Θέματα

Η Ελλάδα ως ένα ταξίδι συναισθημάτων

Πώς θα απολαύσεις αυθεντικά τις ημέρες σου σε έναν ξένο τόπο; Μα με βιώματα που θα σε φέρουν πιο κοντά σε αυτόν, στους ανθρώπους, στους ήχους, στα αρώματα και στις γεύσεις του. Βιώματα που θα ανακαλείς και θα περιγράφεις. Η δίψα για εμπειρίες δεν είναι νέα, όμως είναι πολύ πιο έντονη στη μετά-Covid εποχή. Κάποιοι το έχουν αντιληφθεί...
Χριστίνα Πουτέτση

«Εχεις πάει στο Μπορντό; Είναι μοναδική εμπειρία. Εκεί αποφάσισα να ασχοληθώ με το κρασί. Κι ας μην ήξερα ακόμα πολλά γι’ αυτό. Αγάπησα αυτό που αντιπροσωπεύει».

Αγάπησε την εμπειρία.

Ετσι περιγράφει ο Ράμι Μασούντ, ένα νέο παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο της Κρήτης, τη μύησή του στον κόσμο του κρασιού. Μέσω της εμπειρίας του τόπου. Η οποία επηρέασε την απόφασή του για επαγγελματική στροφή και από τη Νομική και τα οικονομικά, βούτηξε στον κόσμο του κρασιού, του ταξιδιού και του τόπου του. Αλλά με μια άλλη προσέγγιση. Αυτή της εμπειρίας, της εξερεύνησης, της σύνδεσης με τις ρίζες. Του ίδιου, ο οποίος φέρει πλέον πιστοποίηση Sommelier WPSC και εκείνων που τον ακολουθούν. Συνεργάτες και ταξιδιώτες.

Η διαδρομή του στις «Αυθεντικές Εμπειρίες», μετρά λίγα χρόνια (2016), αλλά φέρει ήδη συμφωνίες για όλη τη σεζόν με 16 ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών στην Κρήτη και μια ατζέντα με εκδρομές και εκδηλώσεις, γεμάτη για το φετινό καλοκαίρι. «Και πέρυσι ήταν μια πολύ καλή χρονιά για εμάς», λέει ο ιδρυτής της Genuine Experiences.

Περιγράφει τη δραστηριότητα της εταιρίας ως «ένα πρότυπο οινικό και γαστρονομικό γραφείο τουρισμού». Η εμπειρία «είναι το παρόν και το μέλλον σε αυτό που λέμε τουρισμός», τονίζει. Ετσι οραματίζεται να μοιραστεί τη γνώση, την αγάπη, την αυθεντικότητα, αλλά και τα συναισθήματα για τον ελληνικό – κρητικό αμπελώνα και ελαιώνα, την κρητική κουζίνα, την παράδοση και κουλτούρα «του νησιού μας, αλλά και τι πραγματικά σημαίνει Κρήτη και Ελλάδα».

Είναι «ένας συνδυασμός πολλών στοιχείων που συντελούν στην δημιουργία μιας έμπνευσης, αυθόρμητης και αυθεντικής». Πρωταγωνιστικό ρόλο και συνδετικός κρίκος σε αυτά «είναι η ιστορία μας, η κουλτούρα μας και βέβαια ο γηγενής πληθυσμός του νησιού μας, κάτι που θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε με πολύ αγάπη», σημειώνει.

Για εκείνον ο στόχος είναι να δημιουργήσει μια αξέχαστη εμπειρία για τον ταξιδιώτη. Τέτοια ώστε γυρνώντας πίσω στην πατρίδα του, θα αφηγείται στους φίλους και συγγενείς – προσπαθώντας να περιγράψει το όμορφο συναίσθημα –  με τη φράση «έζησα σαν ντόπιος», «ανακάλυψα την αληθινή Κρήτη».

