Μετά την επιτυχία της περσινής διοργάνωσης «The Grand Gelinaz Shuffle 2», που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο στις Βρυξέλλες με την συμμετοχή μερικών από τους πιο πρωτοποριακούς σεφ του κόσμου, το Gelinaz! επιστρέφει με ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό κόνσεπτ, αυτή τη φορά στην Αυστρία.
Πρόκειται για μια «νομαδική πειραματική γαστρονομική παράσταση», όπως την χαρακτηρίζουν οι διοργανωτές της Αντρέα Πετρίνι και Αλεξάντρα Σουέντεν, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 16 Αυγούστου μέχρι την Κυριακή, 20 του μηνός.
«Όταν οι μάγειροι βρίσκονται έξω από το οικείο τους περιβάλλον – σε έναν εχθρικό χώρο θα μπορούσε να πει κανείς – είναι υποχρεωμένοι να πάρουν κάποιο ρίσκο. Μπορεί να μην παρουσιάσουν την τέλεια δημιουργία όπως θα έκαναν στο δικό τους εστιατόριο, αλλά θα είναι μια δημιουργία πιο πειραματική. Είναι μια παράσταση, κάτι πολύ ιδιαίτερο, μια δράση Gelinaz!», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην Telegraph ο εμπνευσμένος διοργανωτής της περιπετειώδους αυτής διοργάνωσης, τονίζοντας ότι σχεδιάζουν να της δώσουν «ακόμη μεγαλύτερη ώθηση, να διασκεδάσουμε περισσότερο και να την οδηγήσουμε σε ένα είδος σύγκρουσης με καλλιτέχνες».
Το φετινό συναρπαστικό τετραήμερο του Gelinaz!, λοιπόν, είναι ένα «μείγμα» αρχιμαγείρων από όλο τον κόσμο, καλλιτεχνών και ήχου, με τίτλο Gelinaz! does upper Austria. Η πειραματική μουσικό-μαγειρική παράσταση ξεδιπλώνεται σε επτά διαφορετικούς χώρους, μέσα και έξω από το Mühltalhof, το θρυλικό εστιατόριο των Χέλμoυτ και Φίλιπ Ράχινγκερ στο Νοϊφέλντεν της Αυστρίας με τη συμμετοχή 24 διεθνών σεφ, ανάμεσα στους οποίους, διάσημοι αρχιμάγειροι όπως ο Ρενέ Ρεντζέπι, ο Ντέιβιντ Τσανγκ, η Άνα Ρος αλλά και ο Έλληνας Κωνσταντίνος Φιλίππου
Πατέρας και γιος Ράχινγκερ έχουν διαλέξει τρία πιάτα, τα οποία οι 24 καλεσμένοι σεφ δουλεύοντας σε μικρές ομάδες, θα αποδομήσουν, θα αναλύσουν και θα επανασυνθέσουν. Σύμφωνα με τον γενικό σχεδιασμό, οι αρχιμάγειροι έχουν την απόλυτη ελευθερία να ερμηνεύσουν με τον δικό τους τρόπο, καθένα από τα τρία πιάτα, αλλάζοντας αν θέλουν –ανάλογα με την έμπνευσή τους- κάποια λίγα από τα συστατικά της αρχικής συνταγής με υλικά που παράγονται αυτή την εποχή στην Άνω Αυστρία.
Οι συνολικά 140 καλεσμένοι θα γευματίσουν στις επτά επιλεγμένες τοποθεσίες μοιρασμένοι σε ομάδες των 20 δοκιμάζοντας σε 14 στάδια τις παραλλαγές των αρχικών πιάτων. Η δεύτερη φάση της τελευταίας διοργάνωσης θα «ξεδιπλωθεί» τη νύχτα της Κυριακής σε ένα τεράστιο χώρο τέχνης, γνωστό ως The Gathering (Η Συγκέντρωση), του αυστριακού καλλιτέχνη Γιόακιμ Εκλ.
Το αποκορύφωμα θα είναι μια ηχητική εγκατάσταση (sound installation) με τη συμμετοχή οκτώ καλλιτεχνών από διάφορα μέρη του κόσμου, ανάμεσά τους και η δική μας μέτζο σοπράνο Άννα Παγκάλου, που θα «συνομιλήσουν» μουσικά με τους 24 αρχιμαγείρους παρουσιάζοντας ένα μουσικό-γαστρονομικό υπερθέαμα, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστο σε όλους τους συμμετέχοντες. Σημειωτέον, οι διοργανωτές προτείνουν στις καλεσμένες να αφήσουν τις γόβες τους στο σπίτι αλλά να πάρουν μαζί τους το μαγιό τους αφού η νύχτα ίσως τελειώσει με βουτιές στην πισίνα.
Οι συμμετέχοντες σεφ
Μιλένα Μπρόγκερ, εστιατόριο Klösterle, Λέχ, Aυστρία
Μανοέλα Μπουφάρα, Restaurante Manu, Κουριτίμπα, Βραζιλία
Γκαμπριέλα Καμάρα, Cala, Σαν Φρανσίσκο, Αμερική
Ντέιβιντ Τσανγκ, Momofuku Ko (Michelin **), Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
Μέι Τσόου, Little Bao, Χονγκ Κονγκ, ASIA50BR 2017 Best Female Chef
Μάουρο Κολαγκρέκο (Michelin **), Le Mirazur, Μεντόν, Γαλλία
Κωνσταντίνος Φιλίππου, Konstantin Filippou (Michelin*), Βιέννη, Αυστρία
Μαργκό Ζανς, ex-Quartier Français, Νότια Αφρική
Τσιχό Κανζακί, Virtus, Παρίσι, Γαλλία
Αντόνια Κλούγκμαν, L’Argine di Vinco Michelin*, Τσιβιντάλε, Ιταλία
Καρίμε Λοπέζ, ex-Central, Λίμα, Περού
Βιργίλιο Μαρτινέζ, Central, Λίμα, Περού
Λούκας Εμεράζ, Cordoba, Βερολίνο, Γερμανία
Λούκας Ναγκλ Lukas, Bootshaus- Das Traunsee, Τραουνκίρχεν, Αυστρία
Μάγκνους Νίλσον, Fäviken (Michelin**), Γιάρπεν, Σουηδία
Κολόμπ Σεν-Πιερ, Chez Saint-Pierre, Le Bic, Κεμπέκ, Καναδάς
Ρόσιο Σάντσεζ, Hija de Sanchez, Κοπεγχάγη, Δανία
Χέλμουτ & Φίλιπ Ράχινγκερ, Mühltalhof, Νόιφελντεν, Αυστρία
Χάιντζ Ραϊτμπάουερ, Steirereck (Michelin**), Βιέννη, Αυστρία,
Ρενέ Ρεντζέπι, Noma (Michelin**), Κοπεγχάγη, Δανία,
Άνα Ρος, Hisa Franko, Κομπάριντ, Σλοβενία, W50BR 2017 Best Female Chef
Φέλιξ Σελχορν, Hansi Hansi, Bad Gastein, Σάλτσμπουργκ, Αυστρία
Μπο Σονγκβισάβα, Bo.lan, Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη – ASIA50BR N°19
Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες
Μάικλ Πιζάρο, Λος Άντζελες
Μάρκους Κάιζερ, Ντίσελντορφ
Άννα Παγκάλου, Αθήνα
Τζον Πιζάρο, Λος Άντζελες
Ανέα Λόκγουντ, Νέα Υόρκη
Γιόακιμ Εκλ, Νοϊφέλντεν
Τσάνσιν, Βιέννη
Άλφρεντ Σαρφ, Λιντς