Η παραλία της Κασσιόπης, χωρίς λόγια. Αυτή τη φωτογραφία διάλεξε η Telegraph για την κεφαλή του άρθρου της |
Θέματα

Και νέες εκκλήσεις για τη σωτηρία της Κασσιόπης

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση ιδιωτικοποίησης της, με έγκριτα μέσα του εξωτερικού, το ένα μετά το άλλο, να δημοσιεύουν εκτενή ρεπορτάζ για τα σχέδια τσιμεντοποίησης της καταπράσινης έκτασης στο βορειοανατολικό άκρο της Κέρκυρας. Μετά τη γερμανική Frankfurter Allgemeine παρεμβαίνει και η βρετανική Telegraph
Protagon Team

Την ώρα που εντός της Ελλάδας επικρατεί εκκωφαντική σιωπή για την επί ΣΥΡΙΖΑ ιδιωτικοποίηση, με ασυνήθιστες διαδικασίες, του παραθαλάσσιου δάσους της Κασσιόπης στην Κέρκυρα,  η ενασχόληση των διεθνών Μέσων με το θέμα συνεχίζεται.

Επειτα από το εκτενές άρθρο της Frankfurter Allgemeine στα τέλη Νοεμβρίου, όπου αποκαλύπτονταν οι ενέργειες ενός «κινήματος πλουσίων» που θέλουν να σώσουν την καταπράσινη έκταση  των 493 στρεμμάτων στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, η τελευταία παρέμβαση έρχεται από την βρετανική Telegraph. Σε δημοσίευμά της η  εφημερίδα αναφέρεται στους φόβους των Κερκυραίων ότι θα καταστραφεί ο οικολογικός θησαυρός της Κασσιόπης και του ακρωτηρίου του Ερημίτη με την ανέγερση ενός τσιμεντένιου πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος από το επενδυτικό fund που έχει κερδίσει τον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της περιοχής.

Σύμφωνα με την Telegraph, η υπόθεση απασχολεί τα υψηλότερα επίπεδα της ελληνικής κυβέρνησης και εμπλέκει αμερικανικά επενδυτικά funds, βρετανούς και γερμανούς ανθρώπους του πλούτου με εξοχικές κατοικίες στην περιοχή και την οικογένεια του Τζέραλντ Ντάρελ (Gerald Durrell) -του διάσημου φυσιοδίφη και συγγραφέα που απεβίωσε στα μέσα της δεκαετίας του 1990- σε «έναν αγώνα που έχει συνέπειες όχι μόνο για την Κέρκυρα αλλά και για την Ελλάδα συνολικά».

Στο επίκεντρο της διαμάχης για τον Ερημίτη βρίσκεται η έκταση των 493 στρεμμάτων η οποία κατόπιν διαγωνισμού μισθώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ για 99 χρόνια έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ στην NCH Balkans, θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων NCH Capital. Η τελευταία υποσχέθηκε να επενδύσει 100 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη ενός θερέτρου. Ακολούθησε και δεύτερος διαγωνισμός, κατά τον οποίον πωλήθηκε, πάντα από το ΤΑΙΠΕΔ, το 2017,  η κυριότητα μέρους της έκτασης που είχε μισθωθεί, έναντι μόνο 2 εκατομμυρίων, ελλείψει άλλου διεκδικητή και πάλι στην NCH – ένα θέμα με παρασκήνιο μεθοδεύσεων που ώθησε το  Protagon να μιλήσει για colpo grosso.

Σε έγγραφα που παρείχε η NCH στην Telegraph φαίνεται ότι το «όραμα» της εταιρείας είναι να ανεγείρει ένα πεντάστερο ξενοδοχείο 90 δωματίων, 76 μπάνγκαλοους και έως 40 βίλες που θα πωληθούν σε ιδιώτες. Επιπλέον, προβλέπεται και η κατασκευή μαρίνας με 57 θέσεις για γιοτ. «Οι υπεύθυνοι αναφέρουν ότι θα χτίσουν μόνο στο 7% των εκτάσεων, ότι ο σχεδιασμός συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις αειφόρου ανάπτυξης που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και ότι το έργο θα βελτιώσει πραγματικά την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά κατά των δασικών πυρκαγιών, λόγω των διόδων πρόσβασης που θα δημιουργηθούν», αναφέρει η Telegraph στο άρθρο της.

Ο διάσημος βρετανός φυσιοδίφης και συγγραφέας Τζέραλντ Ντάρελ, πέρασε πολλά χρόνια της ζωής του στην Κέρκυρα. Η χήρα του πιέζει τώρα για την προστασία του δάσους της Κασσιόπης

Η βρετανική εφημερίδα εστιάζει στις ανησυχίες των ντόπιων, συμπεριλαμβάνοντας τη Λι Ντάρελ, χήρα του διάσημου φυσιοδίφη, που διατηρεί εξοχική κατοικία στην Κέρκυρα και διοργανώνει περιπάτους για του ενθουσιώδεις θαυμαστές του Ντάρελ στην περιοχή του Ερημίτη, όπου προβλέπεται η ανέγερση του ξενοδοχείου και των κατοικιών. «Ο Τζέρι θα ήταν εντελώς αναστατωμένος και εξοργισμένος από αυτό το πράγμα», δήλωσε η κυρία Ντάρελ στην Telegraph. «Πηγαίνετε κατά μήκος της ακτής, κοιτάζετε πίσω και η ακτογραμμή έχει αυτά τα τεράστια μπλοκ από πάνω. Το να κάνεις αυτό στον Ερημίτη, που είναι ένας από τους τελευταίους ανέγγιχτους τόπους, θα ήταν απλώς αμαρτία».

