Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ κατά την ιστορική του ομιλία «Εχω ένα όνειρο», στην Ουάσινγκτον, στις 28 Αυγούστου του 1963 | EPA/AFP FILES
Θέματα

Αποκαλύψεις: Η κρυφή σεξουαλική ζωή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Τις κασέτες του FBI, έφερε στο φως βιογράφος του Βαπτιστή ιεροκήρυκα, έπειτα από μήνες αναζήτησης στα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ. Ο ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα φέρεται να συμμετείχε σε δεκάδες όργια και να παρακολούθησε αμέτοχος τον βιασμό μιας γυναίκας από φίλο του
Protagon Team

Σοκαριστικές πληροφορίες για τις εξωγαμιαίες σχέσεις του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τον τρόπο που φερόταν στις γυναίκες, αποκαλύπτει πλήθος αρχείων, που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το FBI, το οποίο παρακολουθούσε κρυφά, σε κάθε του βήμα, τον ηγέτη του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, τη δεκαετία του ’60.

Από τα αρχεία, προκύπτει ότι ο Κινγκ είχε εξωγαμιαίες σχέσεις με 40-45 γυναίκες και φαίνεται πως συμμετείχε σε όργια σε πολλούς σταθμούς της περιοδείας του κατά των φυλετικών ανισοτήτων στις αμερικανικές πολιτείες. Ομως, το πιο σοκαριστικό από όλα, που βγαίνει στη φόρα από τα αρχεία, είναι ότι ήταν παρών κατά τον βιασμό γυναίκας από έναν πάστορα, σε δωμάτιο ξενοδοχείου, το 1964, και μάλιστα, σύμφωνα με τους πράκτορες του FBI, «έβλεπε, γελούσε και έδινε συμβουλές» στον βιαστή, που ήταν φίλος του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Sunday Times, ο βιασμός καταγράφεται σε κασέτες που βρίσκονται σφραγισμένες σε ένα ασφαλές σημείο των Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ, ύστερα από δικαστική απόφαση. Το περιστατικό περιγράφεται σε περιληπτικές εκθέσεις του FBI, που εντόπισε ο Ντέιβιντ Γκάροου, ιστορικός και συγγραφέας, ο οποίος κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ για τη βιογραφία του Κινγκ, που δημοσιεύθηκε το 1986 με τίτλο «Bearing the cross» (Κουβαλώντας τον σταυρό).

Ο Ντέιβιντ Γκάροου έψαξε τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ για μήνες αναζητώντας πληροφορίες από τις υποκλοπές του FBI

Σε κείμενο που θα δημοσιευτεί στο τεύχος Ιουνίου του βρετανικού περιοδικού Standpoint, ο Γκάροου γράφει ότι το FBI τοποθέτησε μικροσκοπικούς πομπούς στα δύο λαμπατέρ στα δωμάτια που είχε κλείσει ο Κινγκ τον Ιανουάριο του 1964, στο ξενοδοχείο Γουίλαρντ, κοντά στον Λευκό Οίκο. Σε διπλανά δωμάτια, βρίσκονταν πράκτορες του FBI, οι οποίοι κρυφάκουγαν και κατέγραφαν σε ταινίες ό,τι γινόταν στο δωμάτιο του βαπτιστή ιεροκήρυκα.

Ο Κινγκ ήταν μαζί με έναν φίλο του, τον Λόγκαν Κιρς, πάστορα στην Εκκλησία των Βαπτιστών της Βαλτιμόρης, ο οποίος είχε φτάσει στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με την περίληψη των γεγονότων από το FBI, με πολλές γυναίκες από την ενορία του. Ο Κιρς κάλεσε τον Κινγκ στο δωμάτιό του για να συναντήσει τις γυναίκες, και οι δυο τους, «συζητούσαν μεταξύ τους ποιες από τις γυναίκες θα ήταν κατάλληλες για φυσιολογικές ή αφύσικες σεξουαλικές πράξεις».

