Ενα είναι σίγουρο. Ως λαός τιμούμε το κρέας με κάθε ευκαιρία. Παραδοσιακά όμως, και ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής, η μεγαλύτερη κρεατοκραιπάλη γίνεται στο μέσο της κρεατινής εβδομάδας. Την Τσικνοπέμπτη το λίπος ρέει στις ψησταριές και η τσίκνα υψώνεται δοξαστικά στον ουρανό την ώρα που η Ελλάδα αναστενάζει στα κρεατομάγαζα. Οι θράκες ανάβουν από το πρωί, κρέατα ντανιάζονται στους πάγκους δίπλα στις φωτιές περιμένοντας τη σειρά τους.
Εντωμεταξύ, μέχρι να εμφανιστούν στο τραπέζι οι πιατέλες με τα λαχταριστά κοψίδια, οι ουρανίσκοι απολαμβάνουν τα μεζεκλίκια που προηγούνται. Το δείπνο ξεκινάει σχετικά λιτά με ζυμωτό χωριάτικο ψωμί, φέτα, τζατζίκι και τυροκαυτερή, χωριάτικη σαλάτα και πατάτες τηγανητές που είναι εκ των ων ουκ άνευ και κάποια ακόμη ορεκτικά που ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Η ποικιλία όμως των κρεατικών που ακολουθεί είναι απίστευτη.
Αρνάκια, κατσικάκια, προβατίνες, μοσχάρια, γουρουνόπουλα και πουλερικά ολόκληρα ή κατάλληλα τεμαχισμένα ψήνονται σε σούβλες και σε σχάρες τοποθετημένα οριζοντίως ή καθέτως (αντικριστά), μπριζόλες σταβλίσιες medium large και extra large, φιλέτα, παϊδάκια, μπριζολίκια και πανσέτες, μπιφτέκια και λουκάνικα έχουν την τιμητική τους σε κουτούκια, ακριβά εστιατόρια και χασαποταβέρνες. Δύσκολο μάλιστα να βρεθεί τραπέζι αν δεν έχεις κάνει κράτηση εγκαίρως. Αλλά εντάξει, δεν χάλασε κι ο κόσμος. Τσικνίζουμε μια άλλη μέρα… Πού;
Argentina, Μπιτάκου 3, Καλέντζι Μαραθώνα, 22940-66476. Εδώ το μέγεθος μετράει. Αν λαχταράς μπριζόλα extra large τότε θα κατευθυνθείς προς το Μαραθώνα θα απολαύσεις την υπέροχη θέα στη λίμνη και (πριν ή μετά) θα γευτείς t-bone, rib eye ή σπαλομπριζόλα που αργοψήνεται στα κάρβουνα παραδοσιακά όπως το κάνουν στην Αργεντινή. Οπότε για να μην σε γονατίσει εντελώς το άρωμα της τσίκνας περιμένοντας να ολοκληρωθεί το ψήσιμο κλείνεις τραπέζι και κρέας που θα σε περιμένει έτοιμο στην ώρα του.
Bar.B.Q, Ελ. Βενιζέλου 46, Νέα Σμύρνη, τηλ: 210- 9319675 Σταθερή αξία για ψαγμένους κρεατοφάγους το στέκι της Νέας Σμύρνης προτείνει ζουμερά burgers, μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα Αργεντινής (rib eye από black angus), κλασικά μπιφτεκάκια, κότσι αρνίσιο, μαριναρισμένο κιλότο από το Κάνσας, ξεκοκαλισμένο σιδηρόδρομο από αμερικάνικο μοσχάρι φυσικής ωρίμανσης και άλλα πολλά καλοψημένα κρεατικά.
Barque Grill-Restaurant, Χ. Τρικούπη 127 και Στροφυλίου, 210-8002201
Βιομηχανικό design, dj που παίζει μέχρι αργά ροκ , χαλαρή ατμόσφαιρα και εκλεκτά κρέατα που ψήνονται στα κάρβουνα στη ροτισερί και στον ξυλόφουρνο. Αυτό είναι το κόνσεπτ του νέου grill restaurant των βορείων προαστείων που περιγράφεται στο μότο taste the fun. Εδώ θα απολαύσεις μπέργκερ από βουβάλι, ταλιάτα από onglet στη σχάρα, τεξάνικο sirloin flap, t–bone γάλακτος με γλάσο burbon στη σχάρα, tri tip angus ψημένο στην πέτρα, πικάνια Angus από την Αμερική, αλλά και γουρουνάκι γάλακτος στον ξυλόφουρνο. Ορεξη νάχεις δηλαδή.