Στο άρθρο της η Telegraph φιλοξενεί επίσης δηλώσεις του Δημήτρη Φατήρα, επικεφαλής του συλλόγου περιβαλλοντικής προστασίας των ακτών του βορείου στενού της Κέρκυρας «Ερημίτης Πλους», ο οποίος αντιτίθεται στα σχέδια τσιμεντοποίησης της περιοχής που αποτελεί ένα από τα πλέον πολύτιμα οικοσυστήματα. Σε αυτό περιλαμβάνονται είδη δρυός και φτελιές που δεν έχουν προσβληθεί από την «ολλανδική ασθένεια» που θερίζει την Ευρώπη, τρεις υγροβιότοποι με προστατευόμενες ενυδρίδες, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και μεσογειακές φώκιες, ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη θαλάσσιων θηλαστικών στην υφήλιο.

Σύμφωνα με τον κ. Φατήρα, ο οποίος με επιτυχία μπλόκαρε ανάλογα κατασκευαστικά σχέδια για την περιοχή του Ερημίτη τη δεκαετία του 1980 και του 1990, αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. «Τώρα έχουμε ολόκληρο το κράτος απέναντί μας, και μία πολυεθνική εταιρεία», λέει ο ίδιος.

Όπως σημειώνει η Telegraph, προς το παρόν ο πολιτικός άνεμος είναι ούριος για τα σχέδια των κατασκευαστών. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός τον περασμένο Ιούλιο, αναφέρθηκε στα σχέδια ως παράδειγμα επενδυτικών έργων-ορόσημο λίγο μετά την έλευσή του στην εξουσία», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα που εστιάζει και στις υποσχέσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη για επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης. Από την πλευρά του, ο σύλλογος «Ερημίτης Πλους», έχει προσφύγει κατά των σχεδίων ανάπτυξης στην περιοχή, βασιζόμενος σε διάταγμα που επέτρεπε στο Ναυτικό την κατασκευή παρατηρητηρίου, με την πρόβλεψη πως όταν έπαυε ο σκοπός του θα επανερχόταν η περιοχή στη φυσική της κατάσταση. Εάν και αυτή η προσφυγή δεν βρει πρόσφορο έδαφος, ο σύλλογος σχεδιάζει να πάει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εντός του 2020.

Αεροφωτογραφία της παραλίας του Ερημίτη

Το θέμα του Ερημίτη φαίνεται να έχει λάβει διεθνείς διαστάσεις: εκτός από την κυρία Ντάρελ το κίνημα για τη διάσωση του οικολογικού θησαυρού έχει στο πλευρό του  ισχυρούς οικονομικά Γερμανούς και Βρετανούς, όπως τον Νέιθαν Ροθτσάιλντ, της γνωστής οικογενείας των τραπεζιτών και τον Ρομπ Λούκας, διευθύνοντα σύμβουλο της δραστηριοποιούμενης  και στην Ελλάδα εταιρείας ιδιωτικών κεφαλαίων CVC, οι οποίοι έχουν εξοχικές κατοικίες στην περιοχή . Σύμφωνα με πληροφορίες της Telegraph, o κ. Λούκας έθεσε το ζήτημα προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη εντός του Δεκεμβρίου, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη επένδυση δεν θα περνούσε τα κριτήρια της CVC για οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα αλλά και για τη διαφάνεια της διαδικασίας παραχώρησης-πώλησης της από το ΤΑΙΠΕΔ το 2017.

Από την πλευρά του, ο  Ανδρέας Σάντης, επικεφαλής της NCH στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ελλάδα δήλωσε στην Telegraph ότι οι πρώτες πολεοδομικές άδειες εγκρίθηκαν στις 16 Δεκεμβρίου και η κατασκευή θα ξεκινήσει το νέο έτος. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η NCH Capital απορρίπτει τα επιχειρήματα του «Ερημίτης Πλους» και αναφέρει ότι οι νομικές κινήσεις τους απέτυχαν επειδή είναι αβάσιμες. Ο κ. Σάντης επεσήμανε ότι η NCH ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση της ελληνικής κυβέρνησης για τον διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης και ότι τηρήθηκαν αυστηρά οι περιορισμοί που τέθηκαν (σσ: άλλα προέκυψαν για το colpo grosso, όπως το χαρακτήρισε το Protagon στη σχετική έρευνά του…)

Στην πραγματικότητα, υποστήριξε ο κ. Σάντης, ήταν ακριβώς το είδος της ανάπτυξης που θα έπρεπε να υποδεχθούν οι πρωταθλητές της βιώσιμης τουριστικής στρατηγικής – ένα θέρετρο που θα χρησιμοποιούσε τη διατήρηση του περιβάλλοντος ως μοναδικό ατού.

«Προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τους πολίτες και το κοινό τι σχεδιάζουμε να κάνουμε σε γενικές γραμμές. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων και των οργανωμένων φορέων έχουν υποστηρίξει πλήρως αυτή την εξέλιξη», ισχυρίστηκε ο εκπρόσωπος της NCH.