Το κείμενο του FBI γράφει ότι, «όταν μία από τις γυναίκες διαμαρτυρήθηκε ότι δεν συμφωνεί, ο Βαπτιστής ιερέας αμέσως την βίασε», ενώ ο Κινγκ παρακολουθούσε.

Στο ίδιο ξενοδοχείο, το επόμενο βράδυ, ο Κινγκ και 10-12 ακόμα άντρες και γυναίκες συμμετείχαν σε σεξουαλικό όργιο «και επιδόθηκαν σε εκφυλιστικές και διεφθαρμένες πράξεις.  Οταν μία από τις γυναίκες αρνήθηκε να συμμετάσχει σε μία ανώμαλη πράξη, ο Κινγκ και άλλοι άντρες μιλούσαν μεταξύ τους για το πώς έπρεπε να της μάθουν ένα μάθημα και να την μυήσουν. Ο Κινγκ της είπε ότι αν επιδοθεί στη συγκεκριμένη πράξη, θα βοηθούσε την ψυχή της».

Αργότερα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του FBI έστειλε μία από τις κασέτες με αποδεικτικά στοιχεία και ένα ανώνυμο γράμμα στον Κινγκ, αποκαλώντας τον «διαβολικό αφύσικο τέρας» και τον προειδοποίησε ότι «οι πράξεις σου και τα σεξουαλικά σου όργια έχουν καταγραφεί για πάντα».

Το γράμμα τελείωνε με την πρόταση προς τον Κινγκ να αυτοκτονήσει «πριν η βρωμερή και ανώμαλη ψυχή σου αποκαλυφθεί στο έθνος». Οταν ο Κινγκ έμαθε το περιεχόμενο της κασέτας, λέγεται ότι είπε σε βοηθό του, μέσω τηλεφώνου που παρακολουθείτο, ότι «το FBI θέλει να με ρεζιλέψει, να με διαλύσει».

Στο Standpoint, ο Γκάροου δήλωσε ότι έψαχνε για μήνες χιλιάδες σελίδες στην ιστοσελίδα των Εθνικών Αρχείων, οι οποίες αφορούν τον Κινγκ. Εντόπισε 54.000 σχετικούς συνδέσμους, μερικοί από τους οποίους οδηγούσαν σε ηλεκτρονικά αντίγραφα αρχείων 500 σελίδων.

Το εξώφυλλο του περιοδικού Standpoint με τις σοκαριστικές αποκαλύψεις

Στη βιογραφία του Κινγκ, ο Γκάροου είχε αναφερθεί στις εξωσυζυγικές σεξουαλικές επαφές αλλά δεν είχε δώσει έμφαση σε αυτές, τονίζοντας κυρίως την ιστορική επιρροή ενός από τους μεγαλύτερους ρήτορες της αμερικανικής ιστορίας. Η περίφημη ομιλία του με τη φράση «Εχω ένα όνειρο», που έδωσε στην Ουάσινγκτον, το 1963, παραμένει μία από τις διασημότερες και πιο επιδραστικές στην ιστορία της Δύσης.

Ο Κινγκ δολοφονήθηκε σε ηλικία 39 ετών, στο Μέμφις, τον Απρίλιο του 1968.  Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες δρόμοι στην Αμερική φέρουν το όνομά του και ένα εθνικό μνημείο στη μνήμη του εγκαινιάστηκε στην αμερικανική πρωτεύουσα το 2011, όπου ακόμα και ο Ντόναλντ Τραμπ κατέθεσε στεφάνι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ (στο μέσο) και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς (αριστερά) καταθέτουν στεφάνι στο εθνικό μνημείο του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στην Ουάσινγκτον, τον Ιανουάριο – EPA

«Με γοήτευαν πάντα η ανιδιοτέλειά του, η ταπεινότητα και η πνευματική του βαρύτητα», λέει ο Γκάροου.

