Εδώ υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα και δεν μπορεί να μείνει χωρίς συγκεκριμένη και καθαρή απάντηση. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, η δημόσια δαπάνη για τα λεγόμενα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) διαμορφώθηκε τελικά για το 2014 στα 700 εκατ. ευρώ, ενώ η σχετική προϋπολογισθείσα δημόσια δαπάνη δεν ξεπερνούσε τα… 300 εκατ. ευρώ!
Μιλάμε, δηλαδή, για μία υπέρβαση του προϋπολογισμού κατά… 133%!
Ο υπουργός Υγείας έχει κατ' επανάληψη καταθέσει τα ίδια στοιχεία για τα ΦΥΚ, αλλά ουδέποτε έως τώρα έχει προχωρήσει σε μία ικανοποιητική ερμηνεία, ή έστω μία ερμηνεία, ακόμη και μη ικανοποιητική…
Εδώ συμβαίνει ένα από τα εξής δύο τινά: Είτε εκείνοι οι οποίοι συνέτασσαν στην αρχή του 2014 τον προϋπολογισμό του έτους για τα ΦΥΚ δεν είχαν και έχουν την παραμικρή ιδέα περί του θέματος, είτε η δυσθεώρητη υπέρβαση της σχετικής προϋπολογισθείσας δημοσίας δαπάνης οφείλεται σε πολύ σκοτεινούς και περίεργους λόγους, οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ακόμη και εγκληματικά αντικοινωνικοί.
Το λέμε αυτό, γιατί υπέρβαση κατά… 133% σε κάποιον κωδικό του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας δεν έχουμε συναντήσει ποτέ στο παρελθόν.
Εδώ, λοιπόν, είτε μας κλέβουν μπροστά στα μάτια μας οι φαρμακευτικές εταιρείες, εν προκειμένω οι πολυεθνικές από αυτές, είτε το δημόσιο μισθοδοτεί υπαλλήλους άσχετους και επικίνδυνους να συντάξουν έναν στοιχειώδη προϋπολογισμό για τα ΦΥΚ.
Να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό, επίσης: Τα ΦΥΚ χορηγούνται κατά βάση σε χρονίως πάσχοντες ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), στην συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι καταγεγραμμένη τόσο η κατάσταση της υγείας τους όσο και οι ανάγκες τους σε φαρμακευτική περίθαλψη.
Με άλλα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας γνωρίζουν πολύ καλά πόσους οροθετικούς οφείλει να εξυπηρετήσει κατ' έτος και σε ποιο ύψος φθάνει επίσης κατ' έτος η σχετική δημόσια δαπάνη. Το αυτό ισχύει για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, τους καρκινοπαθείς, τους ασθενείς με ηπατίτιδα C, ορισμένες κατηγορίες ψυχικώς πασχόντων κ.λπ., κ.λπ., πάντα με την υποσημείωση των νέων περιστατικών μέσα στο έτος, νέα περιστατικά τα οποία μπορούν να προϋπολογισθούν επίσης, με βάση τα γνωστά μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα.
Από τα 300 εκατ. ευρώ του σχετικού προϋπολογισμού στα 700 εκατ. ευρώ της τελικώς διαμοφωθείσας δημοσίας δαπάνης, δεν χωράει καμία ερμηνεία του φαινομένου, κύριε υπουργέ της Υγείας; Για την ιστορία, τουλάχιστον…