Τα καλοκαίρια στην Ελλάδα είναι άμεσα συνδεδεμένα με ψάρια και θαλασσινά, μεζέδες, πιάτα λαδερά και πλούσιες σαλάτες ενώ στο πλάνο υπάρχει πάντα ένα παγωμένο λευκό κρασί με φίνα αρώματα, δροσερή οξύτητα και φρεσκάδα. Το ασύρτικο, το μοσχοφίλερο και η μαλαγουζιά είναι οι ποικιλίες που κυριαρχούν, όμως τα τελευταία χρόνια στις αμπελουργικές νησίδες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη τη χώρα μας καλλιεργούνται κι άλλες πολλές τοπικές ελληνικές και ξένες ποικιλίες οι οποίες έχουν εγκλιματιστεί άριστα στη χώρα μας.
Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικά μονοποικιλιακά λευκά κρασιά ή κρασιά φτιαγμένα από χαρμάνια, ξηρά, αφρώδη και ημιαφρώδη αλλά και γλυκά επιδόρπια, που είναι ό,τι καλύτερο για να ολοκληρωθεί ένα ωραίο γεύμα ή δείπνο. Σας παρουσιάζουμε τις πιο σημαντικές λευκές ποικιλίες και σας προτείνουμε μερικά από τα αγαπημένα μας λευκά κρασιά. Είναι απλά ενδεικτικά, εσείς θα βρείτε αυτά που θα σας ταιριάξουν.
Ασύρτικο
Σπάνια λευκή ποικιλία, μια από τις σπουδαιότερες της Μεσογείου και ήδη διάσημη σε όλο τον κόσμο, το Ασύρτικο κατάγεται από τη Σαντορίνη, έχει όμως εγκατασταθεί σε όλη την Ελλάδα με εξαιρετικά αποτελέσματα από άποψη ποιότητας. Δίνει κυρίως λευκά ξηρά κρασιά, μερικά από τα οποία ωριμάζουν σε βαρέλι. Ωστόσο, από λιαστά σταφύλια (λιαστά κρασιά) της ποικιλίας ασύρτικο παράγονται επίσης και μερικά εκλεκτά γλυκά κρασιά. Το ασύρτικο είναι η ποικιλία που χαρακτηρίζει τους οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη, που είναι πυκνά λευκά κρασιά με ορυκτώδη χαρακτήρα. Τα κρασιά από ασύρτικο που καλλιεργείται σε άλλες αμπελουργικές περιοχές, από τα νησιά του Αιγαίου μέχρι τη Μακεδονία (ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα), την κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο, διατηρούν μεν τον φρέσκο και ορυκτώδη χαρακτήρα της ποικιλίας, αλλά έχουν πιο έντονα αρώματα φρούτων και όχι τόσο πυκνή δομή. Τα γλυκά ασύρτικα (όπως το Vinsanto και ο οίνος ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia) είναι κρασιά πλούσια με πολύπλοκα αρώματα και δυνατή γεύση. Τέλος όλα τα ασύρτικα, τόσο εκείνα που παράγονται σε δεξαμενές, όσο και αυτά που ωριμάζουν σε βαρέλι, ενδείκνυνται για παλαίωση από πέντε μέχρι δέκα χρόνια ενώ τα γλυκά με την πάροδο του χρόνου βελτιώνονται ακόμη περισσότερο.
Σαντορίνη ΠΟΠ από 100% Ασύρτικο είναι η πρώτη πολύ καλή προσπάθεια του Vassaltis Vineyards του νέου οινοποιείου του νησιού με όλα τα χαρακτηριστική της ποικιλίας, πολλή μεταλλικότητα, οξύτητα και μακριά επίγευση
Σαντορίνη Βαρέλι του Σιγάλα είναι λευκό κρασί που απογειώνει το καλοκαιρινό ελληνικό τραπέζι. Το πέρασμα από δρύινο βαρέλι προσθέτει καπνιστές νότες στη λεμονάτη μεταλλικότητα του Ασύρτικου
Τέχνη – Ασύρτικο του δραμινού κτήματος Τέχνη Οίνου είναι ένα δροσερό και ευχάριστο λευκό κρασί, πιο αρωματικό από τα σαντορινιά και με χαρακτήρα λιγότερο αυστηρό από αυτά που αποδεικνύει ότι η ποικιλία αν αντιμετωπιστεί σωστά μπορεί να δώσει εξαιρετικά κρασιά και εκτός Σαντορίνης.