Οι εκδρομές του στην κρητική ενδοχώρα (μονοήμερες ή πολυήμερες) αποτελούνται από επισκέψεις σε ελαιώνες, ελαιουργεία, αμπελώνες και οινοποιεία, off road οινικές εμπειρίες, wine picnics. «Προσπαθούμε κάθε φορά να κάνουμε κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό». Οπως λέει, «παίρνω την αυθεντικότητα και την αρχοντιά της Κρήτης και τη συνδυάζω με τη σύγχρονη τάση». Αποδομώντας το φολκλόρ. Η πολυτέλεια παίρνει τη θέση του.

Πώς;

«Στην απόλυτη ιδιωτικότητα και έχοντας σεβαστεί τα χαρακτηριστικά του χώρου που βρισκόμαστε, ετοιμάζουμε το τραπέζι γευσιγνωσίας μας, κάτω από ένα γέρικο δέντρο, στη σκιά ενός βράχου, σε μια απόκρημνη γωνία με θέα την ενδοχώρα. Το τραπέζι μας στήνεται με τα απαραίτητα για τη γευσιγνωσία μας εργαλεία, προσθέτοντας πινελιές παράδοσης. Ολα είναι επιλεγμένα με προσοχή, από τα σουπλά μας, τα οποία είναι χειροποίητα υφαντά από μετάξι και λινάρι και μέχρι και τα σκεύη μας, τα οποία είναι παραδοσιακά πήλινα, ζωγραφισμένα από τοπικούς καλλιτέχνες».

Είναι και οι εκδηλώσεις γευσιγνωσίας οίνου και ελαιολάδου μέσα στις ξενοδοχειακές μονάδες ή σε βίλες και παραθεριστικές κατοικίες. «Ο κινητήριος μοχλός είναι το κρασί ή το λάδι και γύρω του «χτίζουμε» την εμπειρία». Πιστοποιημένοι Sommelier παρουσιάζουν τις ετικέτες που έχουν επιλεγεί, δίνοντας πληροφορίες για τα οινικά και ελαιουργικά στοιχεία του εκάστοτε προϊόντος.

Το storytelling, τη γευσιγνωσία και τις προτάσεις για σωστούς συνδυασμούς με πιάτα από το μενού, ακολουθούν τα wine-olive oil Aroma bar και το ταξίδι στους θησαυρούς της Κρήτης με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Το VR experience είναι μια περιήγηση σε όλη την Κρήτη. Φορώντας τα VR glasses οι επισκέπτες ταξιδεύουν μέσω των 360ο video σε όλο το νησί, σαν να βρίσκονται εκείνη τη στιγμή εκεί. «Τους ταξιδεύουμε σε ελαιώνες, ελαιουργεία, αμπελώνες και οινοποιεία, καθώς επίσης σε χωριά, σε παραδοσιακά σπίτια με αργαλειό, βουνά, θάλασσες, φαράγγια και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε ότι σημαίνει Κρήτη για εμάς», λέει και θυμάται την 15ήμερη εξερεύνηση και κινηματογράφηση σε κάθε γωνιά του νησιού με τη βοήθεια της φίλης και συνεργάτιδάς του Ελενας Δομαζάκη και του σκηνοθέτη Αρη Κατσιγιάννη.

Και όταν οι επισκέπτες βγάζουν τα γυαλιά, ακόμα και αν ξέρουν την Κρήτη, «βλέπεις την έκπληξη και τον ενθουσιασμό στα μάτια τους. Δεν υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή», σχολιάζει ο Ράμι Μασούντ.

Οπως και όταν μετά από μια εκδρομή του λένε: «Ηταν η καλύτερη μέρα της διαμονής μας».

Ψάχνοντας το βίωμα που σου ταιριάζει

Οταν σχεδιάζεις ένα ταξίδι «επαφίεσαι σε αυτά που θα σου πουν δυο-τρεις φίλοι και δεν έχεις τον χρόνο να κάνεις την απαραίτητη έρευνα πριν, για να βρεις αυτό που σου ταιριάζει».

Ψάχνεις να βρεις το βίωμα κάποιου, με τον οποίο μοιράζεσαι την ίδια αισθητική.

