| Shutterstock
Θέματα

Η Μέγκαν, ο Χάρι, η Οπρα και οι βρετανικοί εφιάλτες

Η συνέντευξη του ζευγαριού στην Οπρα Γουίνφρεϊ αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στη Βρετανία όπου ο Τύπος κινδυνολογεί ότι θα καταστρέψουν τη διεθνή εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου για το δικό τους όφελος
Κική Τριανταφύλλη

Η πολυαναμενόμενη (και πολυδιαφημισμένη) συνέντευξη του Χάρι και της Μέγκαν στην Οπρα Γουίνφρεϊ, που πρόκειται να μεταδοθεί  από το τηλεοπτικό κανάλι CBS το βράδυ της Κυριακής 7 Μαρτίου (και άρα Δευτέρα πρωί για την Ευρώπη) έχει θορυβήσει τους Βρετανούς. Και όχι μόνο τη βασιλική οικογένεια. Στη Βρετανία ο Τύπος, βασικά ο φιλοβασιλικός, έχει αρχίσει να ξεσπαθώνει, χωρίς καμία αυτοσυγκράτηση, αναβιβάζοντας την oικογενειακή κόντρα σε πόλεμο του ζευγαριού με το παλάτι.

Η Telegraph το πάει ακόμα παραπέρα ανάγοντάς το σε θέμα αξιών των δύο λαών, που ζουν στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. «Η Αμερική δεν χρειάζεται βασίλισσα. Έχει την Οπρα Γουίνφρεϊ», γράφει ο Ντόμινικ Γκριν. «O λόγος της είναι νόμος στη χώρα της ψυχαγωγίας των celebrities και, σε αντίθεση με την Ελισάβετ Β ‘, έχει πραγματική δύναμη. Την Κυριακή το βράδυ, λοιπόν, η Βασίλισσα Όπρα θα εκδώσει την ετυμηγορία της για τη Βασιλική Οικογένεια. Τα στοιχεία θα παρουσιάσουν η Μέγκαν, η Δούκισσα του Μαλιμπού και ο πρίγκιπάς της. Η κατηγορία είναι «σνομπισμός του Παλιού Κόσμου με επιδεινούμενο ρατσισμό». Επιπλέον, ο βρετανικός λαός καταγγέλλεται ως… αξεσουάρ. Και η ποινή θα είναι κοινωνικός θάνατος.

Εφετείο δεν υπάρχει. Οι Αμερικανοί δεν νοιάζονται για τα συναισθήματα των Βρετανών. «Υπάρχετε για να τους διασκεδάζετε», λέει ο Γκριν στους συμπατριώτες του. Μοναρχία, τίτλοι, πρωτόκολλο, μάζες  που ζητούν συγχώρεση: η επιχείρηση Οίκος των Ουίνδσορ είναι απλώς το περιτύλιγμα για μια σαπουνόπερα. Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, όμως, αισθάνονται ότι δέχονται πατριωτικό πλήγμα από τον Χάρι όταν καταγγέλλει την οικογένειά του στην Οπρα, τη στιγμή που ο παππούς του βρίσκεται στο νοσοκομείο. Για τους Αμερικανούς, το καρδιακό πρόβλημα του βασιλικού συζύγου είναι απλώς ένα twist της υπόθεσης.

Κατηγορώντας το αγγλικό παλάτι η Μέγκαν και ο Χάρι φιλοδοξούν να αναρριχηθούν στην ιεραρχία των celebrities στις ΗΠΑ, λέει η Telegraph (Reuters)

Ο Γκριν παραδέχεται ότι η Οπρα δικαίως θα καταδικάσει τους Βρετανούς ως σνομπ. Ο ταξικός σνομπισμός ήταν ανέκαθεν ένα βίτσιο αγγλικό, λέει. «Τώρα που τα οικοτροφεία ελέγχουν το προσωπικό τους, μπορεί να είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που διαβεβαιώνουν τους Αγγλους ότι εξακολουθούν να είναι Αγγλοι», γράφει στην Telegraph.