Το Δάκρυ του Πεύκου από την Οινοποιία Κεχρή είναι η πολυβραβευμένη εκλεκτή εκδοχή της ρετσίνας από Ασύρτικο. Ένα ιδιαίτερο κρασί περασμένο από βαρέλι με νότες βανίλιας, βουτύρου, βοτάνων και πεύκου που παντρεύονται αρμονικά με μια ιδέα ρετσινιού
Μοσχοφίλερο
Μια από τις πιο κομψές ελληνικές ποικιλίες, το μοσχοφίλερο καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η καλύτερη έκφρασή του όμως είναι αναμφίβολα στο οροπέδιο της Μαντινεία όπου τα κρασιά κυκλοφορούν με την ένδειξη ΠΟΠ Μαντινεία. Είναι ποικιλία ερυθρωπή από την οποία παράγονται εκπληκτικά λευκά κρασιά με εξωτικό χαρακτήρα (αλλά και κάποια ροζέ). Νότες από ροδοπέταλα, λίτσι και άνθη λεμονιάς χαρακτηρίζουν τα αρώματα των ξηρών κρασιών και δεν χάνονται ούτε και στη περιπτώση που οινοποιούνται με τη μέθοδο της Καμπανίας (αφρώδη).
Μαντινεία Νασιάκου, Σεμέλη Οινοποιητική. Ιδιαίτερα ποιοτικό Μοσχοφίλερο με αρώματα από ροδοπέταλα, ισορροπημένη οξύτητα και πολύ καλή διάρκεια. Το 2012 χαρακτηρίστηκε μάλιστα από Αμερικανούς οινοκριτικούς ως ένα από τα δέκα καλύτερα κρασιά του κόσμου.
Salto Wild Yeast, Οινοποιείο Σκούρα. Μια πολύ ιδιαίτερη έκφραση του Μοσχοφίλερου που έχει υποστεί σύντομη παλαίωση πάνω σε φίνες οινολάσπες. Με απαλό χρώμα που γκριζάρει, εκρηκτική μύτη και πολύπλοκη γεύση.
Μαντινεία Μποσινάκη. Από μια οικογένεια προσηλωμένη στην καλλιέργεια και την οινοποίηση αποκλειστικά του Μοσχοφίλερου, παρουσιάζει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας. Απαλό χρώμα με γκρι-ροζ ανταύγειες, πλούσια αρώματα στη μύτη και στο στόμα, σωστή οξύτητα και φρουτώδη επίγευση.
Αμαλία Brut, Κτήμα Τσέλεπου. Μοναδικό αφρώδες κρασί από Μοσχοφίλερο με λεπτά αρώματα και δροσιστική οξύτητα που πίνεται ευχάριστα ως απεριτίφ αλλά ταιριάζει επίσης με πολλά φαγητά.
Μαλαγουζιά
Η «ξεχασμένη βασίλισσα των ελληνικών κρασοστάφυλων» όπως την έχει χαρακτηρίσει η ειδήμων του ελληνικού κρασιού Δρ Σταυρούλα Κουράκου–Δραγώνα, διασώθηκε χάρη στις προσπάθειες του Βαγγέλη Γεροβασιλείου –η πρώτη οινοποίηση έγινε στο Πόρτο Καρράς και η δεύτερη στο δικό του Κτήμα- τις οποίες συνέχισαν οι κυρίες του κρασιού Ρωξάνη Μάτσα και Κλαούντια Παπαγιάννη, είναι ίσως η πιο ανερχόμενη ελληνική ποικιλία των τελευταίων 20 χρόνων. Τόπος καταγωγής της θεωρείται η δυτική κεντρική Ελλάδα (Αιτωλοακαρνανία), όπου ήταν γνωστή κυρίως για τα γλυκά κρασιά της, σήμερα όμως καλλιεργείται στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας δίνοντας ξηρά λευκά κρασιά, μονοποικιλιακά και από χαρμάνια, που γνωρίζουν τεράστια επιτυχία. Εχουν απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα, εκρηκτικά αρώματα στη μύτη, στρογγυλά και γεμάτα στο στόμα. Τα γλυκά κρασιά από Μαλαγουζιά είναι πυκνά και αρωματικά και χρειάζονται τουλάχιστον 4-5 χρόνια μέχρι να ξεδιπλώσουν τη φινέτσα τους.
