Το πρόγραμμα θα βοηθά τους ψαράδες να εντοπίζουν  τα ψάρια που θέλουν να πιάσουν χωρίς να πέφτουν στα δίχτυα τους και άλλα είδη | .
Θέματα

Η εφαρμογή για οικολογικό και ασφαλές ψάρεμα  

Το EcoTask δείχνει τις περιοχές που υπάρχουν τα ψάρια που αναζητούν οι αλιείς και εκείνες στις οποίες υπάρχουν είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση και δεν πρέπει να απλωθούν δίχτυα ή οτιδήποτε άλλο θα τα θέτει σε κίνδυνο
Protagon Team

Μέσα στις θάλασσες όλα κινούνται. Τα κύματα μετακινούν προς κάθε κατεύθυνση το νερό, οι παλίρροιες ανεβοκατεβάζουν τη στάθμη και ανά περιόδους η τεκτονική δραστηριότητα μεταβάλει τους πυθμένες. Φυσικά κινούνται μόνιμα μέσα στο νερό σχεδόν όλοι οι θαλάσσιοι οργανισμοί κάνοντας τις θάλασσες και τους ωκεανούς, τα οικοσυστήματα με την μεγαλύτερη δυναμική στον πλανήτη. Αυτή η αέναη κίνηση του νερού και όσων ζουν σε αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το πού μπορεί να βρίσκεται κάποιο συγκεκριμένο θαλάσσιο είδος οποιαδήποτε στιγμή, οποιαδήποτε μέρα.

Σε αυτό ακριβώς το πρόβλημα αναζητεί λύσεις ομάδα επιστημόνων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) με ειδίκευση σε θέματα αλιείας. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Smithsonian η ομάδα με επικεφαλής τον Ελιοτ Χέιζεν αναπτύσσει ένα λογισμικό με το οποίο θέλουν να προστατέψουν τα θαλάσσια είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Το EcoCast, όπως ονομάζεται το λογισμικό, εντοπίζει πληθυσμούς τέτοιων ειδών και μέσω εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας στέλνει τα σχετικά δεδομένα στους ψαράδες που κινούνται στις επίμαχες περιοχές ώστε να προσέχουν τις ενέργειές τους.

Οι δοκιμές του συστήματος γίνονται στο California Drift Gillnet (DGN), μία από τις μεγαλύτερες περιοχές αλιείας των ΗΠΑ όπου συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί ξιφία. Οι ψαράδες απλώνουν κάθετα δίχτυα για να πιάσουν τους ξιφίες με αποτέλεσμα να συλλαμβάνουν και πολλά άλλα θαλάσσια όντα ανάμεσα στα οποία και ορισμένα που βρίσκονται στις λίστες με εκείνα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως κάποια είδη θαλάσσιων χελωνών και θαλάσσιων ελεφάντων καθώς και ο μπλε καρχαρίας.

Ενα βίντεο που δείχνει το τι συμβαίνει με τα κάθετα δίχτυα στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ και την εξόντωση θαλάσσιων ειδών που δεν αποτελούν στόχο των ψαράδων:

Η προσπάθεια της ΝΟΑΑ όχι μόνο δεν βρίσκει  αντίθετους τους ψαράδες αλλά δηλώνουν σύμμαχοι σε όλο αυτό. «Οι ψαράδες δεν θέλουν να πέφτουν στα δίχτυα τους άλλα είδη εκτός από αυτά που στοχεύουν όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση γιατί καταστρέφονται τα δίχτυα και ο εξοπλισμός τους και το κόστος αποκατάστασης είναι υψηλό» αναφέρει ο Γκάρι Μπουρκ, μέλος του συλλόγου αλιέων της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια.

Πώς λειτουργεί το EcoTask

Το EcoTask επεξεργάζεται μια σειρά από ωκεανογραφικά δεδομένα και δημιουργεί χάρτες στους οποίους καταγράφονται οι περιοχές που υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να εντοπίσουν οι ψαράδες μεγάλους πληθυσμούς των ειδών που αναζητούν και που εκεί δεν υπάρχουν είδη που δεν τους ενδιαφέρουν ανάμεσα στα οποία μπορεί να είναι είδη που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το πρόγραμμα επεξεργάζεται δεδομένα που σχετίζονται με τις προτιμήσεις του κάθε είδους όπως την θερμοκρασία των υδάτων στα οποία θέλει να κινείται, το βάθος του νερού, τα ρεύματα αλλά και τις ποσότητες της χλωροφύλλης Α που αποτελεί δείκτη για την ποσότητα της τροφής που υπάρχει διαθέσιμη στην περιοχή για τα θαλάσσια είδη. Λαμβάνονται επίσης υπόψη οι καιρικές συνθήκες και οι μετεωρολογικές προβλέψεις ώστε το πρόγραμμα να δείχνει που μπορεί να βρίσκονται οι πληθυσμοί του κάθε είδους σε καθημερινή βάση.

«Μέχρι σήμερα η πρόβλεψη για το που μπορεί να βρίσκεται ένα θαλάσσιο είδος γινόταν μόνο με βάση τον παράγοντα της θερμοκρασίας αλλά γνωρίζουμε τώρα ότι τα ζώα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους σε πολλά επίπεδα και για πολλούς λόγους. Ενα πρόγραμμα που αναλύει πολλά διαφορετικά μεταξύ τους δεδομένα μας προσφέρει μια καλύτερη εικόνα του ωκεάνιου τοπίου και των περιοχών που επιλέγουν να κινηθούν τα διάφορα είδη» αναφέρει ο Χέιζεν. Τέτοιες τεχνολογίες θα βοηθήσουν τόσο στην ανάπτυξη μέτρων προστασίας για τα είδη που κινδυνεύουν αλλά παράλληλα και στο να παρέχουν βοήθεια στους ψαράδες να έχουν καλές ψαριές και πάνω από όλα να διατηρούνται σε ισορροπία τα θαλάσσια οικοσύστημα.