχυμένες με τσένταρ και ψιλοκομμένο μπέικον δίπλα στο blue burger, αλλά ακόμη και λεπτοκομμένες φέτες από μοσχαρίσιο φιλέτο με bbq sauce, τηγανητές πατάτες και αβγά τηγανητά.

Συνδυασμός βιετναμέζικης και ελληνικής κοτόσουπας στο Nolan

Nolan (Βουλής 31-33, Κέντρο Tηλ: 2103243545). Από την πρώτη ημέρα που άνοιξε αυτό το μικρό εστιατόριο κατέκτησε τους Αθηναίους με τα παράξενα πιάτα του. Ο νεαρός ελληνο-ιάπωνας σεφ Σωτήρης Κοντιζάς δημιουργεί μικρά θαύματα με ελληνικές πρώτες ύλες που με την όψη και τη γεύση τους σε διακτινίζουν στην Απω Ανατολή αφήνουν, όμως, στον ουρανίσκο επίγευση μεσογειακή. Ανάμεσά τους ξεχωρίσαμε τρία πιάτα με αβγά: μια βιετναμέζικη κοτόσουπα με glass noodles, φρέσκο κόλιανδρο και παστεριωμένο αβγό που μιμείται την ελληνική κοτόσουπα, μια πολύ παράξενη γιαπωνέζικη υγρή ομελέτα  (Chawanmushi) και, γιαπωνέζικες κροκέτες (koroke) με αβγό ποσέ τυλιγμένο με κιμά και παναρισμένο με πάνκο (τρίμα ψωμιού).

Osterman (Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, Αθήνα, τηλ.: 210 3243331). Στο κλασικό στέκι στην καρδιά του παλιού εμπορικού κέντρου της Αθήνας, αβγά σερβίρονται καθημερινά μέχρι τις 5μμ σε διάφορες παραλλαγές. Στον κατάλογό του θα βρείτε κροκ μαντάμ, τηγανητά αβγά σερβιρισμένα με πικάντικη σάλτσα ντομάτα και καπνιστό μπέικον, αβγά μανιτάρια σοτέ με κρέμα και λάδι τρούφας, αλλά και french toast με βούτυρο μελιού και μασκαρπόνε.

Αβγά Benedict με σπιτική sauce hollandaise στο La Pierrade

La Pierrade (Σπευσίπου 30, ΤΗΛ: 210-7237297). Μια πολύ κομψή εκδοχή των αβγών Benedict με σπιτική sauce hollandaise και απίθανα τσιπς, μπορείς να δοκιμάσεις και στο κυριακάτικο brunch του καινούργιου εστιατορίου της οδού Σπευσίπου με την ωραία μεσογειακή κουζίνα.

SALE &PEPE (Αριστίππου 34, Κολωνάκι, Λυκαβηττός, τηλ: 210 7234102). Στο εστιατόριο με τις φίνες γεύσεις της βορειο-ιταλικής  κουζίνας, τα αβγά δεν θα μπορούσαν να λείπουν. Ο Ιβάν Οταβιάνι σερβίρει τρία αβγά μάτια με λευκή τρούφα και σοταρισμένο σπανάκι.

Scrambled eggs με ντόνατς από πατάτα στο Rakkan

Rakkan (Λεωφ. Κηφισίας 238-240, εμπορικό κέντρο Μελά, Κηφισιά, τηλ.: 210 8087941). Στo Ohayou Brunch Menu (Ohayou σημαίνει καλημέρα στα ιαπωνικά) του Rakkan στην Κηφισιά σερβίρει το δικό του brunch κάθε Κυριακή 12:00-17:00 περιλαμβάνονται κλασικά πιάτα, πλην όμως πειραγμένα που κοιτάζουν λοξά την ιαπωνική γαστρονομική παράδοση, όπως αβγά Μπένεντικτ με σπανάκι και σολομό σιγοβρασμένο σε miso και scrambled eggs με donut πατάτας και μπέικον που είναι απολαυστικά μαζί με ένα από τα 13 είδη τσαγιού που σερβίρονται στο εστιατόριο.