Μαλαγουζιά, Κτήμα Γεροβασιλείου. Ισως η πιο καλοδουλεμένη έκφραση της ποικιλίας. Κρασί κομψό με λαμπερό αχυρένιο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες, στη μύτη αρώματα ώριμων φρούτων όπως αχλάδι, μάνγκο και κίτρο και στόμα πλούσιο και λεμονάτο με ισορροπημένο τελείωμα.
Μαλαγουζιά, Κτήμα Αλφα. Κρυστάλλινο, λαμπερό κρασί με ελαφρά πρασινωπές ανταύγειες. Τυπικά αρώματα της ποικιλίας στη μύτη (λευκά λουλούδια, εσπεριδοειδή, βότανα), γεμάτο στόμα εξαιρετικά ισορροπημένο, δροσερό και φινετσάτο με ζωηρή και μακριά επίγευση.
Κτήμα Θεόπετρα, ένα υπέροχο χαρμάνι από Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, που καλλιεργούνται σε ημιορεινές πλαγιές στην περιοχή των Μετεώρων, με φρέσκα αρώματα ανανά, μάνγκο, μανταρινιού και ροδάκινου, διακριτική παρουσία μπισκότου και νύξεις φρέσκου δυόσμου, με χαρακτηριστική δροσερή οξύτητα στο στόμα, στρογγυλό σώμα, φρουτώδη αρώματα και μακρά βοτανική επίγευση.
Ρομπόλα
Πραγματικά μοναδική ποικιλία, που όταν αξιοποιείται σωστά, δίνει εξαιρετικά λευκά ξηρά κρασιά. Καλλιεργείται στην κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Ιονίου κυρίως όμως στην Κεφαλλονιά όπου παράγονται τα ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλλονιάς, κρασιά με χαρακτηριστική ορυκτότητα, μέτριο σώμα και ωραία οξύτητα. Στους αμπελώνες του Ιονίου πελάγους καλλιεργείται επίσης η Ασπρορομπόλα που χρησιμοποιείται συνήθως σε χαρμάνια.
Gentilini Ρομπόλα Κεφαλλονιάς, από το Κτήμα Gentilini Κοσμετάτου. Ένα πολύ ιδιαίτερο λευκό κρασί το οποίο βρέθηκε ανάμεσα στα 100 κορυφαία κρασιά του κόσμου για το 2010 από το Wine Enthusiast, με φρέσκα λεμονάτα αρώματα, τονισμένη οξύτητα και μεταλλικότητα
Καλλιστώ, Κτήμα Μερκούρη, εξαιρετικό κρασί από το Κορακοχώρι Ηλείας από Ασύρτικο και Μαλαγουζιά που συνδυάζει ιδανικά τα χαρακτηριστικά των δύο ποικιλιών
Ροδίτης
Θεωρείται η πιο «ταπεινή» λευκή ποικιλία καθώς είναι η βάση για τα περισσότερα απλά και καθημερινά λευκά κρασιά, στην πραγματικότητα όμως ούτε λευκή είναι αφού οι ρώγες των σταφυλιών της έχουν ρόδινο χρώμα, ούτε «ταπεινή», αφού με την κατάλληλη καλλιέργεια και οινοποίηση μπορεί να δώσει πολύ ιδιαίτερα κρασιά ακόμη και αφρώδη. Καλλιεργείται σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και δίνει τα λευκά κρασιά
ΠΟΠ Πάτρα, συμμετέχει στα λευκά κρασιά ΠΟΠ Αγχίαλος και ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα, αλλά και σε πάρα πολλούς οίνους ΠΓΕ.
Με αρώματα λεμονάτα και σε κάποιες περιοχές ορυκτώδη επίσης είναι κρασιά ελαφριά με δροσιστική οξύτητα που πίνονται ως απεριτίφ, ενώ μπορούν να συνοδεύσουν ορεκτικά και πολλά διαφορετικά πιάτα.
Σεμέλη, Σεμέλη Οινοποιητική. Καλοφτιαγμένο καθημερινό κρασί ήπιο και δροσερό με όμορφη οξύτητα, που συνδυάζεται με μεγάλη γκάμα ελληνικών σπιτικών πιάτων.