Φυσικά, οι Αμερικανοί διαθέτουν και αυτοί ένα ταξικό σύστημα , κατά τον αρθρογράφο. Ζουν σε μια ιεραρχία σκληρού χρήματος, όπου είναι φυσικό να παραπονιέσαι για τα μέσα ενημέρωσης που παραβιάζουν τον ιδιωτικό σου βίο, ενώ ταυτόχρονα βγάζεις το παιδί σου στα podcast.

Αλλά όταν οι Αμερικανοί – συνεχίζει- μιλάνε για σνομπισμό, δεν εννοούν τον σνομπισμό του Παλιού Κόσμου για το πότε βάζεις γάλα στο τσάι σου ή αν, όπως η Μισέλ Ομπάμα, απλώσεις τα χέρια στη Βασίλισσα. Εννοούν τον πραγματικό σνομπισμό του Νέου Κόσμου: τον σνομπισμό της φυλής και την κοινωνική παρακαταθήκη της δουλείας.

Σε αυτό ακριβώς βασίζονται η Μέγκαν και ο Χάρι. Και ίσως το παρατραβάνε εσκεμμένα, με στόχο να εκτοξευτούν στην κορυφή της αμερικανικής showbiz, όπου μπορούν να φωλιάσουν κοντά σε διάσημους με δημοκρατικό πνεύμα, που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον,  όπως η Οπρα, οι Κλούνεϊ και οι Ομπάμα.

Γι ‘ αυτό η συνέντευξη του ζεύγους στην Οπρα πρόκειται να καταστρέψει την εικόνα της Βρετανίας στα μάτια των Αμερικανικών, συμπεραίνει ο Γκριν. Οι Αμερικανοί βλέπουν ο ένας τον άλλον, όπως και τον υπόλοιπο κόσμο, με το πρίσμα της φυλής. Όταν η Μέγκαν και ο Χάρι λένε «τάξη», στις ΗΠΑ ακούνε «φυλή».

Το ζευγάρι μπορεί να ισχυριστεί ότι οι φιλοδοξίες της Μέγκαν (να γίνει celebrity) και η πίκρα του Χάρι (ότι έχει αδικηθεί ως δεύτερος γιος) «αποσιωπήθηκαν» από την διοίκηση της «Εταιρείας». Να σημειωθεί ότι η «Εταιρεία» («The Firm») είναι ο όρος που χρησιμοποιεί μερικές φορές η βρετανική βασιλική οικογένεια για να παρουσιάσει τον εαυτό της. Μπορεί να μας αγγίξουν συναισθηματικά, υποστηρίζει ο Γκριν, και να εξηγήσουν γιατί ο Χάρι πρέπει να ακολουθήσει το καταστροφικό προηγούμενο των γονιών του και να υποβληθεί σε ψυχοθεραπεία ζωντανά στην τηλεόραση. Μπορεί ακόμη και να υποστηρίξουν ότι οι λειτουργίες της σύγχρονης μοναρχίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν διαλέξεις για το περιβάλλον στους πληβείους από τα σκαλοπάτια ενός ιδιωτικού τζετ… (τι καρφί!) Απομένει, ωστόσο, να δούμε εάν το μεγάλο συμπέρασμα για τους αμερικανούς τηλεθεατές θα είναι πιο θεμελιώδες: ότι οι Βρετανοί είναι όλοι ρατσιστές.

Και καταλήγει ο βρετανός αρθρογράφος τερματίζοντας το: ο μόνος τρόπος να μετριαστεί η ζημιά, που πρόκειται να κάνουν στη Βρετανία _λέει_  είναι να μειωθεί η αξία του νομίσματός τους στις αγορές των celebrities. Πώς; Απλά χάνοντας τους τίτλους τους!