«Υπήρχε χρόνια αυτή η ανάγκη και πολλοί προσπάθησαν να επενδύσουν σε αυτό, όπως η Booking, η Google, η Airbnb», λέει ο Δημήτρης Κόσσυφας, συνιδρυτής του Travel Food People (https://travelfoodpeople.com/) μιας νέας διαδικτυακής πλατφόρμας boutique ταξιδιωτικών πακέτων με επιμελημένες εμπειρίες για την Ελλάδα.

«Είναι πολύ δύσκολο να ταιριάξεις σαν καταναλωτής σε μια πληροφορία με μεγάλη κλίμακα», εξηγεί. «Οταν βρίσκεσαι σε ένα πλήθος κριτικών, η πληροφορία ταιριάζει με έναν μέσο χρήστη. Και καταλήγεις να επιλέγεις αυτό που είναι καλύτερο ως μέσος όρος σε μια σειρά από κριτήρια». Ο ίδιος εργάστηκε για εννέα χρόνια στη Google, στο τουριστικό της σκέλος και ήταν από τους βασικούς συντελεστές του Grow Greek Tourism Online.

Σήμερα, το niche (μικρό, εξειδικευμένο) έχει μια υπόσταση. «Είναι εύκολο να βρεις ένα καλό εστιατόριο». Αλλά το περιβάλλον, την ατμόσφαιρα, «τα βρίσκεις διαφορετικά».

Στο Travel Food People «ξεκινήσαμε ως μια ομάδα ατόμων που τους άρεσε το ταξίδι και θέλαμε να γράψουμε περιεχόμενο. Σήμερα είμαστε 25 άτομα», εξηγεί. «Σκεφτήκαμε το ταξίδι ολιστικά» και η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη δυναμική. «Πολλά από τα ταξίδια είναι αυτά που έχουμε κάνει κι εμείς στο παρελθόν». Προς το παρόν υπάρχουν προτάσεις για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κυκλάδες και θα προστεθούν και άλλες για το Πήλιο και σημεία στην Πελοπόννησο. «Για εμάς προορισμός είναι το ξενοδοχείο και οι εμπειρίες που υπάρχουν γύρω του», σημειώνει ο Δημήτρης Κόσσυφας.

Ετσι «στήνονται» τα πακέτα μέσα από προσωπική εμπειρία. «Μπορεί κάποιος να πάρει μόνο τη διαμονή, αλλά αυτή είναι η μόνη ανεξάρτητη επιλογή (off the shelf). Για εμάς είναι πολύ σημαντική η συνολική επιμέλεια και η επαφή», σημειώνει. Εξάλλου, με την είσοδο του διαδικτύου στη ζωή μας, ο ρόλος του ταξιδιωτικού πράκτορα άρχισε να φθίνει «γιατί τα κάνουμε όλα μόνοι μας. Ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται ταξιδιωτικό σύμβουλο», υποστηρίζει.

Ποιοι τον αποζητούν; Κυρίως εκπαιδευμένοι ταξιδιώτες, με ανώτερο βιοτικό επίπεδο, «ζευγάρια ή νέες οικογένειες από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Αυστραλία», αναφέρει.

Εμπειρίες που «μιλούν» στο συναίσθημα

Τα τελευταία χρόνια «ο τουρισμός εμπειριών μετατράπηκε από niche αγορά σε κύριο οδηγό της τουριστικής ζήτησης παγκοσμίως», λέει η διευθύνουσα σύμβουλος της Marketing Greece Ιωάννα Δρέττα. «Η επίσκεψη σε γνωστά αξιοθέατα παραμένει δημοφιλής επιλογή – με την προϋπόθεση να αφηγούνται μία ιστορία – αλλά οι επισκέπτες όλο και περισσότερο αναζητούν την ενεργή συμμετοχή τους σε εμπειρίες που τους συνδέουν με το μέρος που επισκέπτονται».

Από έρευνα της skift προκύπτει πως το 70% των ταξιδιωτών δηλώνει ότι θα προτιμούσε να ξοδέψει χρήματα για εμπειρίες σε σχέση με ένα καλύτερο δωμάτιο.