RocknBalls (Βασιλικής 2, τηλ:210-3211112). Ενα ωραίο πιάτο με ζεστή πατατοσαλάτα, λουκάνικο, αβγό ποσέ και σάλτσα λουκάνικου προτείνει ο νεαρός Δήμος Σαμουράκης στο all day bar – restaurant και μουσικό στέκι στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Rouan Thai (Νοταρά 131, Πειραιάς, τηλ: 210-4294494). Από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει το Phad Kra Prow ένα πικάντικο πιάτο με κιμά και καυτερές πιπεριές, ρύζι και δύο αβγά μάτια από πάνω, όπως ακριβώς το τρώνε παντού στην Ταϊλάνδη. Οσοι αγαπούν την σπιτική ταϊλανδέζικη κουζίνα, το έχουν ήδη δοκιμάσει στην ταβέρνα του κυρίου Παύλου και της κυρίας Μαρίνας κάτω στον Πειραιά κοντά στο λιμάνι. Η κόρη τους Νοκ, διπλωματούχος μαγείρισσα, απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας της Ταϊλάνδης και υπεύθυνη της κουζίνας μαζί με τη μητέρα της, το μαγειρεύει επίσης με χοιρινό και με κοτόπουλο.

Αβγό ποσέ με τρούφα και καραμελωμένο κρεμμύδι στη Σπονδή

Σπονδή, Πύρρωνος 5 (Παγκράτι, τηλ: 210-7520658). Αβγό ποσέ, πατάτα, καλοκαιρινή τρούφα, καραμελωμένο κρεμμύδι και μπέικον συνθέτουν ένα από τα πιο νόστιμα αβγοπιάτα της αθηναϊκής γαστρονομικής σκηνής σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Tier et Tout  (Λεωφ. Δ. Βασιλείου 10, Νέο Ψυχικό, τηλ: 2106776731). Σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες του μενού στο καινούργιο μπαρ – εστιατόριο του Ψυχικού υπάρχει ένα πιάτο με αβγό, το ένα, μάλιστα καλύτερο από το άλλο (ναι, έχω δοκιμάσει τα περισσότερα). Εδώ λοιπόν εκτός από τα κλασικά, δηλαδή, τηγανητά αβγά με καπνιστό μπέικον αλλά και ποσέ με μπέικον και μανιτάρια, ομελέτα με ζαμπόν – τυρί και scrambled eggs, που σερβίρονται επίσης και σε light εκδοχή μόνο με τρία ασπράδια, άπαχο τυρί και γαλοπούλα. Ο απίθανος νεαρός σεφ Δημήτρης Σταμούδης (με 5 χρόνια προϋπηρεσίας στη Σπονδή) ετοιμάζει επιπλέον αβγά μάτια με φρέσκια τρούφα σε φωλιά τηγανητής πατάτας, σαλάτα νισουάζ με baby πατάτες, ψητό τόνο και μελάτο αβγό, κριθαράκι καρμπονάρα με αβγό ποσέ και τρούφα και το πιο αγαπημένο μου αβγά ποσέ με homemade béarnaise και καπνιστό σολομό.

Τα αβγά μπένεντικτ στην ελληνική τους εκδοχή στο Common Secret

Twenty One Restaurant (Κολοκοτρώνη 21 και Μυκόνου, Κεφαλάρι, τηλ.: 210 6230621). Αν βρεθείς Κυριακή μεσημέρι με hangover στο Κεφαλάρι είναι σίγουρο ότι στο κομψό εστιατόριο του ξενοδοχείου 21 όπου σερβίρεται ένα από τα πιο πλούσια brunch των βορείων προαστίων, θα συνέλθεις πάραυτα. Εδώ θα δοκιμάσεις αυθεντικά scrambled eggs σε βάφλα με εγγλέζικο μπέικον, ανοικτό κροκ μαντάμ με χοιρινό ωρίμανσης, γραβιέρα και sauce mornay, ομελέτα με κατσικίσιο τυρί και καραμελωμένα κρεμμύδια, αβγά Βenedict με προσιούτο και  σπαράγγια αλλά και ένα burger –έργο τέχνης με μανιτάρια, μπέικον, τσένταρ και τηγανητό αβγό πάνω σε ζουμερό μπιφτέκι από black angus.