Ομως, ο συγγραφέας δεν μπορούσε να φανταστεί μέχρι ποιο σημείο εκτείνονταν οι σεξουαλικές σχέσεις του βαπτιστή ιερέα. «Νόμιζα ότι υπήρχαν 10-12 άλλες γυναίκες, όχι 40-45», λέει και προσθέτει ότι φυσικά, στην εποχή του #MeToo, οι αποκαλύψεις αυτές θα σοκάρουν όχι μόνο την αμερικανική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Ο Γκάροου τονίζει ότι τα νέα στοιχεία απαιτούν μία «πλήρη και εκτεταμένη ιστορική αναθεώρηση του ιστορικού αναστήματος του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ».

Τη δεκαετία του ’60, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, το FBI θεωρούσε μεγάλη απειλή για τις ΗΠΑ τον Κινγκ και ο διευθυντής του, Εντγκαρ Τζέι Χούβερ, είχε εμμονή μαζί του με αποτέλεσμα την συνεχή και συστηματική παρακολούθησή του. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι πίστευαν μάλιστα ότι ο Στάνλεϊ Λέβισον, ένας από τους πιο στενούς του συμβούλους, ήταν κρυφό μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ο Ρόμπερτ Κένεντι, τότε υπουργός Δικαιοσύνης, ενέκρινε, όχι με μεγάλη προθυμία, την παρακολούθηση του Κινγκ.

Ο Χούβερ και οι συνεργάτες του ήταν πεπεισμένοι ότι οι σεξουαλικές «ατασθαλίες» του Κινγκ τον είχαν κάνει έρμαιο των Σοβιετικών, και εύκολο στόχο των πιθανών εκβιασμών τους.

Μέχρι τώρα, ήταν γνωστό ότι ο Κινγκ διατηρούσε παράνομες σχέσεις με κάποιες γυναίκες, ανάμεσά τους και την τραγουδίστρια και ακτιβίστρια Τζόαν Μπαέζ.

Ομως, η αναζήτηση του Γκάροου έφερε στο φως στοιχεία για τα όργια στα οποία συμμετείχε συχνά ο Κινγκ, τους καυγάδες με τη σύζυγό του, Κορέτα, και την έως τώρα άγνωστη πληροφορία ότι έχει μία εξώγαμη κόρη.

Στα αρχεία του FBI, μία λευκή ιερόδουλη περιγράφει ένα τρίο με τον Κινγκ και μία αφροαμερικανή στο Λας Βέγκας, τον Απρίλιο του 1964, σε ξενοδοχείο. Ο Κινγκ πήρε τηλέφωνο από το δωμάτιό του έναν βοηθό του και του είπε «κουνήσου και έλα εδώ γρήγορα γιατί έχω μία όμορφη λευκή γκόμενα». Πριν έρθει ο βοηθός στο δωμάτιο, ο Κινγκ έκανε σεξ με τις δύο γυναίκες και αργότερα, παρακολουθούσε τον φίλο του να κάνει σεξ μαζί τους, σύμφωνα με το FBI. Στη συνέχεια, η λευκή γυναίκα, όπως είπε στο FBI, που την ανέκρινε, φοβήθηκε πολύ γιατί η κατάσταση είχε ξεφύγει εκτός ελέγχου καθώς οι δύο άντρες είχαν μεθύσει και χρησιμοποιούσαν πολύ άσχημη γλώσσα. «Ηταν το χειρότερο όργιο στο οποίο συμμετείχα», είπε η ίδια, σύμφωνα με το FBI.

Οσο και αν ξενίζει το γεγονός ότι ο Κινγκ θα επιδιδόταν σε αυτές τις πράξεις ή θα χρησιμοποιούσε τέτοιες εκφράσεις, ο Γκάροου γράφει ότι όλοι όσοι ήταν στο κοντινό του περιβάλλον, τον είχαν ακούσει πολλές φορές να μιλά με ανήθικους χαρακτηρισμούς για τις γυναίκες και να χρησιμοποιεί χοντροκομμένο σεξιστικό χιούμορ.

