Σε μερικές δεκαετίες ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, μία από τις πιο επιθετικές μορφές της νόσου, που μεταδίδεται αποκλειστικά με το σεξ, θα έχει εξαφανιστεί από τις ανεπτυγμένες χώρες. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα στην οποία φάνηκε ότι τα εμβόλια κατά του ιού HPV έχουν συμβάλει στην προστασία των γυναικών και την κατακόρυφη μείωση της νόσου.
Στην Ελλάδα και σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού είναι υποχρεωτικός και δωρεάν ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV, που αρκετά από τα στελέχη του προκαλούν κονδυλώματα. Κάποια από αυτά στο μέλλον εξελίσσονται σε αλλοιώσεις, από τις οποίες δημιουργείται ο καρκίνος.
Τα δεδομένα που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, αναφέρουν ότι στις χώρες με υψηλό εισόδημα οι λοιμώξεις από HPV έχουν μειωθεί 83% στα κορίτσια μεταξύ 15 και 19 ετών τα τελευταία πέντε με οκτώ χρόνια. Στις γυναίκες από 20 έως 24 ετών, οι λοιμώξεις έχουν μειωθεί 66%.
Μεγάλες μειώσεις έχουν καταγραφεί επίσης στα γενετικά κονδυλώματα και στις προκαρκινικές αλλοιώσεις που προκαλούν σε αρκετές περιπτώσεις καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, αλλά και σε άλλα γενετικά όργανα της γυναίκας, όπως αναφέρει ο Guardian. Μάλιστα, το εμβόλιο κυκλοφορεί μόλις 10 χρόνια και έχει δώσει αυτά τα εκπληκτικά αποτελέσματα, σχολιάζουν οι ειδικοί.
Οι ερευνητές από τον Καναδά και τη Βρετανία, με επικεφαλής τη Μελανί Ντρολέ του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, για να καταλήξουν σε αυτά τα αποτελέσματα, αξιολόγησαν δεδομένα από περίπου 60 εκατομμύρια γυναίκες και ανασκόπησαν 65 μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 14 χώρες σε διάστημα οκτώ ετών.
Οπως φάνηκε, οι δύο υποτύποι του ιού HPV (ο 16 και ο 18) που προκαλούν περίπου το 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 570.000 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας διαγνώστηκαν το 2018, ενώ τα 313.365 οδήγησαν σε θάνατο.
Οι περισσότεροι θάνατοι, δηλαδή το 80%, καταγράφηκαν σε φτωχές χώρες, όπου τα εμβόλια δεν είναι διαθέσιμα. Περίπου οκτώ στις δέκα ανεπτυγμένες χώρες έχουν προγράμματα εμβολιασμού για τον HPV, αλλά μόνο δύο στις δέκα χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στην Ελλάδα τα εμβόλια έχουν ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού και χορηγούνται δωρεάν, ανάλογα με την ηλικία.
Και στα αγόρια
Πέρα από τα κορίτσια, σημαντικός στη μείωση της επιθετικής νόσου είναι και ο εμβολιασμός και των αγοριών, καθώς πιο πολύ μεταδίδεται μέσω του σεξ από άντρα σε γυναίκα. Ωστόσο οι άντρες δεν εκδηλώνουν τις σοβαρές βλάβες των γυναικών.
Ενα άλλο πρόβλημα σχετικά με το εμβόλιο είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που έχει ενσπείρει φοβίες και αμφιβολίες οι οποίες έχουν οδηγήσει στην επιβράδυνση των εμβολιασμών.