Η 36χρονη Erin Jones είναι πρώην κομμώτρια και μητέρα τεσσάρων παιδιών με ειδικές ανάγκες. Η ίδια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας. Διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού, σύνδρομο της ελλειμματικής προσοχής, κοιλιοκάκη, υποθυρεοειδισμό, άγχος και κατάθλιψη. Για χρόνια -και ενώ είχε δοκιμάσει κάποια αντικαταθλιπτικά λόγω της επιλόχειας κατάθλιψης, που όμως δεν την βοήθησαν- η Jones φοβόταν να ξαναπάρει φάρμακα, πιστεύοντας ότι είναι αρκετά δυνατή και θα τα καταφέρει μόνη της. Ψάχνοντας βαθύτερα, παραδέχθηκε ότι χρειαζόταν βοήθεια. Πριν απ’ όλα για να βοηθήσει τα παιδιά της. «Είναι τρομακτικό να παραδεχόμαστε ότι δεν είμαστε καλά», λέει, «ειδικά όταν οι άλλοι εξαρτώνται από εμάς για να είναι καλά». Παραδέχεται πια ότι δεν υφίσταται καλή μητρότητα όταν κλεισμένη στο μπάνιο κλαις στο πάτωμα. Δεν υπάρχει ντροπή στην αρρώστια. Υπάρχει βοήθεια που πρέπει να ζητηθεί.
Η Erin Jones πριν από έναν μήνα, πήρε την φαρμακευτική της αγωγή και έκανε το επόμενο βήμα ανεβάζοντας στο Facebook μια selfie φωτογραφία, δείχνοντας τη συνταγή του γιατρού της. Λόγια απλά και καθαρά: «Έχω προσπαθήσει να ζήσω αυτή τη ζωή χωρίς φαρμακευτική βοήθεια. Μοιάζει τη μια να με έχει στην κορυφή του κόσμου και την άλλη να με πετά στη γωνία. Δεν υπάρχει καμιά συνοχή. Έχω κουραστεί μ’ αυτό».
Η 36χρονη μητέρα δίνει το θαρραλέο μήνυμα για την ψυχική υγεία την ίδια ώρα που τα βάζει με το κοινωνικό στίγμα. «Μοιράζεται» (share, το πιο προσφιλές κουμπί του διαδικτύου) το πρόβλημά της, το εξομολογείται ελπίζοντας στην αποενοχοποίηση και στη στήριξη από κάποιους «φίλους». Το ίδιο και όλοι οι άλλοι που μοιράστηκαν στο twitter και συγκεκριμένα στο #medicatedandmighty που η Jones ξεκίνησε, φωτογραφίες τους με την αγωγή τους. Πολύχρωμα χάπια, δόσεις, κουτάκια μαζί με πρόσωπα αποφασισμένα να συνεχίσουν. Και είναι μια «άλλη» χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τέτοια που σε κάνει να ψάχνεσαι αν είναι δημιουργία μιας πραγματικής αλυσίδας αλληλοϋποστηριζόμενων ανθρώπων ή άλλη μια «χίμαιρα σχέσεων και υποσχέσεων»
Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι επικριτές. Έτσι κι αλλιώς η κουβέντα για τη «χημεία» στην ψυχική υγεία πάντα διχάζει. Κάποιοι ποστάρουν ότι δεν έχουν ανάγκη τα φάρμακα για να επιβληθούν στον εαυτό τους, για να πάρουν την απάντηση ότι η εξάρτηση από φάρμακα για την ψυχική υγεία δεν διαφέρει από την εξάρτηση από φάρμακα για την υγεία της καρδιάς. Άλλοι ισχυρίζονται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες απέκτησαν ένα χαριτωμένο hashtag. Δυστυχώς λίγοι μιλούν για την ανάγκη τριπλής θεραπείας: φαρμακολογική, ψυχοθεραπευτική, κοινωνική επανένταξη.
Σε κάθε περίπτωση, θα έλεγε κανείς ότι μια τέτοια κίνηση δίνει πολύ καλά την αλήθεια της ζωής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τη λογική αντίφαση. Στο ίδιο timeline μπορείς να δεις τη διασκέδαση, τις διακοπές, τις διατροφικές συνήθειες, τις βόλτες, τους έρωτες, όμως και την αρρώστια, το «πρόβλημα», την προσπάθεια και τη… μίμηση. Απόπειρες για απάντηση στο στίγμα ή απλώς μόδες του διαδικτύου;