Αρα το ζητούμενο είναι «η δημιουργία και παροχή μοναδικών εμπειριών που «συνομιλούν» σε ένα βαθύτερο συναισθηματικό επίπεδο με τον επισκέπτη».

Και «είναι σημαντικό οι εμπειρίες να συνδέουν τον ταξιδιώτη με το τοπικό στοιχείο, που αποτελεί το κύριο στοιχείο διαφοροποίησης και τους ανθρώπους του και να ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές».

Κερδίζουν έδαφος οι λιγότερο γνωστές εμπειρίες, ενώ και οι εμπειρίες που διδάσκουν κάτι νέο στον επισκέπτη συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μία από τις σημαντικότερες τάσεις, επίσης «είναι οι εμπειρίες να έχουν online παρουσία».

Στη μετά covid εποχή, οι εμπειρίες εδραιώνουν την κυριαρχία τους. Η πανδημία φαίνεται πως επιταχύνει «τη στροφή προς τον τουρισμό εμπειρίας, ενδυναμώνοντας το προφίλ ενός νέου τύπου «επισκέπτη – εξερευνητή». Σε απάντηση στον συμβατικό, μαζικό τουρισμό, τον υπερτουρισμό και την κλιματική αλλαγή, «ο ταξιδιώτης επιθυμεί να γνωρίσει πραγματικά τον τόπο που επισκέπτεται, όχι μέσα από την αποστασιοποιημένη παρατήρηση, αλλά συμμετέχοντας σε εμπειρίες με όλες τις αισθήσεις του», εξηγεί.

Η ίδια αναφέρεται στην πρακτική της Marketing Greece και σημειώνει ότι «ο ανασχεδιασμός του discovergreece στις αρχές του 2020 ενσωμάτωσε αυτή τη μεγάλη αλλαγή αντίληψης στον τουρισμό, περνώντας από τα παραδοσιακά προϊόντα (ήλιος & θάλασσα, γαστρονομικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός κλπ.) στις θεματικές εμπειρίες». Εμπειρίες επιλεγμένες στις οποίες ο δυνητικός ταξιδιώτης θα μπορεί να περιηγηθεί και στη συνέχεια να «κλείσει» online. Ο διεθνής ταξιδιώτης αναζητά εμπλουτισμένο προϊόν, «γι’ αυτό και ο προηγούμενος τρόπος προβολής του τουρισμού δεν επιτελεί τον σκοπό του. Ειδικά, στη μετά covid εποχή, που ο τουρισμός γίνεται λιγότερο γρήγορος και περισσότερο ουσιαστικός, η δημιουργία και η προβολή εμπειριών είναι το ζητούμενο για τους προορισμούς. Από έρευνες προκύπτει πως η προβολή μίας εμπειρίας σε έναν προορισμό είναι πιο αποτελεσματική από την εν γένει προβολή του προορισμού, μια πρακτική που ακολουθούμε στη Marketing Greece», σημειώνει η κυρία Δρέττα.

Η πανδημία «συντάραξε τον παγκόσμιο και ελληνικό τουρισμό, ενώ ταυτόχρονα επιτάχυνε τις τάσεις της βιωσιμότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Σήμερα πλέον μιλάμε για conscious και slow traveling». Δύο έννοιες που βάζουν στο κέντρο τη συνειδητότητα και την επαφή με τη ζωή του τόπου και τους ανθρώπους του.

«Το 2020 και 2021 είναι χρονιές μεγάλης πίεσης σε τουριστικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους, σε τοπικές οικονομίες και κοινωνίες». Ταυτόχρονα όμως, «τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να αφουγκραστούμε τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στον τουρισμό και να διαμορφώσουμε το προϊόν μας ανάλογα, να το επανατοποθετήσουμε στο διεθνή ανταγωνισμό ώστε να ωφελούνται και να προστατεύονται οι προορισμοί μας περισσότερο», καταλήγει.

Οι εμπειρίες είναι εκεί έξω. Υπάρχουν στον τόπο και αναζητούνται από τους επισκέπτες.

Αρκεί τα δύο άκρα να βρεθούν, να πλησιάσουν και να «κουμπώσουν».