O Mάριος Λαζανάς διευθυντής της Μονάδας Λοιμώξεων τουΚαργιαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ μιλάει στον Σταύρο Θεοδωράκη για το AIDS.
1)Δεν έχουμε τελειώσει με το ΑΙDS. Ένας από τους λόγους είναι ότι πολλοί εδώ πίστεψαν ότι η αρρώστια δεν τους αφορά;
Αναμφισβήτητα δεν έχουμε τελειώσει με το AIDS. Και απ’ ό, τι φαίνεται, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, μάλλον έχουμε και αύξηση. Ενδεχομένως να πίστεψαν πολλοί ότι η αρρώστια δεν τους αφορά και έγιναν πιο χαλαροί. Δεν πρόσεχαν και έλεγαν «και να κολλήσω, υπάρχουν φάρμακα και θα θεραπευτώ».
2)Δεν πεθαίνει κανείς από ΑΙDS σήμερα, πεθαίνει;
Όχι, γίνεται ένα χρόνιο νόσημα, αλλά ο ιός ποτέ δεν φεύγει από πάνω σου. Εξακολουθεί και υπάρχει και μπορεί να μεταδοθεί. Και αυτός που δε θα διαγνωστεί έγκαιρα ή αυτός που δε θα πάρει τα φάρμακά του, θα πεθάνει.
3)Τα συνθήματα που συνέδεαν τον θάνατο με το ΑΙDS δεν ισχύουν πια. Μήπως για άλλη μια φορά κινδυνολογήσαμε;
Οχι, δεν είναι σαν τη γρίπη Η1Ν1, ήταν πραγματικός ο κίνδυνος και ήταν πραγματικοί οι θάνατοι. Άλλωστε καταγράφονται εκατομμύρια θάνατοι από τότε που έχει διαγνωστεί το ΑΙDS. Όμως τα ευχάριστα αποτελέσματα ήρθαν με τα καινούρια φάρμακα. Είναι πολύ δραστικά και οι άνθρωποι, εφόσον ακολουθήσουν τις οδηγίες, σώζονται.
4)Τα φάρμακα παραμένουν πολύ ακριβά. Αυτό πώς το δικαιολογούν οι εταιρείες;
Πράγματι κάποια από αυτά είναι πολύ ακριβά. Ευτυχώς το κράτος τα προσφέρει δωρεάν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Βέβαια, γίνεται ένα παγκόσμιο κίνημα να δοθούν φάρμακα φτηνά στον Τρίτο Κόσμο, γιατί αυτήν τη στιγμή πρόσβαση στα φάρμακα έχουν ελάχιστοι στην Αφρική. Οι εταιρείες λένε ότι επενδύουν τεράστια κεφάλαια για να ανακαλύψουν τα φάρμακα και στη συνέχεια κάνουν συνεχείς μελέτες για να επιβεβαιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Ξοδεύονται πράγματι πολλά χρήματα, αλλά μην ξεχνάτε ότι και οι εταιρείες είναι πάνω από όλα εταιρείες.
5)Σε ποια νοσοκομεία έχουμε τώρα ασθενείς με ΑΙDS;
Υπάρχουν 17 μονάδες στην Ελλάδα όπου παρακολουθούνται ασθενείς με ΑΙDS. Ίσως υπάρχει ένα πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Δηλαδή οι μονάδες της Θεσσαλονίκης επιβαρύνονται πάρα πολύ και γίνεται μια προσπάθεια να αναπτυχθεί μια μονάδα στην Αλεξανδρούπολη.
6)Πόσο συχνά βλέπετε κάποιον νέο ασθενή με ΑΙDS;
Σχεδόν κάθε βδομάδα έχουμε καινούργιους ασθενείς. Το τμήμα μας παρακολουθεί συνολικά γύρω στα 450- 500 άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό.
7)Παίρνετε κάποια ειδικά μέτρα προφύλαξης; Χρησιμοποιείτε μάσκες;
Πλένουμε τα χέρια μας ή φοράμε γάντια μιας χρήσης, ως οφείλουμε να κάνουμε με κάθε άνθρωπο που εξετάζουμε, ανεξαρτήτως αν έχει ΑΙDS ή δεν έχει. Μάσκες όμως ποτέ, εκτός αν έχει κάποιο κρυολόγημα ή έχεις εσύ κρυολόγημα. Το ΑΙDS δε μεταδίδεται με τον αέρα, αλλιώς θα είχαμε κολλήσει όλοι.
8)Οι περισσότεροι ασθενείς είναι άντρες. Κολλάνε πιο δύσκολα οι γυναίκες;
Ναι, οι γυναίκες κολλάνε πιο δύσκολα, είναι περίπου το 15%. Μεταδίδουν όμως τον ιό. Οι ομοφυλόφιλοι παραμένουν πάντα το μεγαλύτερο ποσοστό λόγω των σεξουαλικών τους πρακτικών. Γίνονται δηλαδή μεγάλοι τραυματισμοί στους βλεννογόνους και έτσι είναι πιο εύκολο να διεισδύσει ο ιός.
9)Όλοι όσοι έχουν ΑΙDS παίρνουν φάρμακα; Γιατί έχω ακούσει πολλές ιστορίες.
Υπάρχουν κάποιοι που το ποσοστό του ιού που κυκλοφορεί στο αίμα τους είναι μικρό και δε χρειάζονται τα φάρμακα. Αλλά αυτές είναι σπάνιες περιπτώσεις.
10) Αυτοί μεταδίδουν το ΑΙDS;
Όλοι μεταδίδουν το ΑΙDS. Με τη στοματική, την κολπική επαφή ή την πρωκτική επαφή. Σε αυτό δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει άλλη λύση από το προφυλακτικό.
*Ολόκληρη η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημαρίδα ΤΑ ΝΕΑ, 27/11/2010