ΜΗΣΥΦΑ: Ένας αποκαλυπτικός δημόσιος διάλογος

Μέσα σε πέντε-έξι μήνες η προηγούμενη κυβέρνηση αφαίρεσε από τα υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα περίπου 500 σκευάσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων, μάλιστα, είναι απολύτως αναγκαία για τους ασφαλισμένους

Βασίλης Βενιζέλος

Αποκαλυπτικός, όπως πάντα, ο ελεύθερος δημόσιος διάλογος, ιδιαιτέρως όταν το θέμα της συζήτησης προκαλεί αναταράξεις στην επικαιρότητα. Έτσι, ο δημόσιος διάλογος για τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα (και μη αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία) φάρμακα (ΜΥΣΥΦΑ) αποδεικνύεται ως αρκούντως αποκαλυπτικός.

Παραβλέποντας την κρίσιμη πτυχή της συζήτησης -ταυτόχρονα και πολύ σοβαρό ερώτημα- σχετικά με τον χαρακτήρα πλείστων όσων ΜΥΣΥΦΑ ως θεραπευτικών εργαλείων, ως δυνατότητα ίασης ή καταστολής συμπτωμάτων για πλείστους όσους ασθενείς-ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το κάτωθι απόσπασμα υπενθυμίζει μια μελέτη της Εθνικής Σχολής Δημοσίας Υγείας (ΕΣΔΥ), η οποία, φευ, αντιμετωπίζει τα ΜΥΣΥΦΑ ως κλασικό… καταναλωτικό προϊόν:

«(…) όπως έδειξε έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2013), τα ΜΥΣΥΦΑ μπορούν να εξελιχθούν σε μοχλό ανάπτυξης. Η έρευνα είχε δείξει ότι η σταδιακή απελευθέρωση της διατίμησης των ΜΥΣΥΦΑ σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της λίστας φαρμάκων στην κατηγορία αυτή, θα απελευθερώσει παραγωγικές επενδύσεις από τον κλάδο των ΜΥΣΥΦΑ, διπλασιάζοντας το μέγεθος της αγοράς από τα 260 εκατ. ευρώ σε πλέον των 462 εκατ. ευρώ το 2017(…)».

Δεν τίθεται, λοιπόν, για την ΕΣΔΥ κανένα θέμα για τον επιστημονικό προσδιορισμό της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ, το μόνον θέμα το οποίο τίθεται είναι τα ΜΗΣΥΦΑ να αυξάνονται τον αριθμό, να απευλευθερωθεί, μάλιστα, η δυνατότητα των παρασκευαστών και κατόχων των αδειών κυκλοφορίας να ανεβάζουν κατά βούληση τις λιανικές και χονδρικές τιμές τους, να παραχθούν τα αναγκαία υπερκέρδη, προκειμένου να αποτελέσουν τα ΜΗΣΥΦΑ «μοχλό ανάπτυξης», με νέες θέσεις εργασίας -ακριβοπληρωμένες θα λέγαμε εμείς-, νέες επενδύσεις και παραγωγή νέων ΜΗΣΥΦΑ σε ακόμη υψηλότερες λιανικές και χονδρικές τιμές, και μάλιστα η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ να φθάσει αισίως στο 50% του συνόλου των φαρμακευτικών σκευασμάτων της χώρας μας…

Πέραν των εύλογων ενστάσεών μας, εμείς παραθέτουμε την ιστορία του θέματος της διόγκωσης της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ στη χώρα μας:

Μέσα σε πέντε-έξι μήνες, μόλις, η προηγούμενη κυβέρνηση αφαίρεσε σταδιακά από τα υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα και αποζημιούμενα από τα ασφαλιστικά ταμεία φάρμακα περίπου 500 φαρμακευτικά σκευάσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων, μάλιστα, είναι απολύτως αναγκαία για τους ασφαλισμένους όσο και πολύ συχνά συνταγογραφούμενα από τους γιατρούς! Η μόνη λογική ήταν η… λογιστική!

Μέσα σε πέντε μήνες, λοιπόν, η λίστα των ΜΗΣΥΦΑ διογκώθηκε από τα περίπου 800 σε… περίπου 1.300 φαρμακευτικά σκευάσματα!

Με αυτόν τον τρόπο, η προηγούμενη κυβέρνηση «κατασκεύασε» εκ των πραγμάτων και σκοπίμως ένα επίδικο αντικείμενο, τον τζίρο από την διανομή των περίπου 1.300 ΜΗΣΥΦΑ…