«Το πιάτο ημέρας δεν θα το βρείτε στον κατάλογο. Είναι η ισχύς» ‒ αυτό ήταν το μότο του ιστορικού εστιατορίου Four Seasons το οποίο επί 57 χρόνια στεγαζόταν στο Seagram Building της Park Ave και έπαψε επισήμως να λειτουργεί στις 16 Ιουλίου.
Ο λόγος που έκλεισε; Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, μεγαλομεσίτης Αμπι Τζ. Ρόουζεν, δεν ανανέωσε το συμβόλαιο στους ιδιοκτήτες του εστιατορίου Τζούλιαν Νικολίνι και Αλεξ φον Μπίντερ. Γιατί; Διότι όπως λέει ο ίδιος «ο κύκλος του εστιατορίου ολοκληρώθηκε, η πελατεία γέρασε, η ποιότητα του φαγητού έπεσε και ένας εκ των δύο ιδιοκτητών έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση».
Κατά τη γνώμη του μεσίτη, είναι προτιμότερο το εστιατόριο να αλλάξει ύφος και τρόπο λειτουργίας. Ετσι, με τη λήξη του συμβολαίου, το Σάββατο 16 Ιουλίου, μαζί με τους ιδιοκτήτες έφυγε και το προσωπικό, το οποίο αποτελούνταν από 130 εργαζόμενους, και τον ίδιο χώρο θα νοικιάζουν πλέον δύο ιταλοαμερικανοί νέοι σεφ οι Μάριο Καρμπόνε και Ριτς Τορίζι.
Λίγο παράξενα ακούγονται όλα αυτά ύστερα από 57 χρόνια λειτουργίας αυτής της τόσο διάσημης επιχείρησης.
Το εστιατόριο Four Seasons άνοιξε το 1959. Το σχεδίασαν και το διακόσμησαν δύο μεγάλοι αρχιτέκτονες του μοντερνισμού, ο αμερικανός Φίλιπ Τζόνσον και ο γερμανός Μις Βαν ντερ Ρόε και υπήρξε για χρόνια το ακριβότερο εστιατόριο στον κόσμο, όσον αφορά το κόστος της κατασκευής του – κόστισε τότε το δυσθεώρητο ποσό των 4,5 εκατομμυρίων, περισσότερο ακόμα και από το μουσείο Γκουγκενχαϊμ το οποίο σχεδίασε ο έτερος μεγάλος αμερικανός αρχιτέκτονας δύο χρόνια αργότερα, Φρανκ Λόιντ Ράιντ.
Το εστιατόριο έχει μια πισίνα στο κέντρο της κυρίως αίθουσας και έπιπλα σχεδιασμένα τόσο από τους αρχιτέκτονες όσο και από σχεδιαστές θρύλους της εποχής, όπως ο Ερο Σάρινεν. Επίσης έχει πολλά έργα τέχνης, μεταξύ άλλων και έναν γνήσιο Πικάσο. Στις 26 Ιουλίου όλα τα έπιπλα και έργα τέχνης θα δημοπρατηθούν από τον αμερικανικό οίκο Wright.
Ένα τέτοιο εστιατόριο λοιπόν, στα μέσα του 20ού αιώνα πάνω στη μεγάλη ακμή της Αμερικής, δεν θα μπορούσε παρά να συγκεντρώσει όλη την πλούσια αφρόκρεμα της Νέας Υόρκης – και του κόσμου. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι γιόρτασε εκεί τα 45α γενέθλιά του, το 1962 – αμέσως μετά το δείπνο πήγε στη Madison Square για να ακούσει τη Μέριλιν να του τραγουδάει «Χρόνια Πολλά κύριε Πρόεδρε».
Ο μεγάλος και τρανός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ ήταν μέχρι τέλους τακτικός πελάτης. Η Τζάκι –και ως Κένεντι και ως Ωνάση– είχε πάντα το δικό της τραπέζι που την περίμενε. Επίσης μέχρι να κλείσει το εστιατόριο, έτρωγαν συστηματικά εκεί όλοι οι αμερικανοί πρόεδροι εκτός από τον… Ρίτσαρντ Νίξον. Ο αμερικανός νομπελίστας συγγραφέας, Νόρμαν Μέιλερ, γιόρτασε εκεί τα πεντηκοστά γενέθλιά του.
Αλλα και όλοι οι μεγάλοι επιχειρηματίες και σούπερ σταρ της τελευταίας εξηκονταετίας έχουν περάσει από εκεί. Για την ιστορία, αυτό ήταν το αγαπημένο εστιατόριο του Ντόναλντ Τραμπ τον καιρό που ήταν νυμφευμένος με την Ιβάνα Τραμπ, τη δεκαετία του 1980. Και βέβαια πριν από αυτό, το συγκεκριμένο εστιατόριο ήταν το στέκι του Αριστοτέλη Ωνάση, όποτε πήγαινε στη Νέα Υόρκη.
Μάλιστα το στιλάτο και εντελώς λομπίστικο περιβάλλον του ενέπνευσε τις πολύ πετυχημένες αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές «Sopranos» και «Mad Men».
Επίσης εκεί έβγαινε ραντεβού η Μέριλιν Μονρόε. Εκεί πήγαιναν ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν, η οποία ένα βράδυ βούτηξε και με τα ρούχα στην πισίνα.
Οσο για τους νεότερους; Στη σάλα χτυπούσαν κάρτα συχνά από τη σνομπ διευθύντρια της αμερικανικής Vogue Αννα Γουίντουρ έως τους σχεδιαστές μόδας Βαλεντίνο Γκαραβάνι και Οσκαρ ντε λα Ρέντα. Και από την ηθοποιό Γκουίνεθ Πάλτροου έως την τραγουδίστρια Γκουέν Στεφάνι.
Και τώρα τι θα γίνει; Το νέο εστιατόριο στον ίδιο χώρο ίσως ονομαστεί, σύμφωνα με τον μεσίτη «Four Seasons of the future».
Από την άλλη και οι ιδιοκτήτες του παλιού Four Seasons είναι αποφασισμένοι να μην το βάλουν κάτω. Στη σελίδα τους στο facebook οι Νικολίνι και φον Μπίντερ γράφουν ότι θα το μεταφέρουν τέσσερα τετράγωνα πιο κάτω, επί της Park Ave. Ο χώρος που επέλεξαν είναι 2.000 τ.μ. και το εστιατόριο θα εγκαινιαστεί σε έναν χρόνο από τώρα. Τον σχεδιασμό του έχει αναλάβει ο βραζιλιάνος αρχιτέκτονας Ισέι Βάινφιλντ.
Οσο για τις τελευταίες μέρες του Four Seasons; Ηταν μάλλον άδοξες. Οι ιδιοκτήτες εκνευρισμένοι, αποφάσισαν να το ξεφτιλίσουν. Χαλάρωσαν τα μέτρα ασφαλείας και επέτρεψαν ελεύθερη χρήση της πισίνας. Αποτέλεσμα; Διάφορα έκτροπα, του στιλ αντρικό στριπτίζ από μεθυσμένους θαμώνες, χυδαίοι ομαδικοί χοροί μέσα στο νερό κτλ. Ο μεσίτης και ιδιοκτήτης του χώρου εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τις μπανάλ και κακόγουστες εικόνες που κατέκλυσαν τα νεοϋορκέζικα social media.
Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου πήραν την εκδίκησή τους. Για το Four Seasons ήρθε το τέλος εποχής.