Αδολη Γης, Αμπελώνες Αντωνόπουλου. Χαρμάνι από Chardonnay, Ροδίτη και τις σπάνιες ποικιλίες Ασπρούδι, Λαγόρθιυ έχει αγαπηθεί πολύ για τη δροσιά και την κομψότητά του.
Παράγκα Sparkling, Κτήμα Κυρ Γιάννη. Ένα ξηρό αφρώδες λευκό κρασί από Chardonnay, Ξινόμαυρο και Ροδίτη που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα φημισμένα Ιταλικά Prosecco.
Ρητινίτης Nobilis, Γαία Οινοποιητική. Μία ευγενική, σύγχρονη προσέγγιση της ρετσίνας, από ροδίτη οινοποιημένο με ιδιαίτερη προσοχή και με σεβασμό στο ιστορικό κρασί που μπορεί νθα συνοδεύσει κάθε τυπικό ελληνικό μεζέ.
Σαββατιανό
Ιστορική λευκή ποικιλία μια από τις πιο πολυφυτεμένες του ελληνικού αμπελώνα, το Σαββατιανό οινοποιείται μόνο του ή συμμετέχει σε χαρμάνια πάρα πολλών λευκών ξηρών κρασιών –επίσης πολλών οίνων ΠΓΕ. Αν και ποικιλία παρεξηγημένη στο παρελθόν καθώς είναι η βασική που χρησιμοποιείται για την παραγωγή της ρετσίνας έχει αποκτήσει τελευταία ένα νέο σύγχρονο πρόσωπο που αναδεικνύει τα διακριτικά αλλά πολύ ιδιαίτερα αρώματα, χαρακτηριστικά της ποικιλίας όπως τα αρώματα κίτρινων φρούτων και φρεσκοκομμένων σπαρτών.
Σαββατιανό, Κτήμα Γιώργου Κοκοτού. Κλασική έκφραση της ποικιλίας που έχει συνδεθεί άμεσα με τον αττικό αμπελώνα με λαμπερό υποκίτρινο χρώμα και πράσινες ανταύγειες, στη μύτη έντονα αρώματα μπανάνας, λευκόσαρκων φρούτων και νότες εσπεριδοειδών. Πλούσιο και φρουτώδες στο στόμα, με ευχάριστη οξύτητα και λιπαρή βουτυράτη επίγευση.
Παπαγιαννάκος – Σαββατιανό από Βαρέλι. Ενα απολαυστικό βαρελάτο κρασί με πρώτη ύλη εξαιρετικής ποιότητας που προέρχεται από μεγάλης ηλικίας αμπελώνες στο Μαρκόπουλο Αττικής. Από τα ίδια σταφύλια παράγεται επίσης μια μοντέρνα ρετσίνα
Στροφιλιά Λευκή, Κατώγι-Στροφιλιά. Δημοφιλές κρασί από χαρμάνι Ροδίτη, Σαββατιανού και Sauvignon Blanc με κιτρινοπράσινο χρώμα, φρέσκο και ζωηρό αρωματικό χαρακτήρα με κυρίαρχα τα αρώματα των εσπεριδοειδών, ευχάριστη οξύτητα και απαλή βοτανική επίγευση.
Ντεμπίνα
Ποικιλία υπεύθυνη για την παραγωγή λευκών ξηρών αλλά και απολαυστικών αφρωδών και ημιαφρωδών κρασιών από τον αμπελώνα της Ζίτσας, που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων. Το κρύο κλίμα της περιοχής προικίζει την Ντεμπίνα με εξαιρετικά φρέσκο χαρακτήρα, που δίνει την αίσθηση του πράσινου μήλου. Αντίστοχα, τα ημιαφρώδη και τα αφρώδη κρασιά από Ντεμπίνα συμπληρώνονται με αρώματα από μπριός και μπισκότα.
Ντεμπίνα, Κτήμα Γκλίναβου. Απολαυστικό ημι-αφρώδες λευκό κρασί που θυμίζει ιταλικό Prosecco, ελαφρύ, δροσιστικό, με ήπιο αναζωογονητικό αφρισμό και τραγανή οξύτητα. Διατηρεί το φρουτώδη χαρακτήρα της ποικιλίας, στην εκδοχή μάλιστα αυτή η Ντεμπίνα θυμίζει αχλάδι και πράσινο μήλο.
