Η Ελίνα Μπέρκλουντ Σκέρβιτζλ με τον συζυγό της Ραούλ, ο οποίος έχει αναλάβει τη διαχείριση της επιχείρησης |
Θέματα

Η πυρηνική φυσικός που φέρνει επανάσταση στην… αντισύλληψη

Η Σουηδή Ελίνα Μπέρκλουντ, μέλος της ομάδας που ανακάλυψε το μποζόνιο Χιγκς, αποφάσισε να αλλάξει δρόμο στη ζωής της και δημιούργησε μία εφαρμογή η οποία διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου εναλλακτικού αντισυλληπτικού
Protagon Team

Είναι πυρηνική φυσικός και μετείχε στην ομάδα που ανακάλυψε το μποζόνιο Χιγκς. Αλλά η πραγματική επανάσταση που ίδια έφερε ήταν σε άλλο πεδίο: αυτό της αντισύλληψης. Στην σουηδή επιστήμονα Ελίνα Μπέρκλουντ Σκέρβιτζλ ήταν αρκετό να μαζέψει μερικές μαθηματικές αναλύσεις για να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο και μία εφαρμογή, τη «Natural Cycles», η οποία διεκδικεί τον τίτλο του καλύτερου εναλλακτικού και φυσικού αντισυλληπτικού.

Η εφαρμογή εντοπίζει με ακρίβεια τις γόνιμες και τις «ασφαλείς» ημέρες του κύκλου

Oπως αναφέρει το BBC η Ελίνα Μπέρκλουντ είχε κουραστεί από το γεγονός ότι δεν μπορούσε να βρει μία λύση ήδη από τον καιρό που ήταν στην εφηβεία. Ετσι αποφάσισε να βρει μία λύση μόνη της. «Η ιδέα μου ήρθε όταν ανακάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των γόνιμων ημερών η θερμοκρασία του σώματος είναι υψηλότερη» λέει. «Μετά ήταν αρκετό να κάνω έναν χάρτη του μήνα για να εντοπίσω τις πιο ασφαλείς ημέρες για επαφή χωρίς τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης με ακρίβεια σαφώς μεγαλύτερη από τις παραδοσιακές μεθόδους αντισύλληψης» προσθέτει.

Η μέθοδος, σίγουρη κατά τη δημιουργό της όσο και το αντισυλληπτικό χάπι, ξεκίνησε την εμπορική της σταδιοδρομία στη Στοκχόλμη το 2014 από την εταιρία που δημιούργησε η ίδια μαζί με τον σύζυγό της – ο οποίος είναι φυσικός.

Η εφαρμογή ενημερώνει για τις πιο ασφαλείς ημέρες επαφής χωρίς τον κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης

Σήμερα χρησιμοποιούν την εφαρμογή 300.000 γυναίκες πληρώνοντας 50 ευρώ τον χρόνο. Η ιδέα της προσέλκυσε επενδύσεις 6,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι πωλήσεις έχουν φτάσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Τη σημείο καμπής της ζωής της ήταν η ανακάλυψη του μποζόνιου Χιγκς το 2012 από την ομάδα του Cern, της οποίας ήταν και η ίδια μέλος. «Τότε είπα στον εαυτό μου: αν θέλεις να πετύχεις κάτι πέρα από τη φυσική τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Ετσι έβαλα στο σχέδιο και τον σύζυγό μου ο οποίος παρότι φυσικός πάντοτε ήθελε να γίνει επαγγελματίας» καταλήγει η Μπέρκλουντ.