Ο κινέζος σχεδιαστής Ρίκι Μα, 42 ετών, δημιούργησε ένα ρομπότ σε μέγεθος ανθρώπου. Ξόδεψε σχεδόν 45 χιλιάδες ευρώ για να δημιουργήσει ένα ανθρωποειδές που στην όψη αντιγράφει μια διάσημη ηθοποιό του Χόλυγουντ. Τα μάτια του ρομπότ συμπεριλαμβάνουν σύστημα ανίχνευσης χρωμάτων και προσώπων,
Ο δημιουργός του, το ονόμασε «Μark 1». Οσο η τεχνολογία θα κάνει βήματα προς το μέλλον, η 3D εκτύπωση και η ρομποτική θα είναι προσβάσιμες από μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Και φυσικά οι άνδρες θα κατασκευάζουν όλο και πιο εύκολα ρομπότ με τα χαρακτηριστικά γοητευτικών γυναικών, όπως σημειώνει και η Απρίλ Γκλάσερ στο Wired. Οποιοσδήποτε έχει ανοίξει τηλεόραση τα τελευταία δέκα χρόνια, δεν θα τον εκπλήξει η είδηση ότι το πρώτο (ανησυχητικό) παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς έχει να κάνει με την αναγνωρισμένη, βραβευμένη και ασφαλώς πανέμορφη ηθοποιό Σκάρλετ Γιόχανσον.
Ο σχεδιαστής Ρίκι Μα χρειάστηκε 18 μήνες για να δημιουργήσει το ρομπότ-σωσία της διάσημης ηθοποιού. Ξόδεψε «μόλις» 45.000 ευρώ για να έχει τη Σκάρλετ σπίτι του – και με την βοήθεια ενός 3D εκτυπωτή και του αντίστοιχου λογισμικού τα κατάφερε. Ο ίδιος περηφανεύεται ότι είναι αυτοδίδακτός και ότι επιτέλους κατάφερε να πραγματοποιήσει ένα παιδικό του όνειρο. Πόσο αθώο ήταν αυτό το όνειρο όμως;
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι κατά πόσο είναι ηθικό κάτι τέτοιο. Αν ένας άνδρας δεν μπορεί να κερδίσει μια γυναίκα, να δημιουργεί ένα ρομποτικό αντίγραφό της για τον ίδιο. Υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία που θα εμποδίσει κάποιον να φτιάξει ένα ρομπότ που θα είναι πιστό αντίγραφο της Σκάρλετ Γιόχανσον ή της Μπιγιονσέ ή δικό σας; Οι άνθρωποι να φτιάχνουν κέρινα ομοιώματα και κούκλες που αναπαριστούν διάσημους ανθρώπους όλη την ώρα. Η διαφορά όμως είναι ότι η δημιουργία του Ρίκι Μα, κινείται, χαμογελά και κλείνει το μάτι.
Ο Ράιαν Κάλο, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον θεωρεί πως η Σκάρλετ Γιόχανσον μπορεί να τον μηνύσει μόνο και μόνο για την κακή φήμη που της δημιουργεί.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που κάποιος δημιουργεί ρομποτικά αντίγραφα πραγματικών ανθρώπων ή ατόμων που ενσαρκώνουν χαρακτήρες ιστοριών. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η περίπτωση στην οποία δύο ρομπότ που θύμιζαν τους χαρακτήρες που έπαιζαν οι ηθοποιοί Τζον Ρατζενμπέργκερ και Τζορτζ Βέντ στην σειρά «Cheers», τοποθετήθηκαν στο μπαρ ενός αεροδρομίου. Η υπόθεση έφτασε έως το ανώτατο δικαστήριο όπου και οι δύο πλευρές συμβιβάστηκαν.
Αλλά ο Ρίκι Μα έφτιαξε το ρομπότ στο σπίτι του και ίσως δεν βγάλει κάποιο κέρδος από αυτό. Αν και ο δημιουργός του ελπίζει ότι θα βρεθεί επενδυτής να αγοράσει το ρομπότ του. Σε μια τέτοια περίπτωση η Σκάρλετ Γιόχανσον θα μπορεί να κινηθεί νομικά εναντίον του.
Το Mark 1 δεν είναι και τόσο έξυπνο. Μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις για να ψυχαγωγήσει τον συνομιλητή του. Παρόλα αυτά, αν του πει κάποιος ότι είναι πολύ όμορφο, ένα μικρό χαμόγελο θα κάνει την εμφάνισή στο πρόσωπό του, σα να ντρέπεται να αποδεχτεί το κομπλιμέντο. Η συγκεκριμένη έκφραση είναι απίστευτα ανθρώπινη και αληθοφανής. Επίσης τα ρούχα που φέρει είναι αρκούντως αποκαλυπτικά – ανταποκρινόμενα στα όποια σεξουαλικά απωθημένα του ιδιοκτήτη του…
Στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο δύσκολο να δημιουργήσεις μια κούκλα αντίγραφο. Η American Girl Doll, εταιρεία που φτιάχνει παιδικές κούκλες, επιτρέπει σε κάθε γονιό να φτιάξει ένα ρεαλιστικό αντίγραφο του παιδιού του. Και αυτό σίγουρα δεν είναι παράνομο.
Κάποια ρομποτικά εργαστήρια φτιάχνουν ακόμα πιο πιστά αντίγραφα ανθρώπων. Για παράδειγμα τα εργαστήρια του Χιρόσι Ισιγκούρο στην Ιαπωνία. Είναι ένα από τα πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένα και καλύτερα χρηματοδοτούμενα εργαστήρια στον κόσμο. Αλλά αυτό που κάνει την δημιουργία του Ρίκι Μα να θυμίζει σαν κακιά συνέχεια της ιστορίας του Φρανκενστάιν, είναι ότι την έφτιαξε στο διαμέρισμά του.
Η καθηγήτρια νομικής από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, Μαργκότ Καμίνσκι, θεωρεί ότι όσο η ρομποτική τεχνολογία εκδημοκρατίζει θα συνεχίζουμε να βλέπουμε προσπάθειες δημιουργίας των δικών μας εκδόσεων διάσημων ατόμων, όπως για παράδειγμα μια δική μας ρομποτική εκδοχή της Κιμ Καρντάσιαν. Επίσης, δεν έχει καμιά αμφιβολία ότι αυτό θα έχει μια έμφυλη συνιστώσα. Η Siri της Apple είναι γυναίκα. Η Cortana επίσης. Αν ένα ρομπότ υπάρχει για να εκτελεί φυσικές εργασίες ή για να εξυπηρετεί, οι πιθανότητες είναι ότι θα είναι γυναίκες.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Σκάρλετ Γιόχανσον πρέπει να αντιμετωπίσει άντρες που κάνουν τα πάντα για να βρεθούν κοντά της. Ενας ψηφιακός φανατικός θαυμαστής της κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στον υπολογιστή της και της έκλεψε γυμνές φωτογραφίες που κρατούσε η ηθοποιός. Κέρδισε δέκα χρόνια φυλάκισης το 2012. Σε αυτήν την περίπτωση όμως η Σκάρλετ Γιόχανσον αντικειμενοποιείται στην κυριολεξία. Οσο η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα αναπτύσσεται και θα γίνεται πιο προσιτή στο ευρύ κοινό, και άλλες γυναίκες θα μάθουν πως είναι να έχεις έναν εντελώς άγνωστο να ελέγχει μια δική σας ρομποτική έκδοσή.