Μοσχάτο
Μια από τις πιο γοητευτικές ποικιλίες αλλά και από τις πιο παλιές σε όλο τον κόσμο, το μοσχάτο δίνει υπέροχα αρωματικά κρασιά, ξηρά, αφρώδη και γλυκά. Δεν είναι όμως μόνο ένα. Εκτός από το ερυθρωπό Μοσχάτο Αμβούργου καλλιεργούνται επίσης οι εξής παραλλαγές της ποικιλίας:
Μοσχάτο Αλεξανδρείας ή μοσχάτο χονδρό καλλιεργείται στη ζώνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Λήμνου που δίνει ξηρά κρασιά με αρώματα τριαντάφυλλου και άγουρων εσπεριδοειδών με υψηλή οξύτητα ενώ αντίστοιχα τα γλυκά κρασιά διακρίνονται για τα αρώματα και τη γεύση ξηρών καρπών, εξωτικών φρούτων, μελιού και σταφυλιού.
Λημνία Γη, Κτήμα Χατζηγεωργίου. Ένα ευχάριστο και δροσερό λευκό ιδανικό για τους λάτρεις των αρωματικών κρασιών. Είναι μια κλασική εκδοχή της ποικιλίας που διακρίνεται για τα χαρακτηριστικά λουλουδάτα αρώματα και την όμορφη οξύτητα.
Μοσχάτος Λήμνου. Κορυφαία έκφραση του ελληνικού γλυκού Μοσχάτου της Λήμνου που επιδέχεται παλαίωση. Καθαρή λουλουδάτη μύτη, μελωμένα αρώματα που συνεχίζονται στο στόμα, όμορφη οξύτητα και άψογη διάρκεια.
Μοσχάτο λευκό ή μικρόραγο, στην ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σάμου, Πατρών, Ρίου και Κεφαλληνίας δίνει ξηρά κρασιά με πολύπολοκο αρωματικό χαρακτήρα που παραπέμπει σε τριαντάφυλλο, μέντα, πράσινο μήλο, βερύκοκο, ανανά, του μέλι και περγαμόντο ενώ τα γλυκά κρασιά της ποικιλίας έχουν θυμίζουν επίσης κακάο, σοκολάτα και πράσινο καφέ.
Άσπρο Βότσαλο, ΕΟΣ Σάμου. Λευκό ημίξηρο κρασί που έχει εμπλουτίσει την γκάμα του συνεταιρισμού με ένα διαφορετικό στυλ Μοσχάτου. Στη μύτη αρώματα ανθικά συνδυάζονται με λουκούμι, κίτρο, ροδάκινο και πράσινα φρούτα και στο στόμα παρά την σχετική του γλύκα τραγανό και ισορροπημένο.
Legacy White, Κτήμα Λυραράκη. Eνας πολύ ενδιαφέρων συνδυασμός του Λευκού Μοσχάτου με το Sauvignon Blanc και την κρητική Βηλάνα, με ανοιχτό κίτρινο χρώμα, αρώματα τροπικών φρούτων με νότες μήλου και αχλαδιού, εκρηκτική φρεσκάδα και πλούσια γεύση με πολύ καλή οξύτητα που οδηγεί σε μακρά και πικάντικη επίγευση.
Μοσχάτο Σπίνας κατάγεται από την κοινότητα Σπίνας στην περιοχή Σελίνου Χανίων και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ξηρών οίνων με εκπληκτικό άρωμα γι’ αυτό και από τους κρητικούς οινοποιούς θεωρείται το διαμάντι της αμπελοκαλλιέργειας τους.
Μοσχάτο Σπίνας, Κτήμα Πατεριανάκη, ένα βιολογικό κρασί, πλημμυρισμένο με αρώματα φρούτων και λουλουδιών και θαυμάσια γεύση είναι από τα λίγα μονοποικιλιακά κρασιά, από Μοσχάτο Σπίνας.
Silva – Ψίθυρος Λευκός. Με ένα blend από Μοσχάτο Σπίνας και Malvasia, η Ειρήνη Δασκαλάκη έχει φτιάξει ένα κρασί με αρώματα, που αντίθετα από ο,τι λέει το όνομά του, δεν ψιθυρίζουν αλλά διαθέτουν μεγάλη ένταση. Σταφύλι, νότες από πέταλα τριαντάφυλλου και εξωτικά φρούτα όπως ο ανανάς και το μάνγκο οδηγούν σε ένα δροσιστικό στόμα γεμάτο φινέτσα.