Base Grill, Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, τηλ. 210 5757455 Στα «must» του μαγαζιού που έφερε στο Περιστέρι κρεατοφάγους από όλο το λεκανοπέδιο είναι η φωλιά τηγανητής πατάτας με αυγά, αν χορταίνετε εύκολα όμως αφήστε τη για άλλη φορά και μπείτε κατευθείαν στο ψητό.Το συκώτι εδώ είναι υπέροχο το ίδιο και η σπαλομπριζόλα και η πικάνια και το βραζιλιάνικο steak που αν το θέλεις πιο πικάντικο θα το πασπαλίσεις με διάφορα είδη αλατιού, ανθό, καπνιστό ή λεμονάτο.
Βλάχος, Καραμανλή 1 και 17 Νοέμβρη 11, Μελίσσια, τηλ.: 210 6130672 Τρία ζουμερά μπριζολάκια πάνω σε ένα λοφάκι από τηγανητές πατάτες ήταν ανέκαθεν το πιάτο – φετίχ του μαγαζιού μέχρι που ήρθε να προστεθεί στον κατάλογό του και ένα μπιφτέκι τεραστίων διαστάσεων επίσης πάνω σε πατάτες. Οι ηπειρώτικες πίτες του είναι επίσης περιωπής.
Καραβίτης, Αρκτίνου 33 και Παυσανίου 4, Παγκράτι, 210-7215155. Η κλασική αθηναϊκή ταβέρνα των αδελφών Λινάρδου ίδια και απαράλλαχτη από το 1926 που άρχισε να λειτουργεί με τα κρασοβάρελα και την ωραία αυλή της σε διακτινίζει στην εποχή που η περιοχή απέναντι από το άγαλμα του Τρούμαν λεγόταν ακόμη Βατραχονήσι. Εδώ θα πας για κεφτεδάκια, παϊδάκια και χειροποίητη τηγανητή πατάτα αλλά και για να θυμηθείς τα νιάτα σου.
Κληματαριά, Πλατείας Θεάτρου 2, 210-3216629. Χειροποίητο φύλλο και ψωμί, γάστρες και κρέατα στη σχάρα, βιολιά, μπουζούκια και κιθάρες συμπληρώνουν τη διασκέδαση στο πιο cult αθηναϊκό ταβερνείο που λειτουργεί ανελλιπώς από το 1927 κάτω από την Βαρβάκειο Αγορά με φανατική πελατεία κάθε ηλικίας.
Kozi’s, Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, τηλ.: 210 8101584 Η οικογένεια Κοζή έφερε στα Μελίσσια τη νοτιοαφρικάνικη γαστρονομική κουλτούρα με ωραία burger και κρεατικά μαριναρισμένα με μπαχάρια της Νοτίου Αφρικής, όπως το χοιρινό σουβλάκι Koko Bongo, η χοιρινή λεμονάτη μπριζόλα Gulubi, η μοσχαρίσια Chacalaka και άλλα πολλά που συνοδεύονται με φρέσκες τραγανές τηγανητές πατάτες.
Κρητικός, Αιόλου 49, Κάντζα, τηλ: 210- 6659061 Παλιά ταβέρνα στη μέση του πουθενά θα πουν κάποιοι που δεν γνωρίζουν την περιοχή, και δικαίως, αξίζει όμως να βάλεις το gps για να σε πάει σ΄αυτό το ναό του κρέατος των αδελφών Διογάκη όπου η επιλογή και το ψήσιμο είναι ολόκληρη επιστήμη. Τα ορεκτικά του είναι προκλητικά αλλά δεν πρέπει να παρασυρθείς αν θέλεις ολόκληρη την απόλαυση του κρέατος. Οι σπαλομπριζόλες και τα rib-eye του είναι κορυφαία το ίδιο και τα παϊδάκια, τα μπιφτέκια, τα νεφράκια, το κοκορέτσι και ο σιδηρόδρομος όταν υπάρχει.
Μπάρμπα Μήτσος – Λαδόκολλα, Ιουστινιανού 11, Αγ. Δημήτριος, τηλ: 210-9335052 Λες «μια απ’ όλα» και ένα βουνό από φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατάτες μαζί με μπιφτέκια, χοιρινές μπριζόλες και λουκάνικα, προσγειώνονται μπροστά σου πάνω σε λαδόκολλα. Το μενού συμπληρώνεται με τυροκαυτερή, τζατζίκι, σαλάτα φέτα και μπύρα ή κρασί.
