Για ένα νέο μεγάλο κίνδυνο που απειλεί τον πλανήτη και την ανθρωπότητα κάνει λόγο η NASA. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αναφέρει ότι στα μέσα του 2030 θα δημιουργηθεί μια αστάθεια στην τροχιακή κίνηση της Σελήνης αποτέλεσμα της οποίας θα είναι να αυξηθεί πολύ η συχνότητα των παλιρροιών. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1728. Όμως αυτή την φορά η αύξηση της συχνότητας των παλιρροιών θα συνοδευτεί από την αύξηση των επιπέδων της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Telegraph (https://www.telegraph.co.uk/world-news/2021/07/14/wobbling-moon-will-cause-devastating-worldwide-flooding-2030s/) οι επιστήμονες της NASA προβλέπουν ότι σε περίπου 15 χρόνια από σήμερα αυτή η αστάθεια στην τροχιά της Σελήνης θα τετραπλασιάσει τον αριθμό των παλιρροιών. Εκτιμούν ότι πολλές παράκτιες περιοχές του πλανήτη θα βιώνουν επί της ουσίας μια παρατεταμένη παλίρροια για διάστημα ενός μήνα ή και περισσότερο. Όμως το γεγονός ότι στα μέσα του 2030 θα έχει αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και του λιώσιμου των πάγων θα έχει ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA οι παλίρροιες να προκαλούν μεγάλης έκτασης πλημμύρες σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Γης.
Κορύφωση το 2030
Αυτή η αστάθεια στην τροχιακή κίνηση της Σελήνης διαρκεί 18,6 έτη και χωρίζεται σε δύο ίσες χρονικά φάσεις. Στην μια φάση το επίπεδο των πλημμυρίδων (οι παλίρροιες που το νερό ανεβαίνει ψηλά) μειώνεται από το κανονικό ενώ το επίπεδο της άμπωτης (οι παλίρροιες που το νερό είναι πολύ χαμηλά) αυξάνεται. Στην άλλη φάση το επίπεδο των πλημμυρίδων γίνεται ακόμη υψηλότερο από το κανονικό ενώ εκείνο της άμπωτης χαμηλότερο από το κανονικό. Οι ειδικοί της NASA εκτιμούν ότι στα μέσα του 2030 θα βρισκόμαστε στην φάση που οι πλημμυρίδες μεγαλώνουν και σε συνδυασμό τα αυξημένα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας θα προκληθούν μαζικές πλημμύρες στις παράκτιες περιοχές. Την μελέτη πραγματοποίησε η Επιστημονική Ομάδα Μεταβολής της Στάθμης της Θάλασσας της NASA που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης.
«Αν μια περιοχή πλημμυρίζει 10-15 φορές τον μήνα μια επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει με το πάρκινγκ και τις εγκαταστάσεις της να βρίσκεται κάτω από το νερό. Οι άνθρωποι θα χάνουν τις δουλειές τους επειδή δεν θα μπορούν να πάνε στην εργασία τους. Επιπλέον θα δημιουργηθούν παντού επικίνδυνες για την δημόσια υγεία εστίες από τις μεγάλες εκτάσεις στάσιμων νερών που θα δημιουργούνται κάθε φορά» αναφέρει ο Φιλ Τόμσον, επικεφαλής της μελέτης.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει για λογαριασμό του ΟΗΕ ακόμη και χωρίς την συμβολή της Σελήνης μέχρι το 2050 πολλές παράκτιες περιοχές της Γης θα πλημμυρίσουν εξαιτίας της αύξησης της στάθμης θάλασσας από την κλιματική αλλαγή.