Μοσχάτο Σπίνας, Οινοποιείο Μπουτάρη. Premium, λευκό, γλυκό κρασί περιορισμένης παραγωγής (κυκλοφορεί σε μόλις 2.100 φιάλες) me χρυσαφένιο χρώμα παράγεται από σταφύλια που λιάζονται για 7 ημέρες.
Βιδιανό
Μια από τις σπάνιες ελληνικές ποικιλίες και ίσως η πιο ενδιαφέρουσα κρητική που θα μπορούσε να ταξιδέψει τα κρητικά κρασιά σε όλο τον κόσμο. Εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή γύρω από το Ρέθυμνο και σε κάποιους αμπελώνες κοντά στο Ηράκλειο της Κρήτης και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών οίνων, που μερικές φορές ωριμάζουν σε βαρέλι και μπορούν να παλαιώσουν με ασφάλεια τουλάχιστον πέντε χρόνια. Δίνει κρασιά με κιτρινοπράσινο χρώμα, έντονα και πολυσύνθετα αρώματα, που θυμίζουν ώριμο ροδάκινο και του βερίκοκο, με νότες ορυκτότητας και αρωματικών βοτάνων, γεμάτα στο στόμα και με μάλλον υψηλή οξύτητα.
Βιδιανό, Κτήμα Λυραράκη, βραβευμένο κρασί που ξεδιπλώνει τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας, την αρωματική και τη γευστική της δύναμη ενώ το στοιχείο του βαρελιού προσθέτει νότες μπαχαρικών και βανίλιας χωρίς να σκεπάζει τα αρώματα από τροπικά φρούτα και εσπεριδοειδή. Στο στόμα είναι πλούσιο, ισορροπημένο, με έντονη πικάντικη επίγευση.
Άσπρος Λαγός, Οινοποιείο Δουλουφάκη. Ενδιαφέρον μονοποικιλιακό κρασί από Βιδιανό με λεπτό και κομψό άρωμα και γεμάτο στόμα.
Μελισσόκηπος Λευκός, Κτήμα Πατεριανάκη. Δροσερό, φρέσκο, φρουτώδες και εντυπωσιακά γευστικό λευκό, που ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα, ενώ πίνεται και σαν απεριτίφ
Skipper λευκός, Ρους Οινοποιείο Ταμιωλάκη. Ενα βαρελάτο κρασί από Βιδιανό και Πλυτό (άλλη μια σπάνια κρητική ποικιλία) σε ίσα μέρη. Με λαμπερό κίτρινο χρώμα και αρώματα κιτρινόσαρκων φρούτων όπως το ροδάκινο και διακριτικές νότες βανίλιας στη μύτη που μετά από τριετή παραμονή του κρασιού στη φιάλη, εξελίσσονται σε έναν αρωματικό συνδυασμό μεταλλικού χαρακτήρα, ξηρών καρπών και σοκολάτας.Το στόμα διακρίνεται για την έντονη λιπαρή συνοχή του και τη μεταλλική οξύτητα όπως και για τη μακριά επίγευσή του.
Διάσημες και διεθνείς
Διεθνείς ποικιλίες αμπέλου άρχισαν να φυτεύονται στην Ελλάδα ήδη από τη δεκαετία του 1970 δίνοντας κρασιά εξαιρετικά με μεσογειακό χαρακτήρα, είτε μονοποικιλιακά είτε σε συνδυασμό με ντόπιες ελληνικές ή άλλες ξένες ποικιλίες αμπέλου.
Σαρντονέ
Μια από τις πιο σπουδαίες γαλλικές λευκές ποικιλίες που έχει εγκλιματιστεί πολύ καλά στην Ελλάδα και καλλιεργείται σχεδόν παντού. Δίνει εκλεκτά μονοποικιλιακά κρασιά με πληθωρικό χαρακτήρα ενώ συμμετέχει επίσης σε χαρμάνια στα οποία προσδίδει όγκο και λιπαρότητα. Ιδιαίτερα αποτελέσματα δίνει ο αμπελώνας της Δράμας με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το πολυβραβευμένο μονοποικιλιακό Πύργος Ιουλία Chardonnay του Κώστα Λαζαρίδη. Με αρώματα ανανά, λεμονιού και λουλουδιών που συνεχίζονται στο στόμα, γεύση βελούδινη και μακριά επίγευση είναι ένα κρασί ιδανικό για να συνοδεύει σαλάτες και κατσικίσια τυριά και κίτρινα τυριά ωρίμανσης, σαρδέλες στη σχάρα, πέστροφα, γλώσσα, καλκάνι, κοτόπουλο ψητό αλλά και καρμπονάρα.