Στέκι του Ηλία Θεσσαλονίκης 7, 210-3422407 και Επταχάλκου 5, Θησείο, τηλ.: 210-3458052 Αν σκεφτείς παϊδάκια στην Αθήνα το μυαλό σου πάει αυτόματα στο Θησείο και στο στέκι του Ηλία Κολόβη που στην πραγματικότητα είναι δύο. Η πρώτη ταβέρνα άνοιξε το 1981 στην οδό Θεσσαλονίκης και επεκτάθηκε δέκα χρόνια αργότερα στην Επταχάλκου (είναι η συνέχεια της Θεσσαλονίκης προς την Αποστόλου Παύλου). Εδώ επιπλέον θα γευτείς τα ξακουστά μπιφτέκια του, αρνίσια συκωταριά και πατάτες κομμένες στο χέρι
Τέλης, Ευριπίδου 86, Πλατεία Κουμουνδούρου, τηλ.: 210 3242775 Στην ίδια θέση από το 1978 ο Τέλης ψήνει καθημερινά στα κάρβουνα βουνά από χοιρινά μπριζολάκια λεπτοκομμένα και λαχταριστά. Στα επιπλέον πατάτες τηγανιτές, χωριάτικη τζατζίκι και μπουγιουρντί, τι άλλο θέλεις όμως για να περάσεις καλά;
Τηλέμαχος BBQ Club, Φραγκοπούλου 19, Κάτω Κηφισιά, τηλ.: 2108076680 Ενας από τους πρώτους ναούς της κρεατοφαγίας με ιστορία του ξεκινά από τα χρόνια του Μεσοπολέμου, όταν ο παππούς των σημερινών ιδιοκτητών έψηνε ντόπια κρέατα στην αυλή του, ο Τηλέμαχος συνεχίζει να προσφέρει στην πελατεία του εξαιρετικό κρέας, διαλεγμένο από ελληνικές και ξένες φάρμες σιτεμένο και ψημένο με μαεστρία. Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης όμως έφερε και στην Αθήνα (Πανεπιστημίου 10, Σύνταγμα, τηλ: 210-3613300-1) τα εκλεκτά του κρέατα και τα συνοδεύσει με μια πολύ πλούσια κάβα. Αξιοποίησε επίσης το παλιό ακίνητο στην οδό Φραγκοπούλου 22 και Μ. Μπότσαρη στην Κάτω Κηφισιά, όπου λειτουργεί το μοντέρνο Zeibekiko με εκλεπτυσμένο σουβλάκι από γύρος πρόβειο και από μαύρο χοίρο, καλαμάκια από αρνάκι γάλακτος, «μερακλίδικο» χοιρινό, κοτόπουλο στήθος και άλλα πολλά, σε μερίδες ή τυλιχτά.
Το Τρίγωνο, Αθηνών 36, Καλύβια, 22990-48540 Ο Κώστας Καρακασίλης είχε μεγάλη ιστορία πίσω του ως χασάπης προτού συνεταιριστεί με τον Ανδρέα Κόλλια. Οι δυο τους άνοιξαν το 1991 το ψητοπωλείο και το ονόμασαν Τρίγωνο από τον τριγωνικό κόμβο που υπήρχε παλιότερα εκεί μπροστά. Εδώ οι μερίδες είναι τεράστιες, τα παϊδάκια ζουμερά και ωραία ψημένα όπως και τα μπιφτέκια από χοντροκομένο κιμά που ζυμώνεται με ντομάτα, τα κοντοσούβλια και το κοκορέτσι, οι μπριζόλες και τα σουβλιστά.
Χριστόφορος, Μιχάλη Καλαβρυτινού 11, Καλύβια 22990-48266 Γουρνοπούλα, παϊδάκια από προβατίνα, κοκορέτσι, μπιφτέκι επικών διαστάσεων από ανάμεικτο κιμά μοσχαρίσιο και αρνίσιο και χίλιες δυο άλλες κρεατολιχουδιές υπάρχουν στο μενού του Χριστόφορου, μια από τις πιο παλιές και γνωστές ταβέρνες των Καλυβίων – η πρώην Βλαχοπούλα του κτηνοτρόφου Θανάση Ράπτη για όσους θυμούνται την ταβέρνα από τη δεκαετία του 1960 που άλλαξε όνομα όταν την ανέλαβε ο γιος του.
