Γιατροί που ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές εμβολίου κατά του κορονοϊού σε εθελοντές στη Ρώμη | REUTERS
Θέματα

Κορονοϊός: Γιατί μειώνονται οι θάνατοι ενώ αυξάνονται τα κρούσματα;

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για τα αίτια αλλά έχουν ορισμένες θεωρίες και προειδοποιούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει
Protagon Team

Τα στατιστικά στοιχεία από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ καταδεικνύουν ότι, παρόλο που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται, ο αριθμός των θανάτων και των σοβαρών περιστατικών παραμένει σχετικά χαμηλός.

Οπως αναφέρει η Guardian, για παράδειγμα, οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν στην Βρετανία από 3.000 -που ήταν στο απόγειο της πανδημίας- σε 70. Ταυτόχρονα όμως, τα νέα περιστατικά δείχνουν να αποκτούν και πάλι ανοδική πορεία, γεγονός που πρέπει να κρατά όλους μας σε επιφυλακή.

Πώς εξηγείται αυτό;

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει. Μερικοί αποδίδουν το γεγονός στο ότι οι ιατρικές παρεμβάσεις πλέον είναι πιο πετυχημένες και η θεραπεία έχει καλύτερα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, το φάρμακο δεξαμεθαζόνη αποδείχθηκε πρόσφατα ότι αυξάνει τα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των ασθενών που χρειάζονται αναπνευστήρα. Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι πως ο κορονοϊός πλέον προσβάλλει περισσότερους νέους, οι οποίοι όμως είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν ή να νοσήσουν σοβαρά ενώ την ίδια στιγμή οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να είναι προσεκτικοί,.

Τα χειρότερα έχουν περάσει;

Η απάντηση είναι αρνητική. Αλλοι ερευνητές αναφέρονται στην περίπτωση των ΗΠΑ, όπου ενώ αρχικά καταγράφηκε μια αύξηση των κρουσμάτων ηλικίας 20-30 ετών, ακολούθησε και μια άνοδος στα περιστατικά που αφορούσαν τους ηλικιωμένους. Το αποτέλεσμα ήταν να σημειωθεί άλμα στους θανάτους. Ενα παρόμοιο μοτίβο θα μπορούσε να συμβεί και στην Ευρώπη, πιθανότατα σε μερικές εβδομάδες, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Είναι  πλέον λιγότερο θανατηφόρα η ασθένεια Covid-19;

H εν λόγω θεωρία υποστηρίζεται από μια μερίδα της επιστημονικής κοινότητας, η οποία εκτιμά πως οι περισσότεροι ιοί τείνουν να χάνουν τα πιο θανατηφόρα χαρακτηριστικά τους επειδή δεν κερδίζουν τίποτα από την θανάτωση των ξενιστών τους. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τον ιό SARS-CoV-2, τονίζουν.  Aλλοι ερευνητές διαφωνούν, λέγοντας ότι μια τέτοια διαδικασία είναι απίθανο να έχει συμβεί τόσο σύντομα.

Μια εναλλακτική ερμηνεία είναι ότι οι μολυσματικές δόσεις του ιού, που μεταδίδονται από το ένα άτομο στο άλλο, μπορεί να γίνουν μικρότερες χάρη στην κοινωνική απόσταση. Στη συνέχεια, οι χαμηλότερες αυτές δόσεις θα διευκολύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, οπότε τα ποσοστά των θανάτων θα μειωθούν.

Tο σίγουρο όμως είναι πως απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για να απαντηθούν κάποια ερωτήματα με σαφήνεια.