«Εάν σου πέσει κάτι από το μπαλκόνι στην Κύπρο, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πετύχεις έναν κατάσκοπο». Αυτό γράφει χαρακτηριστικά ο Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera. Στο κείμενό του ο ιταλός δημοσιογράφος με ειδίκευση στους πολέμους, την τρομοκρατία και την κατασκοπεία, εξηγεί πως η παραπάνω πρόταση εκφράζει μια «μισή αλήθεια», τουλάχιστον για όλους όσοι γνωρίζουν πως η Κύπρος δεν φημίζεται μόνον για τις παραλίες και την ιστορία της.
«Το νησί είναι ένας ωραίος τόπος, υπάρχουν πολλά να δεις και άλλα τόσα να κάνεις, το έχω επισκεφτεί, μάλιστα, πολλές φορές. Και λόγω της θέσης του, αποτελεί σταυροδρόμι πολλών, ενίοτε μπερδεμένων αλλά πάντα συναρπαστικών, διαδρομών», αναφέρει χαρακτηριστικά, γράφοντας για την πρόσφατη εξάρθρωση ενός δικτύου κατασκοπείας από τις κυπριακές αρχές.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα των Times of Israel που επικαλείται η υπόθεση έχει ως εξής: Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα κυπριακά Μέσα ανέφεραν πως συνελήφθησαν στη Λεμεσό δύο άτομα πακιστανικής καταγωγής που εργάζονταν ως διανομείς με την υποψία ότι σχεδίαζαν να επιτεθούν κατά ισραηλινών πολιτών που διαμένουν στο νησί. Οι δύο άνδρες, ένας 25χρονος και ένας 32χρονος, κατέληξαν στα χέρια των κυπριακών αρχών την προηγούμενη Παρασκευή ενώ την επομένη εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστηρίου που διέταξε τη συνέχιση της κράτησής του για τουλάχιστον ακόμη οκτώ ημέρες.
Στα κινητά τηλέφωνα των δύο Πακιστανών βρέθηκαν φωτογραφίες δυνάμει στόχων τους ενώ φέρεται ότι παρακολουθούσαν και συγκεκριμένα μέρη στην πόλη. Η ισραηλινή διαδικτυακή εφημερίδα σημειώνει πως σύμφωνα με την εκδοχή της κυπριακής αστυνομίας οι δύο συλληφθέντες συνεργάζονταν με έναν Αζέρο που συνελήφθη στα τέλη του προηγούμενου μήνα στη Λευκωσία, επίσης ως ύποπτος επιθέσεων κατά Ισραηλινών στην Κύπρο.
Η Τεχεράνη στο παιχνίδι;
Η ισραηλινή κυβέρνηση είχε υποστηρίξει τότε ότι ο Αζέρος δρούσε για λογαριασμό του Ιράν, ωστόσο κύπριοι αξιωματούχοι απέρριψαν το ενδεχόμενο εμπλοκής της Τεχεράνης στην υπόθεση. Στο πλαίσιο των σχετικών ερευνών λίγες ημέρες μετά συνελήφθη ένας δεύτερος ύποπτος, επίσης πακιστανικής καταγωγής ηλικίας είκοσι επτά ετών.
Ενώπιον του δικαστηρίου που αποφάσισε τη συνέχιση της κράτησης του συλληφθέντα από το Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε πως σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπου είχε καταλύσει βρέθηκαν ένα κινητό τηλέφωνο, ένα περιοδικό, δυο φυσίγγια, μία μονάδα USB αλλά και ένα πιστόλι Glock με σιγαστήρα.
Ο φερόμενος ως επαγγελματίας εκτελεστής έφτασε στην Κύπρο από τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας ρωσικό διαβατήριο. Αρχικά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές, ωστόσο στη συνέχεια άλλαξε τη στάση του, αναφέροντας όλες τις κινήσεις του.
Περίεργες κινήσεις
Προσγειώθηκε στη Λάρνακα και μετά πήγε στο Παραλίμνι όπου νοίκιασε ένα δωμάτιο και δύο αυτοκίνητα. Φέρεται επίσης ότι μετέβη αρκετές φορές στα Κατεχόμενα με ένα ποδήλατο ενώ κατά την παραμονή του στην Λάρνακα παρακολουθούσε ένα συγκρότημα γραφείων όπου εργάζονται πολλοί Ισραηλινοί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Channel 12 ο εκτελεστής από το Αζερμπαϊτζάν καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας να κινείται περίεργα στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που οδήγησε και στη σύλληψή του, ενώ πλέον κατηγορείται για τρομοκρατική δράση, απόπειρα δολοφονίας, συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και παράνομη παραμονή στη χώρα.
Παρότι υπήρξαν αναφορές ότι κύριος στόχος του δικτύου που εξαρθρώθηκε ήταν ο δισεκατομμυριούχος ισραηλινός επιχειρηματίας Τέντι Σάγκι, τόσο ο ίδιος όσο και οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν πως η δράση των τεσσάρων συλληφθέντων δεν στρεφόταν αποκλειστικά εναντίον του.