Vezene, Βρασίδα 11, Χίλτον, τηλ: 210 7232002 Στο μοναδικό μπιστρό του Αρη Βεζενέ ένας συνειδητοποιημένος κρεατολάγνος ζει συγκινητικές στιγμές απολαμβάνοντας τα καλύτερα κρέατα του κόσμου όπως το εκλεκτό Kobe beef από Wagyu (γιαπωνέζικη ράτσα αγελάδας) με κοπές εξωτικές και ψήσιμο αριστοτεχνικό στη σχάρα και σε μαντέμι. Στον κατάλογό του υπάρχουν πολλές άγνωστες λέξεις που βεβαίως θα σας τις εξηγήσουν αναλυτικά και η γκάμα των τιμών μεγάλη αλλά όπως είναι γνωστό, η ποιότητα πληρώνεται.
Στη Θεσσαλονίκη η απόλαυση συνεχίζεται
Agora Εργον, Παύλου Μελά 42, Θεσσαλονίκη, 2310-288008 Ο καινούργιος κρίκος της αλυσίδας Εργον με τα deli-restaurants των αδελφών Δούση είναι ένα πολυκατάστημα με εντυπωσιακό concept που στεγάστηκε στο παλιό σινεμά Ριβολί. Διαθέτει κρεοπωλείο, ιχθυοπωλείο, μανάβικο αλλά και φούρνο τα οποία προμηθεύουν το εστιατόριο με εκλεκτές πρώτες ύλες. Εδώ λοιπόν σε σούβλες και σε σχάρες ψήνονται ολόκληρα κοτόπουλα και κοντοσούβλια, μοσχαρίσιες σπαλομπριζόλες, κόντρα φιλέτο και μπιφτέκια, χοιρινές μπριζόλες και παντσέτες. .
Ανέστης, Λεωφόρος Θεσσαλονίκης 78, Περαία, 23920-21611 Η οικογενειακή χασαποταβέρνα της Περαίας φημίζεται για τα σχαριστά σουτζουκάκια της αλλά και για τις υπόλοιπες λιχουδιές της όπως η αρνίσια συκωταριά και τα παϊδάκια, αρνίσια και κατσικίσια, φιλέτο μοσχαρίσιο και χοιρινό (ψαρονέφρι), πανσέτα, μπριζόλες κλπ
Duck Private Cheffing, Χάλκης 3, Πατριαρχικά Πυλαίας, 231 -551 9333 Στο πιο καλά κρυμμένο μυστικό της πόλης που χωρίς ειδικές οδηγίες και gps δεν φτάνεις για το οποίο μιλάνε όμως όλοι πια, οι καλοφαγάδες της Θεσσαλονίκης δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στα μάγουλα και στην ταλιάτα μόσχου, στο ζουμερό rib-eye και στη σταβλίσια μπριζόλα.
Κρόνος, Βαφοπούλου 30, Ντεπώ, 2310-414730 Κλασική παλιά ταβέρνα από το 1961 με ξύλινα βαρέλια και σπιτική ρετσίνα που πήρε το όνομά της από το πλαινό σινεμά Κρόνος (λειτούργησε από το 1939 μέχρι το 1978). Σερβίρει γύρο, σουβλάκια, μπριζόλες και άλλα ταβερνοφαγητά κυρίως όμως φημίζεται για τα πεντανόστιμα σουτζουκάκια της. Ψήνονται στα κάρβουνα και συνοδεύονται με ροδέλες κρεμμυδιού, μουστάρδα και μπούκοβο.
Ομικρον, Οπλοποιού 3, Λαδάδικα, 2310-532774 Χοιρινή τηγανιά και τηγανιά με κοτόπουλο, χοιρινό με προσιούτο και φασκόμηλο, λουκάνικα Καρδίτσας, κεφτεδάκια στη σχάρα, μπιφτέκι γεμιστό με τυριά και μπριζόλα χοιρινή γεμιστή με φέτα είναι μερικά από τα οικεία πλην όμως πειραγμένα δημιουργικά πιάτα που προσφέρονται στο συμπαθητικό μαγαζί του Θεοχάρη Ιωαννίδη στα Λαδάδικα.
Σέμπρικο, Φράγκων 2, 2310-557513 Το όνομά του σημαίνει συνεταιριστικό και πρόκειται για μια εντυπωσιακή γαστρονομική κολεκτίβα πίσω από τα Δικαστήρια που περιλαμβάνει ένα μπακάλικο και μια νεοταβέρνα με τη λογική του νόστιμου μεζέ αλλά σε χορταστικές μερίδες. Στις σπεσιαλιτέ τους υπάρχει και μια μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα που ψήνεται στη σχάρα, και ραντίζεται ελαφρά με λάδι τρούφας.