Aetheria, το νέο απόκτημα της Σεμέλη, είναι blend Μαλαγουζιάς και Chardonnay από τον μοναδικό αμπελώνα της ορεινής Αιγιαλείας. Με χρώμα αχυρόξανθο και πρασινωπές ανταύγειες, αρώματα από πράσινο μήλο, αχλάδι, πιπεριά και φρέσκα αρωματικά βότανα στη μύτη και στο ουρανίσκο πράσινα φρούτα και λεμονόχορτο, είναι ένα κρασί τραγανό και απόλυτα ισορροπημένο με πλούσιο όγκο και λιπαρές νότες χάρη στη παρουσία του chardonnay και με ωραία πικάντικα στοιχεία στο τελείωμα.
Chateau Julia – Chardonnay, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Eκλεκτό κρασί πολυβραβευμένο διεθνώς, με φωτεινό κιτρινοπράσινο χρώμα και ένα ισορροπημένο μπουκέτο από αρώματα λεμονιού, ανανά και λουλουδιών που εξελίσσεται με βελούδινο τρόπο και στο στόμα. Χαρακτηριστική είναι η ισορροπημένη οξύτητα και μακριά επίγευσή του.
Chardonnay – Κτήμα Κατσαρού. Η διάσημη ποικιλία σε μια λαμπρή ελληνική εκδοχή από την Κρανιά του Ολύμπου. Υποδειγματικό λευκό βαρελάτο κρασί, πλούσιο, παχύ και πολύπλοκο, που εντυπωσιάζει τόσο στη μύτη όσο και στο στόμα, δίνοντας ένα αποτέλεσμα με διάρκεια και πλούτο.
Ευχές… Ερατεινές, Κτήμα Πιερία Ερατεινή. Ένα ιδιαιτερο χαρμάνι από τις ποικιλίες Chardonnay, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά που επιδέχεται παλαίωση, σε μια από τις πλέον ισορροπημένες βαρελάτες εκφράσεις
Σοβινιόν μπλαν
Διάσημη λευκή γαλλική ποικιλία που εγκλιματίστηκε άριστα στη χώρα μας ειδικά στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα όπου το κλίμα είναι πιο κρύο, δίνοντας μερικά από τα πλέον επιτυχημένα ξηρά λευκά κρασιά της χώρας, μονοποικιλιακά ή σε χαρμάνια που διατηρούν τα τυπικά αρώματα (του κίτρου και του γκρέιπφρουτ και πράσινου σμέουρου μαζί με νότες πεπονιού και άγουρων λευκόσαρκων φρούτων), τη δροσιά, και τον τραγανό χαρακτήρα του κρασιού.
Αμέθυστος fumé, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Ενα μοναδικό μονοποικιλιακό sauvignon blanc που ενδείκνυται για παλαίωση από 7 έως 10 χρόνια. Εχει διαυγές χρώμα ανοικτό κίτρινο και χρυσαφιές ανταύγειες, τυπική μύτη της ποικιλίας με εξαιρετικό μπουκέτο λευκών λουλουδιών και βανίλιας, γεύση βουτύρου, εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων με ισορροπημένη οξύτητα και μακρύ τελείωμα με αρώματα φρούτων και δρυός.
Ορεινός Ήλιος – Λευκός, Σεμέλη Οινοποιητική. Ευχάριστο καθημερινό κρασί όπου το ανθικό Μοσχοφίλερο συναντάει το εκρηκτικό σε αρώματα Sauvignon Blanc δίνοντας ένα αποτέλεσμα δροσιστικό, ευχάριστα αρωματικό και ζωηρό σε οξύτητα.
Πλαγιές Γερακιών – Λευκός, Κτήμα Αβαντίς. Ένα υπέροχο χαρμάνι Μαλαγουζιάς και Sauvignon Blanc /Sauvignon πολύπλοκο και ισορροπημένο που ωριμάζει χρόνο με το χρόνο διατηρώντας έναν αρωματικό χαρακτήρα που το κάνει να ξεχωρίζει