Ο δρ Στίβεν Βόσεν είναι ιδρυτής και κλινικός διευθυντής της Core Clinic, ενός κέντρου υγείας και ευεξίας στη Βρετανία. Η επιχείρησή του απασχολεί 27 εργαζόμενους. Είναι μόλις 41 ετών και έχει πέντε παιδιά. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο τρόπος ζωής και η ηλικία του είναι η αιτία της έντονης κόπωσης που αισθάνεται, του βάρους που έχει πάρει και δεν μπορεί να χάσει. Πιστεύει ακόμη ότι το στρες ευθύνεται για τις συναισθηματικές εκρήξεις και τη μείωση της σεξουαλικής διάθεσης που τον διακατέχει τον τελευταίο χρόνο.
Τα φυσιολογικά και δεδομένα «συμπτώματα» για την ηλικία και την κατάσταση, ανησύχησαν τον Στίβεν και αποφάσισε να πάει σε γιατρό. Ο παθολόγος του είπε ακριβώς το ίδιο που υποψιαζόταν, ότι δηλαδή αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της προόδου της ηλικίας και της καθημερινής εξάντλησης από τις πολλές ευθύνες, όπως αναφέρει ο Guardian. Για να τον βοηθήσει, του έδωσε πρόγραμμα διατροφής, του σύστησε άσκηση και περισσότερη ξεκούραση. Τίποτα δεν άλλαξε όμως τους επόμενους πέντε μήνες.
Ετσι, αποφάσισε να πάρει μια δεύτερη γνώμη και να επισκεφτεί ενδοκρινολόγο. Οι εξετάσεις που έκανε έδειξαν ότι η αντρική του ορμόνη, η τεστοστερόνη, βρισκόταν πολύ πιο κάτω από το φυσιολογικό για έναν άντρα στην ηλικία του. Λαμβάνοντας θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης, σε τέσσερις μήνες τα συμπτώματα πέρασαν και ο Στίβεν βρήκε τον παλιό, καλό του εαυτό.
Αγνοια και από γιατρούς
Η τεστοστερόνη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη φυσική και συναισθηματική κατάσταση των ανδρών. Βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών, τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, αλλά και τη σταθεροποίηση των συναισθημάτων, με την αποφυγή των έντονων μεταπτώσεων. Επιπλέον, έχει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή του σπέρματος και στη σεξουαλική επιθυμία.
Ωστόσο, ακόμη και εξειδικευμένοι γιατροί δεν λαμβάνουν υπόψη τους στη διαγνωστική διαδικασία την έλλειψη τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται ποτέ η κατάσταση. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Βρετανία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Η ανδρική ορμόνη «τεστοστερόνη» βρίσκεται στα υψηλότερά επίπεδα στην ηλικία των 20 ετών. Οταν μπαίνουμε στα 30, ξεκινά να μειώνεται 1% κάθε χρόνο. Περίπου το 10% των ανδρών από 40 έως 60 ετών έχει μειωμένη τεστοστερόνη. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται κατακόρυφα αργότερα και ένας στους πέντε άντρες έχει μειωμένα επίπεδα μετά τα 60 του.
Η διάγνωση γίνεται με μία απλή εξέταση αίματος, απλώς ούτε γιατροί ούτε ασθενείς συνηθίζουν να τη ζητούν. Οσον αφορά την αντιμετώπιση, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες θεραπείες και στην Ελλάδα, όμως ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει ακριβώς τις δοσολογίες και να παρακολουθεί τον ασθενή, διότι υπάρχουν κίνδυνοι όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και αποφρακτική άπνοια.
Οι θεραπείες στην Ελλάδα
Ενέσεις τεστοστερόνης
Είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος χορήγησης. Οι ενέσεις γίνονται ενδομυϊκά περίπου κάθε 10-14 εβδομάδες.
Διαδερμικά σκευάσματα
Υπάρχουν με την μορφή gel ή δερματικών επιθεμάτων. Παρέχουν ομοιόμορφα και κανονικά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό για διάστημα 24 ωρών. Συχνή παρενέργεια είναι ο τοπικός ερεθισμός του δέρματος στο σημείο εφαρμογής. Επίσης, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης από τον ασθενή, ώστε να μην εκτίθενται άλλα άτομα στην τεστοστερόνη με τις διαπροσωπικές επαφές.
Υποδόρια εμφυτεύματα
Τοποθετούνται κάτω από το δέρμα και παρέχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα (5-7 μήνες) σταθερά επίπεδα τεστοστερόνης στον οργανισμό. Στα μειονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ο κίνδυνος μόλυνσης και αποβολής του εμφυτεύματος, ο οποίος ανέρχεται έως και στο 10% των ασθενών
Υπογλώσσια και από του στόματος δισκία
Η χρήση τους έχει περιοριστεί αφού δεν προσφέρουν σταθερά επίπεδα τεστοστερόνης.
Πηγή: ΙΜΟΠ