Πίτσα με παντσέτα και αβγό ποσέ στο Bella Vespa

The Underdog (Ηρακλειδών 8, Θησείο, τηλ.: 213 0365393). Στο σχετικά καινούργιο café bar του Θησείου με τη μεγάλη ποικιλία καφέδων και το φανατικό κοινό, στο brunch του Σαββατοκύριακου από τις 11 το πρωί, σερβίρονται αφράτες ομελέτες με μανιτάρια πλευρώτους και γραβιέρα, αβγά Βenedict πάνω σε φρυγανισμένο brioche με καπνιστή πανσέτα και sauce hollandaise, τηγανητά αβγά με λουκάνικα ή καπνιστή πανσέτα και φρυγανισμένο ψωμί, και scrambled eggs με λουκάνικο chistora, ψητό μαστέλο και τοματίνια γλασέ. Και φυσικά τα εξαιρετικά κοκτέιλ του Αλέξανδρου Γκικόπουλου.

Αβγό ποσέ σε pancakes με μπέικον, σπαράγγια και sauce hollandaise στο Vein

Vein (Μαρκ. Μπότσαρη 3, Γλυφάδα, τηλ: 215-5159777). Εξαιρετικές αβγολιχουδιές δοκιμάζεις και στα απίθανο wine bar της Δέσποινας Χαραλάμπους στη Γλυφάδα. Εδώ σερβίρουν huevos rancheros με τηγανητά αβγά, πατάτες, chorizo και πικάντικη μεξικάνικη σάλτσα, αβγό ποσέ σε pancakes με μπέικον, σπαράγγια και sauce hollandaise. Επίσης brioche με αβγό ποσέ, γαλλικό τυρί brie και σπεκ ωρίμανσης, scrambled eggs  και ακόμη δύο ομελέτες, η μία μόνο με ασπράδια για όσους κάνουν δίαιτα.

Ανοιχτό σάντουιτς με σολομό και αβγά ποσέ στο Warehouse

Warehouse (Μαυρομιχάλη και Βαλτετσίου 21, Εξάρχεια). Στην «Αποθήκη» των Εξαρχείων – αυτοαποκαλείται «speciality coffee, wine & cocktail bar»- με χαλαρή ατμόσφαιρα πλην όμως με σέρβις άψογο, όπου (να σημειώσω) απαγορεύεται αυστηρά το κάπνισμα (βγες έξω αν θέλεις να καπνίσεις υπάρχουν σόμπες γύρω γύρω), ο Βασίλης Γεωγλερής σερβίρει scrambled eggs με καβουρμά κοτόπουλο, ντοματίνια τσέρι και νιώτικο κεφαλοτύρι αλλά και ένα πολύ νόστιμο ανοικτό σάντουιτς με καπνιστό σολομό, σάλτσα ταρτάρ και αβγό ποσέ

Wild in the City (Βουλής 7, Στοά Μπολάνη, Σύνταγμα, τηλ.: 210 3315776). Είναι το νέο μυστικό στέκι της πόλης όπου, αντί γα δημητριακά χρησιμοποιούν μόνο αγνές, ανεπεξέργαστες πρώτες ύλες υψηλής θρεπτικής αξίας -σε στυλ paleo diet, χωρίς γλουτένη, λακτόζη, ζάχαρη- όπως πούδρα από αμύγδαλα, λιναρόσπορο και αλεύρι ινδικής καρύδας, λάδι καρύδας γιατί δεν καίγεται και συμπληρωματικά αγνό ελαιόλαδο, ελιές, κατσικίσια τυριά (ή χωρίς λακτόζη), φρέσκα φρούτα και λαχανικά και –εννοείται- αβγά ελευθέρας βοσκής. Στις προτάσεις τους περιλαμβάνονται το «τούμπανο» με δύο αβγά μάτια, ψωμί από αμύγδαλο, κατσικίσια φέτα ή απάκι και πάστα από γλυκοπατάτα ή/και κολοκυθάκι, αβοκάντο, ελιά και κάπαρη, «full meal pie» με αυγό, κοτόπουλο, αβοκάντο, πράσο, καρότο και κολοκύθι αλλά και υπέροχα αφράτες ομελέτες με τρία αυγά ελευθέρας βοσκής που συνδυάζονται με υλικά της επιλογής σας, όπως τυρί κατσικίσιο ή τυρί χωρίς λακτόζη, κασέρι/κολοκύθι/ελιά/κρεμμύδι/τομάτα, μανιτάρια/σπαράγγια/σως αβοκάντο ή κοτόπουλο με κουρκουμά/απάκι/προσούτο/τόνος.