Και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα
Πανταζής, Κεφαλάρι Αργους, 27510-86320 Πέντε χιλιόμετρα από το Αργος ή 10 από το Ναύπλιο, απολαμβάνεις χωριάτικο τυροπιτάρι, ζουμερούς ντολμάδες και χόρτα γιαχνερά πριν έρθει η μπογάνα, τοπική σπεσιαλιτέ με αρνάκι γάλακτος ψημένο στη γάστρα, γκόγκες (χειροποίητα ζυμαρικά), κατσικάκι στη σούβλα και κοτόπουλο σχάρας με σάλτσα λαδολέμονο.
Τζαμάικα, Λακωνικής 211, Γιαννιτσέικα, Καλαμάτα, 6937-640233 «Την μπριζόλα που θα φας από τα χέρια του μπαρμπα – Πέτρου, δε θα τη βρεις πουθενά αλλού» αυτό είναι το μυστικό της Καλαμάτας που πάει από στόμα σε στόμα και το ξέρουν όλοι ντόπιοι και περαστικοί. Και μπορεί η ταβέρνα να έχει περάσει ήδη στα χέρια του Θεόδωρου Μανεσιώτη, ο Πέτρος όμως ο πατέρας του συνεχίζει να ψήνει τελετουργικά μπριζόλες, μπον, φιλέ, συκώτι, λουκάνικα και μπιφτεκάκια.
Χασαποταβέρνα Αθανασίου, Βελισσαρίου 2, Ελεούσα Ιωαννίνων, 26510-63622 Κλασική οικογενειακή ψησταριά με δικά τους κρέατα, μπριζολάκια, πανσέτες, λουκάνικα, κοντοσούβλι, παϊδάκια, ζυμωτό χειροποίητο ψωμί κι αυτό δικό τους και τηγανητό γαλοτύρι, νμια μοναδική λιχουδιά που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις αν βρεθείς στα πέριξ.
Ταβέρνα ο Τράκας, Εθνικής Αντίστασης 59, Κατσικάς Ιωαννίνων, 26510-94671 Η σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η προβατίνα που ψήνεται στη σχάρα, αλλά εδώ θα βρεις επίσης πρόβειο αντικριστό όπως το ψήνουν στην Κρήτη, αρνί, κοντοσούβλι, παϊδάκια και ωραία λουκάνικα.
Χασαποταβέρνα Αθηνά Νικολάου, 22610-94500,Ελικώνας, Αγία Αννα (Κούκουρα) Βοιωτίας
Κατ’εξοχήν κτηνοτροφικό χωριό στις πλαγιές του Ελικώνα που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε τουριστικό προορισμό. Στην παλιά ταβέρνα του Νικολάου ξεκινάς με γίδα βραστή και συνεχίζεις με ότι περνάει από το μυαλό σου σε κρέας. Κοκορέτσι, γαρδούμπες, σπληνάντερο, κοντοσούβλι, παϊδάκια, χοντρό (προβατίνα για τους μη μυημένους), μπριζόλες μοσχαρίσιες και χοιρινές αλλά και μπιφτέκι από πρόβειο κρέας είναι όλα απολαυστικά εδώ.
Εξοχική ταβέρνα Δρυμός, φαράγγι Αγίου Αντωνίου, Ρέθυμνο, 2833 061300 18 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο, κοντά στο χωριό Πατσός, στην ταβέρνα που βρίσκεται μέσα στο γραφικό φαράγγι οι κρητικές λιχουδιές έχουν την τιμητική τους. Εκτός από το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι, τα γαρδουμπάκια και τα παϊδάκια που ψήνονται στα κάρβουνα εδώ μπορείς να γευτείς παραδοσιακό αρνί αμαριώτικο αντικριστό και χοιρινή πανσέτα επίσης αντικριστή, αρνί τσιγαριαστό και άλλα πολλά εκπληκτικά νόστιμα.
Η ταβέρνα του Γιάννη Σωμαράκη, Κυπαρίσσι, 2810 – 871451 Είναι μια ταβέρνα αλλιώτικη από τις άλλες αφού εδώ ηλεκτρικό δεν υπάρχει. Μισή ώρα από το Ηράκλειο τρως με το φως των κεριών ενώ τα μαγειρέματα γίνονται στον ξυλόφουρνο. Αρνί οφτό και γουρουνόπουλο είναι δυο μόνο από τις παραδοσιακές κρητικές νοστιμιές που αξίζει να δοκιμάσεις και οπωσδήποτε τα εκλεκτά ντολμαδάκια, το πιλάφι και τα χορτοπιτάκια.