Αυτή η συμπεριφορά δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη από την Κορέτα Κινγκ, ακτιβίστρια και η ίδια για τα δικαιώματα των μαύρων και των γυναικών, η οποία είχε παντρευτεί τον Μάρτιν Λούθερ το 1953. «Ο άντρας μου δεν εκπληρώνει τις συζυγικές του υποχρεώσεις», έλεγε και «θα ήταν υπερβολή να πω ότι περνά περισσότερες από 10 ώρες τον μήνα στο σπίτι μας». Σύμφωνα με τα αρχεία του FBI, η Κορέτα έλεγε ότι «θα έπρεπε να έχει και αυτή εξωσυζυγικές σχέσεις».

Η Κορέτα Κινγκ, με το μαύρο παλτό στην πρώτη σειρά, οδηγεί πορεία διαμαρτυρίας πέντε ημέρες μετά τη δολοφονία του συζύγου της – EPA/AFP FILES

Αλλη μία περίληψη του FBI, που ανακάλυψε ο Γκάροου, αναφέρεται σε μία μακροχρόνια σχέση που διατηρούσε με μία γυναίκα στο Λος Αντζελες ο Κινγκ, με την οποία είχαν κάνει μία κόρη. «Το παιδί μοιάζει πολύ στον Κινγκ και ο Κινγκ συνεισφέρει χρηματικά στην ανατροφή του», έγραφε ο ομοσπονδιακός πράκτορας. Τόσο η μητέρα, όσο και η κόρη ζουν ακόμα, αλλά αρνήθηκαν να μιλήσουν στον Γκάροου.

Μέχρι τώρα, οι πιστοί υποστηρικτές και θαυμαστές του Κινγκ απέρριπταν τις κατηγορίες για τη συμπεριφορά του τονίζοντας ότι έχουν ρατσιστικά κίνητρα και ότι θέλουν να αμαυρώσουν τη φήμη του. Ομως, όπως γράφουν οι Sunday Times, τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται πως είναι αδιάσειστα.

Ο Γκάροου αναφέρει ότι το υλικό του FBI περιλαμβάνει κασέτες με πολλές ώρες παρακολούθησης, οι οποίες είχαν σφραγιστεί με εντολή δικαστηρίου, τον Ιανουάριο του 1977, για 50 χρόνια. Αρκετές από αυτές, έχουν ήδη γίνει διαθέσιμες έπειτα από δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα κυβερνητικών αρχείων. Ομως, οι κασέτες με τα πιο σοκαριστικά στοιχεία αναμένεται να ανοιχθούν το 2027.

Αναμεσά τους, ίσως βρίσκεται και αυτή που αποδεικνύει ότι ο Κινγκ είχε παρακολουθήσει τον βιασμό της γυναίκας στο ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον χωρίς να κάνει τίποτα για να τον σταματήσει. Ο Γκάροου γράφει ότι οι πράκτορες του FBI, που ήταν στο διπλανό δωμάτιο, επίσης δεν έκαναν τίποτα απολύτως, παρότι ήταν μάρτυρες εγκληματικής πράξης.

Λίγο πριν δολοφονηθεί, ο Κινγκ είχε πει σε ομιλία του σε εκκλησία της Ατλάντα, ότι «υπάρχει μία σχιζοφρένεια μέσα μας, σε όλους μας. Υπάρχουν στιγμές που όλοι μας ξέρουμε με κάποιον τρόπο ότι έχουμε μέσα μας έναν Μίστερ Χάιντ και Ντόκτορ Τζέκιλ. Αλλά ο Θεός δεν μας κρίνει με βάση μεμονωμένα λάθη μας αλλά ολόκληρη την πορεία της ζωής μας».

Ο συγγραφέας της βιογραφίας του Κινγκ λέει επίσης ότι οι μελλοντικοί βιογράφοι του θα πρέπει να ασχοληθούν με τα στοιχεία που αναφέρονται στον διπολισμό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, κατά τον οποίο ο ασθενής έχει απότομες και συχνές εναλλαγές διάθεσης, από την αίσθηση απόλυτης ευφορίας στην κατάθλιψη.