Αβγά, κρέμα παρμεζάνας και ψιλοκομμένες πατάτες στο Ψωμί και Αλάτι

ΨΩΜΙ & ΑΛΑΤΙ (Πλ. Ελευθερωτών 8, Χαλάνδρι, τηλ: 210-6848178).  Στο υπέροχα ανανεωμένο μενού του Γιάννη Λουκάκου δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αβγά. Μας άρεσε πολύ μια μπρουσκέτα με ραγού από λουκάνικα με γλυκές πιπεριές, αβγό ποσέ και ξίδι μπαλσάμικο αλλά και τα αβγά με σαλάμι Λευκάδος, κρέμα παρμεζάνας και πατάτες τηγανητές ψιλοκομμένες σαν «άχυρο»

Bagel με αβγά μάτια στο Estrella

Estrella (Παύλου Μελά 48, Θεσσαλονίκη, τηλ: 2310-272045). Από αυτόν εδώ τον κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείπει το υπέροχο στέκι της Θεσσαλονίκης που η φήμη του έχει περάσει προ πολλού τα ελληνικά σύνορα χάρη στη χαλαρή του ατμόσφαιρα και τα ευφάνταστα πιάτα του Δημήτρη Κοπαράνη που φιγουράρουν σε δημοσιεύματα του Guardian και των New York Times. Πρόσφατα μάλιστα συντάκτες τις νεοϋρκέζικης εφημερίδας γεύτηκαν κρυφά το φαγητό σε 100 εστιατόρια της πόλης και επέλεξαν την Estrella ανάμεσα στα τρία καλύτερα. Τα αβγά κυριαρχούν στον κατάλογο και από τα best sellers τους είναι η ομελέτα με αβοκάντο, κρέμα φέτας και σχοινόπρασο, ομελέτα με πατάτα ,bacon, βούτυρο μαύρης τρούφας (από τον Χολομώντα), ζεστό ψωμί με δύο αβγα (βρασμένα ακριβώς 6,5 λεπτά), τρούφα και τυροσαλάτα, scrambled με ντομάτα και λουκάνικο, bagel με αβγό, τριπλό bacon και πικάντικη μαγιονέζα με παντζάρι. Τέλος, αυτή την  περίοδο, κορυφαίο τους πιάτο είναι το Ottoman Burger – σχόλιο της Estrella για την οθωμανική περίοδο της Θεσσαλονίκης. Το συνηθίζουν να ενσωματώνουν την ιστορία της πόλης σε κάποια από τα πιάτα τους  και στα σουπλά που τα συνοδεύουν.  Το Ottoman, λοιπόν, είναι ένα burger από αρνίσιο κιμά που σερβίρεται με καραμελωμένα κρεμμύδια, φέτα, καυτερή πιπεριά, μουστάρδα και μπαχαρικά και έρχεται στο τραπέζι μαζί με το σουπλά που σχεδίασε ειδικά για το estrella το εικαστικό δίδυμο των  Kalos&Klio, οι οποίοι παίρνουν  εικόνες από το παρελθόν της Θεσσσαλονίκης και με έναν ευφάνταστο τρόπο τις ενσωματώνουν στο σήμερα.